Tortille na cały dzień z przepisów zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef"

Tortille na cały dzień
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef" Ola Juszkiewicz przedstawiła swoje przepisy na tortille na cały dzień. Sprawdź, jak przygotować tortillę idealną na śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser.

Tortilla śniadaniowa - przepis krok po kroku

Tortilla śniadaniowa
Tortilla śniadaniowa
Tortilla śniadaniowa
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Wrap z domowej tortilli żytniej z jajecznicą z pieczarkami, serkiem kremowym, wędliną, czarnuszką, ogórkiem zielonym i makaronem ryżowym nitki

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej do wypieku chleba (ostatecznie pszennej pełnoziarnistej),
    • ok 140 g gorącej wody,
      • 35 g oleju,
        • sól, pieprz,
          • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
            • 5-6 jajek,
              • 350 g pieczarek,
                • opakowanie kremowego serka kanapkowego,
                  • 2 zielone ogórki szklarniowe,
                    • opakowanie makaronu ryżowego nitki,
                      • 2 łyżeczki czarnuszki,
                        • szczypiorek.

                          Sposób przygotowania:

                          W dużej szklanej misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i sodą oczyszczoną. Dodaj olej i gorącą wodę i najpierw wymieszaj składniki łyżką, następnie zagnieć ciasto do elastycznej gładkiej konsystencji. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj składniki na farsz: ogórek gruntowy obierz i pokrój w cieniutkie paseczki, możesz usunąć gniazda nasienne. Ugotuj makaron ryżowy i przelej zimną wodą. Posiekaj szczypiorek. Usmaż jajecznicę z pieczarkami z dodatkiem szczypty soli i pieprzu.

                          Schłodzone ciasto na tortille podziel na 5-6 kulek równej wielkości, każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek o średnicy patelni – najlepiej 28 cm. Patelnie rozgrzej i zmniejsz moc pod palnikiem. Smaż ok 1,5 minuty z każdej strony.

                          TIP: Tortille powinny się smażyć na suchej patelni bardzo krótko, im dłużej będą poddane obróbce termicznej, tym stają się mniej elastyczne i łamią się oraz kruszą podczas zawijania. Podczas smażenia można przykryć placki bawełnianą ściereczką, także każdy gotowy placek powinien czekać pod ściereczką – dzięki temu placki nie zesztywnieją.

                          Każdy placek smarujemy kremowym serkiem, posypujemy czarnuszką oraz szczypiorkiem, na to kładziemy plastry wędliny, na wędlinę ogórek oraz makaron i na sam koniec po łyżce jajecznicy. Zawijamy tortille w sakiewki, podobnie jak krokiety, przekrajamy w połowie.

                          Tortilla obiadowa - przepis krok po kroku

                          Tortilla obiadowa z indykiem
                          Tortilla obiadowa z indykiem
                          Tortilla obiadowa z indykiem
                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                          Quesadilla z mięsem z indyka, pomidorami, batatem, kolędrą, marynowanymi papryczkami jalapeño i serem cheddar

                          Składniki:

                          • 4 tortille pszenne (gotowe),
                            • 300 g mięsa z indyka,
                              • puszka pomidorów krojonych,
                                • średniej wielkości batat,
                                  • 250 g sera cheddar w kawałku,
                                    • doniczka świeżej kolendry,
                                      • marynowane papryczki jalapeño,
                                        • 4 łyżki oliwy,
                                          • suszony tymianek,
                                            • sól, pieprz.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wyłóż na nią mięso mielone z indyka, podsmaż przez 2 minutki. Następnie dodaj obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata, puszkę z pomidorami, 3-4 plasterki papryczki, 1/3 szklankę wody i szczyptę soli oraz pieprzu. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika do miękkości batatów. Jeżeli batat jest twardy, a na patelni nie ma już płynu, podlej farsz odrobiną wody. Na koniec rozgnieć batata widelcem i duś farsz do momentu, aż sos będzie gęsty. W międzyczasie zetrzyj ser cheddar na dużych oczkach.

                                              TIP: Każdy placek tortilli natnij do połowy, rozłóż gotowy farsz na każdej ćwiartce, posyp farsz serem, świeżą kolendrą i złóż po kolei każdą ćwiartkę jedną na drugą. W dużej patelni (takiej, którą możesz wstawić do piekarnika) ułóż 4 ćwiartki, by razem stworzyły okrąg, posyp jeszcze odrobiną sera, posiekaną papryczką i wstaw do nagrzanego do 180°C na 10-12 minut. Gotowe danie posyp posiekaną świeżą kolendrą.

                                              Tortilla na kolację - przepis krok po kroku

                                              Mini tortille kukurydziane
                                              Mini tortille kukurydziane
                                              Mini tortille kukurydziane
                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                              Mini tortille kukurydziane z kiełbasą chorizo, rzodkiewką, czerwoną fasolą, kwaśną śmietaną, kolendrą i limonką

                                              Składniki:

                                              • pakowanie tortilli kukurydzianych (o średnicy 15-20 cm),
                                                • małe opakowanie kwaśnej śmietany 12%,
                                                  • pęczek rzodkiewki,
                                                    • puszka czerwonej fasoli,
                                                      • doniczka świeżej kolendry,
                                                        • 2-3 limonki,
                                                          • 2-3 łyżki oliwy.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Kiełbasę chorizo obierz z błonki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na oliwie. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki i ćwiartki. Fasolę odcedź, opłucz zimną wodą i dodaj do chorizo, podsmażaj jeszcze przez parę chwil. Limonkę pokrój w ósemki, kolendrę delikatnie zsiekaj.

                                                            Tortille smażymy z każdej strony ok 1 minuty na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Każdy placuszek po zdjęciu z patelni natychmiast przykryj bawełnianą ściereczką, by nie wystygł. Gotowym plackom nadaj kształt łódeczki.

                                                            TIP: rozgrzej piekarnik do 150°C. Wyjmij ruszt i jeszcze ciepłe placki powieś na ruszcie tak, by tortille wisiały na 2-3 pręcikach rusztu – tak, by zmieścił się farsz. Piecz ok 15 minut.

                                                            Każdą tortillę nadziej gotowym farszem z chorizo i fasoli, rzodkiewką, skrop sokiem z limonki, dodaj kleks kwaśnej śmietany i posyp świeżą kolendrą.

                                                            Tortilla deserowa - przepis krok po kroku

                                                            Ruloniki z musem z ricotty, mango i skórką z pomarańczy
                                                            Ruloniki z musem z ricotty, mango i skórką z pomarańczy
                                                            Ruloniki z musem z ricotty, mango i skórką z pomarańczy
                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                            Ruloniki z musem z ricotty, mango i skórką z pomarańczy

                                                            Składniki:

                                                            • 4 tortille pszenne,
                                                              • 250 g serka ricotta,
                                                                • 2 łyżki wiórków kokosowych,
                                                                  • 2 owoce mango,
                                                                    • pomarańcza,
                                                                      • łyżka cukru pudru,
                                                                        • 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Zacznij od przygotowania kremu: słodką śmietankę z cukrem ubij na sztywno, śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj serek ricotta, uważaj, by nie przebyć kremu. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj w krem za pomocą łyżki. Krem przykryj szczelnie i odstaw do lodówki. W tym czasie obierz mango i pokrój w plasterki. Pomarańczę sparz i zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Każdy placek posmaruj kremem, wyłóż na niego mango, posyp odrobiną skórki z pomarańczy i bardzo szczelnie zawiń w rulony. Rulony schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pokrój tortille w mniejsze ruloniki i udekoruj wy filetowaną pomarańczą.

                                                                          TIP 1 : Tortille powinny się smażyć na suchej patelni bardzo krótko, im dłużej będą poddane obróbce termicznej, tym stają się mniej elastyczne i łamią się oraz kruszą podczas zawijania.

                                                                          TIP 2: Podczas smażenia tortilli można je przykryć bawełnianą ściereczką, także każdy gotowy placek powinien czekać pod ściereczką – dzięki temu placki nie zesztywnieją.

                                                                          TIP 3: By uzyskać kształt łódeczki, rozgrzej piekarnik do 150 °C, wyjmij ruszt i jeszcze ciepłe placki powieś na ruszcie tak, by tortille wisiały na 2-3 pręcikach rusztu – tak by zmieścił się farsz. Piecz ok 15 minut.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                          Źródło: Ola Juszkiewicz

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana