Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem

Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem
Cytrynowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na deser, ale nie za słodki? Wypróbuj naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem z przepisu Mikołaja Reya z kuchni Dzień Dobry TVN.

Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 450 ml lekko letniego mleka,
  • 2 łyżki stołowe bursztynowego rumu lub kwiatu pomarańczy, albo 1/2 szklanki jasnego piwa,
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 saszetka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 50 g stopionego masła.

Porady Katarzyny Bosackiej

DD_20220528_Bosacka_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Dodatki:

  • Masło topione, cukier i sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Rozpuść masło w mikrofalówce lub w garnku i lekko podgrzej mleko. Trik: mleko powinno być ledwo letnie (pozwoli to uniknąć grudek).
  2. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól. Trik: 50 g mąki możesz zastąpić mąką kukurydzianą by osiągnąć bardziej lekką konsystencję.
  3. Dodaj jajka, stopione masło, a następnie stopniowo mleko, dobrze ubijając trzepaczką, aby uniknąć tworzenia się grudek Dodaj piwo lub rum, lub wodę z kwiatu pomarańczy, wanilię. Trik: odstaw na minimum 30 minut przed rozpoczęciem gotowania.
  4. Rozgrzej kawałek masła na patelni i wyłóż chochlę ciasta Smaż naleśniki z każdej strony, aż będą złotobrązowe.
  5. Po drodze odkładamy na talerz, przykrywając folią aluminiową, aby były ciepłe i puszyste. Z patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść od 15 do 20 naleśników.
  6. Dodaj topione masło, cukier i sok z cytryny do smaku. Czas na ucztę!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości