Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem

Cytrynowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na deser, ale nie za słodki? Wypróbuj naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem z przepisu Mikołaja Reya z kuchni Dzień Dobry TVN.

Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
    • 4 jajka,
      • 450 ml lekko letniego mleka,
        • 2 łyżki stołowe bursztynowego rumu lub kwiatu pomarańczy, albo 1/2 szklanki jasnego piwa,
          • łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 saszetka cukru wanilinowego,
            • 2 łyżki cukru,
              • szczypta soli,
                • 50 g stopionego masła.

                  Porady Katarzyny Bosackiej

                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
                  Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
                  Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
                  Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
                  Kasza czy ziemniaki?
                  Kasza czy ziemniaki?
                  Co to jest zdrowa przekąska?
                  Co to jest zdrowa przekąska?
                  Co nam mówią symbole na opakowaniach?
                  Co nam mówią symbole na opakowaniach?
                  Zdrowe grillowanie
                  Zdrowe grillowanie
                  Jakie ryby warto jeść?
                  Jakie ryby warto jeść?
                  Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
                  Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
                  Jak mądrze kupować?
                  Jak mądrze kupować?
                  Zdrowe śniadanie
                  Zdrowe śniadanie
                  Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                  Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

                  Dodatki:

                  • Masło topione, cukier i sok z cytryny do smaku.

                    Sposób przygotowania

                    1. Rozpuść masło w mikrofalówce lub w garnku i lekko podgrzej mleko. Trik: mleko powinno być ledwo letnie (pozwoli to uniknąć grudek).
                      1. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól. Trik: 50 g mąki możesz zastąpić mąką kukurydzianą by osiągnąć bardziej lekką konsystencję.
                        1. Dodaj jajka, stopione masło, a następnie stopniowo mleko, dobrze ubijając trzepaczką, aby uniknąć tworzenia się grudek Dodaj piwo lub rum, lub wodę z kwiatu pomarańczy, wanilię. Trik: odstaw na minimum 30 minut przed rozpoczęciem gotowania.
                          1. Rozgrzej kawałek masła na patelni i wyłóż chochlę ciasta Smaż naleśniki z każdej strony, aż będą złotobrązowe.
                            1. Po drodze odkładamy na talerz, przykrywając folią aluminiową, aby były ciepłe i puszyste. Z patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść od 15 do 20 naleśników.
                              1. Dodaj topione masło, cukier i sok z cytryny do smaku. Czas na ucztę!

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Mikołaj Rey

                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana