Dietetyk o tym, czy jedzenie może uzależniać. "Musimy zrozumieć, że ono nie rozwiąże naszych problemów"

Urszula Somow
Pyszne, ale takie… uzależniające
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie dostarcza nam nie tylko niezbędnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych, ale także przyjemności. Co gorsza, od tej błogości można się uzależnić. Które produkty mają takie "właściwości"? Na ten temat rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Urszulą Somow, dietetyczką.

Czy jedzenie może uzależniać?

Kilka dni temu w mediach pojawiły się informacje o pewnym restauratorze z Chin, który swoim gościom serwował potrawy wzbogacane o opiaty. Mężczyzna w ten sposób chciał uzależnić klientów od swojego jedzenie i sprawić, aby odwiedzali go, jak najczęściej. Co ciekawe, na ośrodek przyjemności równie silnie co działa cukier. Czy można się od niego uzależnić? - Nie było na ten temat badań. Cukier jest dla nas szkodliwy, zwłaszcza gdy spożywamy zbyt wiele kalorii. Kiedy sięgamy po słodką przekąskę, zazwyczaj zjadamy ich za dużo i przejadamy się - mówiła w Dzień Dobry TVN Urszula Somow, dietetyczka.

Mimo że cukier nam szkodzi, to mózg potrzebuje go np. do produkcji serotoniny oraz dopaminy, czyli hormonów szczęścia. W ocenie specjalistki fakt, że ciągnie nas do słodkiego, wcale nie musi być związany z uzależnieniem. - To może być czysto fizjologiczna potrzeba. Musimy pamiętać, że nie ma badań, które jasno mówiłyby, że cukier uzależnia. Te, które wskazywały, że faktycznie cukier pobudza ośrodki w mózgu odpowiedzialne za przyjemność, zostały przeprowadzone na szczurach. Warto podkreślić, że na tej samej zasadzie działa trening czy seks - mówiła dietetyczka.

Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe?

W ocenie specjalistki problemem nie jest sam cukier, a nasze nawyki żywieniowe. - Słodkie lub słone przekąski często są traktowane przez nas jako forma nagrody, lub coś po poprawi nam humor. Musimy zrozumieć, że jedzenie nie rozwiąże naszych problemów - mówiła.

Warto dodać, że wzmożone zapotrzebowanie na coś słodkiego niekiedy ma związek z tzw. desentyzacją. - Kiedy jemy bardzo dużo słodkiego czy słonego z czasem nasze kubki smakowe przestają reagować na niektóre smaki. Dlatego, aby coś poczuć, musimy zjeść jeszcze więcej - mówiła Urszula Somow. Czy takie działanie ma tylko cukier? Na które produkty trzeba uważać? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości