Szparagowe grzanki z jajkiem – przepis Andrzeja Polana
Składniki:
- 1 kg szparagów średniej grubości,
- 4-5 kromek chleba rustykalnego,
- 4-5 jaj,
- 500 ml jogurtu gęstego,
- czarnuszka,
- masło klarowane,
- 300 g szynki wędzonej,
- sól, pieprz.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Szparagowe grzanki z jajkiem – sposób przygotowania
- Przygotowanie tego dania rozpoczynamy od zrobienia samemu serka o bardzo delikatnej strukturze, jogurt gęsty łączymy z solą i czarnuszką. Tak przygotowany jogurt przekładamy na gęste sitko i zostawiamy na noc w spokoju.
- Na drugi dzień uzyskamy super delikatny serek, który będzie idealnie pasował do szparagów.
- Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, mniej więcej to 1/3 długości szparag.
- Szparagi kładziemy rzędem jedna obok drugiej, tak mniej więcej po 8-10 sztuk. Wszystkie nabijamy na patyki do szaszłyków tworząc jeden wspólny zestaw na patyku.
- Szparagi grillujemy, podobnie postępujemy z kromkami chleba.
- Kiedy mamy to już gotowe, to sadzimy jajka na patelni, dorzucamy szynkę. Na chrupiącą kromkę wykładamy porcję sera, szparagi, jajko sadzone.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- Jak smakuje grill w wersji wegańskiej? "To opcja dla tych osób, które chcą przejść na dietę fleksitariańską"
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: