Camembert w karmelu - przepis krok po kroku
Składniki:
- ser camembert naturalny - 2 szt.,
- orzechy laskowe - 100 g,
- cukier drobny - 4 łyżki.
Sposób przygotowania camemberta w karmelu
- Z cukru przygotowujemy karmel, lekko złoty.
- Karmel łączymy z orzechami laskowymi, czarnuszką.
- Całość wylewamy na ser.
Dzień Sera Camembert - 28 kwietnia
28 kwietnia to najprawdopodobniej jeden z ulubionych dni wielbicieli francuskich serów. Wtedy obchodzimy bowiem Dzień Sera Camembert. Składnik ten nie tylko doskonale prezentuje się na stole i może być jednym z elementów wykwintnej deski serów, ale też sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Jak widać po przepisie powyżej można go podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Oprócz karmelu doskonale smakuje w jego towarzystwie także konfitura żurawinowa. Zachęcamy do spróbowania obu wariantów w ten wyjątkowy dzień, w który camembert ma swoje święto.
Zobacz także:
- Przystawki z serem camembert według Andrzeja Polana
- Camembert - przysmak francuskiej kuchni. Przepisy Andrzeja Polana
- Ser camembert z grilla. Pyszna, lekka przekąska na lato
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Naomi Mogi/GettyImages
podziel się: