Ser camembert na słodko? Ten przepis zdobędzie twoje serce

Ser camembert
Camembert w karmelu. Wyjątkowy przepis Andrzeja Polana
Źródło: Naomi Mogi/GettyImages
28 kwietnia obchodzony jest Dzień Sera Camembert - jednego z symboli francuskiej kuchni. Z tej okazji w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszny camembert w karmelu. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego autorskiego przepisu. Ten smak zdobędzie twoje serce. Przyznasz, że to idealny sposób na świętowanie takiego dnia?

Camembert w karmelu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ser camembert naturalny - 2 szt.,
  • orzechy laskowe - 100 g,
  • cukier drobny - 4 łyżki.

Sposób przygotowania camemberta w karmelu

  1. Z cukru przygotowujemy karmel, lekko złoty.
  2. Karmel łączymy z orzechami laskowymi, czarnuszką.
  3. Całość wylewamy na ser. 

Dzień Sera Camembert - 28 kwietnia

28 kwietnia to najprawdopodobniej jeden z ulubionych dni wielbicieli francuskich serów. Wtedy obchodzimy bowiem Dzień Sera Camembert. Składnik ten nie tylko doskonale prezentuje się na stole i może być jednym z elementów wykwintnej deski serów, ale też sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Jak widać po przepisie powyżej można go podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Oprócz karmelu doskonale smakuje w jego towarzystwie także konfitura żurawinowa. Zachęcamy do spróbowania obu wariantów w ten wyjątkowy dzień, w który camembert ma swoje święto.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości