Enchilada's - zawijane placki tortilli z mięsem mielonym i salsą Verde
Składniki:
- 16 małych tortilli,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- cebula,
- pół główki czerwonej kapusty,
- zioła - kolendra i oregano,
- mielona papryka,
- tarty ser mozzarella i cheddar,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
- sos sojowy.
Składniki na salsę Verde:
- 500 g czerwonych lub zielonych pomidorów,
- papryczka jalapeño (można ją zastąpić inną zieloną papryczką chili),
- 1/4 cebuli,
- ząbek czosnku,
- 5-7 gałązek kolendry,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 5 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany 18%.
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć z cebulą i kapustą, dodać zioła oraz czosnek. Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy trochę passaty pomidorowej, odstawiamy z ognia. Następnie na małych plackach tortilli układamy mięso i zawijamy w tak zwane rulonyz a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki wkładamy do blendera, dodajemy cukier, sól, pieprz do smaku i blendujemy. Zalewamy tortille sosem, a następnie zasypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach do roztopienia się sera. Na koniec dodajemy łyżeczkę kwaśnej śmietany.
Quesadilla Mexican
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy,
- cebula,
- papryka czerwona,
- puszka kukurydzy,
- sałata lodowa,
- 3 łyżki ketchupu,
- 400 g tartej mozzarelli i cheddara,
- 2 łyżeczki masła,
- 4 duże tortille (śr. 25 cm),
- 10 pieczarek.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę lub paski, podsmażamy na patelni z cebulą, papryką i pieczarkami. Dodajemy ketchup. Następnie wykładamy tortille serem, na wierzchu układamy mięso z warzywami i znowu sypiemy grubo serem. Na górę kładziemy placek tortilli. Opiekamy z obu stron na patelni. Podajemy na ciepło z dipami.
Tortilla a'la pizza
Składniki:
- 5 łyżek passaty pomidorowej,
- 300 g sera mozzarella,
- 5 plastrów sera gorgonzola,
- gruszka,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Tortille smarujemy passatą pomidorową. Posypujemy połową mozzarelli, a następnie kroimy gruszkę na cienkie plastry. Na wierzchu kładziemy plastry gorgonzoli i posypujemy ziołami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu roztopienia się sera.
Tortilla na słodko
Składniki:
- 3 tortille,
- 3 jabłka,
- 1-2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 80 ml mleka,
- 20 g cukru,
- łyżka cynamonu.
Przygotowanie:
Smarujemy tortownicę oliwą bądź masłem, na spód tortownicy układamy plastry tortilli, a następnie jabłka według własnego uznania (najlepiej wyglądają połówki jabłek po przekrojeniu na plastry). Mieszamy ze sobą mleko, jajko, cynamon, cukier oraz mąkę i zalewamy tym jabłka ułożone w tortownicy. Pieczemy około 25 do 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
Tortilla z TikToka
Składniki:
- 3 tortille,
- pół kilograma mięsa mielonego z indyka,
- cebula,
- 3 ogórki pikle,
- 3 pomidory,
- 6 plastrów sera żółtego,
- sałata lodowa,
- ketchup,
- majonez.
Przygotowanie:
Na tortilli układamy mięso, które odprawiliśmy wcześniej, dociskamy. Odwracamy mięsem mielonym w kierunku patelni i podsmażamy, możemy przykryć patelnie przykrywką, aby mięso szybciej się ścięło. Po upieczeniu ściągamy z patelni tortille, układamy ulubione dodatki: pikle, pomidory, sałatę, ser wraz z sosami, zaginany w trójkąt i gotowe.
Zobacz także:
- Tortille na cały dzień z przepisów zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef"
- Przepisy na dania z tortillą
- Tortilla z kurczakiem na ciepło czy tortilla z kurczakiem na zimno. Nieważne, który wariant wybierzesz, tortilla z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych dań!
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sylwia Garska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News