Szparagowe grzanki z jajkiem z grilla – przepis Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Andrzej Polan w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Sezon na grillowanie trwa w Polsce od maja do września. Szukasz pomysłu na coś pysznego? Sprawdź przepis na szparagowe grzanki z jajkiem autorstwa Andrzeja Polana.

Szparagowe grzanki z jajkiem – przepis Andrzeja Polana

Składniki:

  • 1 kg szparagów średniej grubości,
    • 4-5 kromek chleba rustykalnego,
      • 4-5 jaj,
        • 500 ml jogurtu gęstego,
          • czarnuszka,
            • masło klarowane,
              • 300 g szynki wędzonej,
                • sól, pieprz.

                  Przepisy Andrzeja Polana

                  DD_20220211_Kuchnia_REP
                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Kulinarna podróż z Polanem
                  Kulinarna podróż z Polanem
                  Szparagowy zawrót głowy
                  Szparagowy zawrót głowy
                  Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                  Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                  Wigilijne potrawy Polana
                  Wigilijne potrawy Polana
                  Pizza a la Polan
                  Pizza a la Polan
                  Kuchnia winogronowa
                  Kuchnia winogronowa

                  Szparagowe grzanki z jajkiem – sposób przygotowania

                  • Przygotowanie tego dania rozpoczynamy od zrobienia samemu serka o bardzo delikatnej strukturze, jogurt gęsty łączymy z solą i czarnuszką. Tak przygotowany jogurt przekładamy na gęste sitko i zostawiamy na noc w spokoju.
                    • Na drugi dzień uzyskamy super delikatny serek, który będzie idealnie pasował do szparagów.
                      • Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, mniej więcej to 1/3 długości szparag.
                        • Szparagi kładziemy rzędem jedna obok drugiej, tak mniej więcej po 8-10 sztuk. Wszystkie nabijamy na patyki do szaszłyków tworząc jeden wspólny zestaw na patyku.
                          • Szparagi grillujemy, podobnie postępujemy z kromkami chleba.
                            • Kiedy mamy to już gotowe, to sadzimy jajka na patelni, dorzucamy szynkę. Na chrupiącą kromkę wykładamy porcję sera, szparagi, jajko sadzone.

                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                              Zobacz także:

                              Źródło: Andrzej Polan

                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości