Szukasz lekkiego dania? Sałatka z cykorii i kiwi sprawdzi się idealnie po świętach

Cykoria w kuchni
Cykoria w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy, które odciążą nasz żołądek po świętach. Sprawdź jego przepis na lekką i pyszną sałatkę z cykorii i kiwi.

Sałatka z cykorii i kiwi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg cykorii,
  • 4 kiwi,
  • 40 łuskanych migdałów,
  • 1 roladka koziego sera,
  • nać pietruszki.

Sos vinaigrette: 

  • musztarda dijon,
  • ocet z czerwonego wina,
  • olej rzepakowy,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w paski.
  2. Umyć cykorie pod wodą. Wytrzeć je, odciąć głąb i usunąć pierwsze liście.
  3. Pokroić cykorię na plastry o grubości 1 cm, zostawiając kilka całych liści do ozdobienia.
  4. Ser kozi pokroić w kostkę.
  5. Ułożyć liście cykorii na talerzach w gwiazdki. Dodać kozi ser i plastry kiwi.
  6. Posypać migdałami. Podawać z sosem vinaigrette.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości