Cykoria – właściwości lecznicze, odmiany, jak przyrządzić

Cykoria
Cykoria
Źródło: Westend61/Getty Images
Cykoria to warzywo zdrowe, będące idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do potraw podawanych na ciepło. Jest nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna. Z tych powodów jest jedną z ulubionych potraw osób dbających o linię. Korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania jest więcej – poznaj je wszystkie.

Cykoria podróżnika to tylko jeden z rodzajów tej rośliny. Włączenie jej do swojej codziennej diety może być początkiem prawdziwej rewolucji.

Odmiany cykorii – co warto o nich wiedzieć?

Cykoria należy do gatunku rodzin astrowatych, wyróżnia się 8 jej odmian. Roślina rośnie w Europie, Azji i Afryce, czyli tam, gdzie są strefy umiarkowanie ciepłe. Warzywo jest znane już od czasów starożytnych i już wtedy używano go do oczyszczania organizmu i leczenia chorób skóry. W Polsce występują dwa rodzaje cykorii – obcopylne i samozapylane, rosnące na nizinach i podgórzu. Pierwszy jest częściej spotykany. Można wyróżnić dwa gatunki rośliny:

  • cykoria sałatowa;
    • cykoria korzeniowa.

      Wielu kucharzy korzysta z obydwu jej rodzajów. Warzywo posiada kilka odmian, do których, w przypadku cykorii sałatowej, zaliczają się: cykoria czerwona, żółta, czerwona, endywia. W przypadku cykorii korzeniowej wyróżniamy np. cykorię podróżnik lub białą. Druga z odmian jest składnikiem wykorzystywanym do produkcji kawy z cykorii. Kawa ta jest bezkofeinowa i może być doskonałym zamiennikiem tej kofeinowej.

      Cykoria – jak jeść?

      Warzywo kojarzy się głównie z jednym z rodzajów zbożowej kawy. Niemniej jednak może być również świetnym dodatkiem do dań. Kucharze na całym świecie używają cykorii. Warzywo może być i przekąską (np. cykoria na surowo ), i częścią głównego dania (np. kwiaty cykorii ), a często można ją znaleźć w gotowych miksach sałat dostępnych w sklepach. Spotykana jest też cykoria w proszku. Ogromną jej zaletą jest duża zawartość kwasu foliowego i jodu, które pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi. Z tego też powodu cykoria w ciąży będzie świetnym wyborem dla kobiet chcących uzupełnić poziom tych ważnych składników.

      Istnieją różne sposoby przyrządzania cykorii. Ciekawie smakuje np. uduszona na maśle i podana jako dodatek do mięsa drobiowego. Aby ją przygotować, należy najpierw dokładnie umyć liście, posiekać je na drobne kawałki, a potem wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Całość można przyprawić pieprzem, solą, a nawet i cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny – duszenie nie powinno trwać dłużej niż ok. 15 minut. Poza tym świetny smak ma również cykoria na surowo. To doskonały składnik pokarmowy, który jest dodatkowo niskokaloryczny – ważąca 80 gramów cykoria zawiera jedynie 18 kalorii.

      Cykoria do picia – kawa, herbata

      Warzywo nadaje się nie tylko do jedzenia, ale i do picia. Napój pozyskuje się z korzenia cykorii, który po sproszkowaniu łączy się z mieszanką ziół – i tak powstaje smaczna zbożowa kawa. Warto też wspomnieć, że wysuszony korzeń cykorii jest rozdrabniany i prażony. Co ciekawe, kawa z cykorii pochodzi jeszcze z czasów wojny secesyjnej i pili ją wówczas walczący żołnierze. Cykoria, choć to roślina warzywna, może być jak widać spożywana na różne sposoby.

      Napar jest nie tylko smaczny, ale również o wiele zdrowszy niż zwyczajna kawa. Wartości odżywcze cykorii są na tyle wysokie, że zapobiegają zaparciom oraz ułatwiają utratę wagi. Osoby regularnie pijące ten napój mają również niższy poziom cholesterolu, gdyż napar dostarcza organizmowi wapnia. Ponadto, jak już wspomnieliśmy, zaleca się picie cykorii kobietom w ciąży .

      Cykoria: uprawa – jak hodować tę roślinę?

      Najczęściej spotykaną odmianą cykorii jest cykoria sałatowa. Zasiew nasion tej cykorii liściastej zaczyna się w połowie maja, a same ziarna należy wrzucać na głębokość około 1-1,5 cm. Każdy, kto chce zająć się uprawą cykorii, powinien pamiętać, że należy regularnie nawadniać oraz usuwać wszelkie chwasty pojawiające się wokół niej. Cykoria to ziele, które lubi nawozy azotowe i potasowe oraz gnojówkę roślinną z czosnku, cebuli i pokrzyw.

      Cykoria – właściwości lecznicze

      W cykorii witamin oraz minerałów jest naprawdę sporo. Zaliczają się do nich:

      • kwas foliowy;
        • witaminy B1, B2, C;
          • karoten;
            • fosfor;
              • cynk;
                • miedź;
                  • żelazo;
                    • mangan;
                      • magnez;
                        • potas;
                          • sód.

                            Nikt nie powinien mieć wątpliwości, czy cykoria jest zdrowa. Dzięki laktucynie i laktukopikrynie pobudza również apetyt oraz prowokuje wątrobę do wydzielania żółci. Spożywanie tego warzywa jest zalecane wszystkim, którym zależy na lepszym trawieniu i poprawie pracy nerek.

                            Co do wartości odżywczych cykorii, to zawiera ona również aminokwasy, a jej indeks glikemiczny jest bardzo niski. Z tego powodu zalecana jest diabetykom. Na koniec warto też wspomnieć o znajdującym się w niej błonniku, dzięki któremu można szybciej pozbyć się wzdęć.

                            Co zrobić, żeby cykoria nie była gorzka?

                            Goryczki z warzywa można pozbyć się na różne sposoby. Jedną z najpopularniejszych metod jest wymoczenie warzywa, gdyż znika z niego wówczas sól. Dziką cykorię można również wstawić do wody, aby zanurzyć w niej jej głąb – goryczka zniknie już po godzinie. Osoby, które nie chcą wypłukiwać z cykorii soli, mogą ewentualnie kupić słodką odmianę tego warzywa, np. cykorię białą .

                            Zobacz także:

                            Zobacz wideo: Warzywa ponad wszystko

                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                            Autor: Adrian Adamczyk

                            Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana