Szukasz lekkiego dania? Sałatka z cykorii i kiwi sprawdzi się idealnie po świętach

Cykoria w kuchni
Cykoria w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy, które odciążą nasz żołądek po świętach. Sprawdź jego przepis na lekką i pyszną sałatkę z cykorii i kiwi.

Sałatka z cykorii i kiwi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg cykorii,
    • 4 kiwi,
      • 40 łuskanych migdałów,
        • 1 roladka koziego sera,
          • nać pietruszki.

            Sos vinaigrette: 

            • musztarda dijon,
              • ocet z czerwonego wina,
                • olej rzepakowy,
                  • sól.

                    Sposób przygotowania

                    1. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w paski.
                      1. Umyć cykorie pod wodą. Wytrzeć je, odciąć głąb i usunąć pierwsze liście.
                        1. Pokroić cykorię na plastry o grubości 1 cm, zostawiając kilka całych liści do ozdobienia.
                          1. Ser kozi pokroić w kostkę.
                            1. Ułożyć liście cykorii na talerzach w gwiazdki. Dodać kozi ser i plastry kiwi.
                              1. Posypać migdałami. Podawać z sosem vinaigrette.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Mikołaj Rey

                                Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana