Szparagowe grzanki z jajkiem z grilla – przepis Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Andrzej Polan w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Sezon na grillowanie trwa w Polsce od maja do września. Szukasz pomysłu na coś pysznego? Sprawdź przepis na szparagowe grzanki z jajkiem autorstwa Andrzeja Polana.

Szparagowe grzanki z jajkiem – przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 1 kg szparagów średniej grubości,
  • 4-5 kromek chleba rustykalnego,
  • 4-5 jaj,
  • 500 ml jogurtu gęstego,
  • czarnuszka,
  • masło klarowane,
  • 300 g szynki wędzonej,
  • sól, pieprz.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Szparagowe grzanki z jajkiem – sposób przygotowania

  • Przygotowanie tego dania rozpoczynamy od zrobienia samemu serka o bardzo delikatnej strukturze, jogurt gęsty łączymy z solą i czarnuszką. Tak przygotowany jogurt przekładamy na gęste sitko i zostawiamy na noc w spokoju.
  • Na drugi dzień uzyskamy super delikatny serek, który będzie idealnie pasował do szparagów.
  • Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, mniej więcej to 1/3 długości szparag.
  • Szparagi kładziemy rzędem jedna obok drugiej, tak mniej więcej po 8-10 sztuk. Wszystkie nabijamy na patyki do szaszłyków tworząc jeden wspólny zestaw na patyku.
  • Szparagi grillujemy, podobnie postępujemy z kromkami chleba.
  • Kiedy mamy to już gotowe, to sadzimy jajka na patelni, dorzucamy szynkę. Na chrupiącą kromkę wykładamy porcję sera, szparagi, jajko sadzone.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości