Tortille na słono i na słodko. Przepisy na tortille w różnych odsłonach według Sylwii Garskiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Tortilla w kuchni Sylwii Garskiej
Tortilla w kuchni Sylwii Garskiej
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Tortilla to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Można do niej dodać mięso, różnorodne warzywa, a nawet owoce. W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska zaprezentowała swoje przepisy na tortille w wersji słonej i słodkiej. Sprawdź, jak je przygotować.

Enchilada's - zawijane placki tortilli z mięsem mielonym i salsą Verde 

Składniki:

  • 16 małych tortilli,
    • 500 g mięsa mielonego wołowego,
      • cebula,
        • pół główki czerwonej kapusty,
          • zioła - kolendra i oregano,
            • mielona papryka,
              • tarty ser mozzarella i cheddar,
                • sól, pieprz,
                  • oliwa,
                    • łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
                      • sos sojowy.

                        Składniki na salsę Verde:

                        • 500 g czerwonych lub zielonych pomidorów,
                          • papryczka jalapeño (można ją zastąpić inną zieloną papryczką chili),
                            • 1/4 cebuli,
                              • ząbek czosnku,
                                • 5-7 gałązek kolendry,
                                  • 1/2 łyżeczki soli,
                                    • 5 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany 18%.

                                      Przygotowanie:

                                      Mięso podsmażyć z cebulą i kapustą, dodać zioła oraz czosnek. Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy trochę passaty pomidorowej, odstawiamy z ognia. Następnie na małych plackach tortilli układamy mięso i zawijamy w tak zwane rulonyz a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki wkładamy do blendera, dodajemy cukier, sól, pieprz do smaku i blendujemy. Zalewamy tortille sosem, a następnie zasypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach do roztopienia się sera. Na koniec dodajemy łyżeczkę kwaśnej śmietany.

                                      Quesadilla Mexican

                                      Składniki:

                                      • 500 g filetu z kurczaka,
                                        • 2 łyżki oliwy,
                                          • cebula,
                                            • papryka czerwona,
                                              • puszka kukurydzy,
                                                • sałata lodowa,
                                                  • 3 łyżki ketchupu,
                                                    • 400 g tartej mozzarelli i cheddara,
                                                      • 2 łyżeczki masła,
                                                        • 4 duże tortille (śr. 25 cm),
                                                          • 10 pieczarek.

                                                            Przygotowanie:

                                                            Mięso kroimy w kostkę lub paski, podsmażamy na patelni z cebulą, papryką i pieczarkami. Dodajemy ketchup. Następnie wykładamy tortille serem, na wierzchu układamy mięso z warzywami i znowu sypiemy grubo serem. Na górę kładziemy placek tortilli. Opiekamy z obu stron na patelni. Podajemy na ciepło z dipami.

                                                            Quesadilla Mexican
                                                            Quesadilla Mexican
                                                            Quesadilla Mexican
                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                            Tortilla a'la pizza 

                                                            Składniki:

                                                            • 5 łyżek passaty pomidorowej,
                                                              • 300 g sera mozzarella,
                                                                • 5 plastrów sera gorgonzola,
                                                                  • gruszka,
                                                                    • zioła prowansalskie.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Tortille smarujemy passatą pomidorową. Posypujemy połową mozzarelli, a następnie kroimy gruszkę na cienkie plastry. Na wierzchu kładziemy plastry gorgonzoli i posypujemy ziołami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu roztopienia się sera.

                                                                      Tortilla a'la pizza
                                                                      Tortilla a'la pizza
                                                                      Tortilla a'la pizza
                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                      Tortilla na słodko

                                                                      Składniki:

                                                                      • 3 tortille,
                                                                        • 3 jabłka,
                                                                          • 1-2 jajka,
                                                                            • 2 łyżki mąki,
                                                                              • 80 ml mleka,
                                                                                • 20 g cukru,
                                                                                  • łyżka cynamonu.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Smarujemy tortownicę oliwą bądź masłem, na spód tortownicy układamy plastry tortilli, a następnie jabłka według własnego uznania (najlepiej wyglądają połówki jabłek po przekrojeniu na plastry). Mieszamy ze sobą mleko, jajko, cynamon, cukier oraz mąkę i zalewamy tym jabłka ułożone w tortownicy. Pieczemy około 25 do 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

                                                                                    Tortilla na słodko
                                                                                    Tortilla na słodko
                                                                                    Tortilla na słodko
                                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                    Tortilla z TikToka

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 3 tortille,
                                                                                      • pół kilograma mięsa mielonego z indyka,
                                                                                        • cebula,
                                                                                          • 3 ogórki pikle,
                                                                                            • 3 pomidory,
                                                                                              • 6 plastrów sera żółtego,
                                                                                                • sałata lodowa,
                                                                                                  • ketchup,
                                                                                                    • majonez.

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      Na tortilli układamy mięso, które odprawiliśmy wcześniej, dociskamy. Odwracamy mięsem mielonym w kierunku patelni i podsmażamy, możemy przykryć patelnie przykrywką, aby mięso szybciej się ścięło. Po upieczeniu ściągamy z patelni tortille, układamy ulubione dodatki: pikle, pomidory, sałatę, ser wraz z sosami, zaginany w trójkąt i gotowe.

                                                                                                      Tortilla z TikToka
                                                                                                      Tortilla z TikToka
                                                                                                      Tortilla z TikToka
                                                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                      Źródło: Sylwia Garska

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana