Sałatka z cykorii i kiwi - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg cykorii,
- 4 kiwi,
- 40 łuskanych migdałów,
- 1 roladka koziego sera,
- nać pietruszki.
Sos vinaigrette:
- musztarda dijon,
- ocet z czerwonego wina,
- olej rzepakowy,
- sól.
Sposób przygotowania
- Kiwi obrać ze skórki i pokroić w paski.
- Umyć cykorie pod wodą. Wytrzeć je, odciąć głąb i usunąć pierwsze liście.
- Pokroić cykorię na plastry o grubości 1 cm, zostawiając kilka całych liści do ozdobienia.
- Ser kozi pokroić w kostkę.
- Ułożyć liście cykorii na talerzach w gwiazdki. Dodać kozi ser i plastry kiwi.
- Posypać migdałami. Podawać z sosem vinaigrette.
Zobacz także:
- Cykoria – właściwości lecznicze, odmiany, jak przyrządzić
- Sałatka „Ulubiona Magdy Gessler" - zrób ją w domu!
- Piernikowy croque-monsieur z bergkase i cykorią - przepis Caroliny Pietyry
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: