Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wegańska kuchni Karoliny i Krzysztofa Skibów

Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wegańska kuchni Karoliny i Krzysztofa Skibów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Skiba po zielonej stronie mocy
Skiba po zielonej stronie mocy
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Coraz więcej Polaków odkrywa, że kuchnia roślinna wcale nie musi być nudna. Karolina i Krzysztof Skibowie na własnym przykładzie udowadniają, że przejście na dietę wegańską może być nie tylko zdrowe, ale też pełne smaku. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali wyjątkowe przepisy, które zainspirują was do kulinarnych eksperymentów w roślinnym wydaniu.

Nasi goście przyrządzili tofucznicę ze szczypiorkiem, pomidorami, chlebem i masłem, kremowe risotto z pieczarkami i serem z nerkowców, zapiekane papryki faszerowane brązową soczewicą i serkiem, a także wegańską wersję sałatki Jennifer Aniston z planu "Friends". Przepisy poniżej.

Tofucznica ze szczypiorkiem, pomidorami, chlebem i masłem

Tofucznica ze szczypiorkiem, pomidorami, chlebem i masłem
Tofucznica ze szczypiorkiem, pomidorami, chlebem i masłem
Tofucznica ze szczypiorkiem, pomidorami, chlebem i masłem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • bloczek tofu wędzonego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1/2 szczypty pieprzu czarnego mielonego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię z olejem bądź wegańskim masłem. Kruszymy tofu w dłoniach bądź na tarce do sera i wsypujemy na patelnię. Dodajemy szczyptę soli, pół szczypty pieprzu oraz płatki drożdżowe. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko mieszamy i podsmażamy na małym ogniu. Jeśli tofucznica jest za sucha, dodajemy łyżkę wody.

Kremowe risotto z pieczarkami i serem z nerkowców

Kremowe risotto z pieczarkami i serem z nerkowców
Kremowe risotto z pieczarkami i serem z nerkowców
Kremowe risotto z pieczarkami i serem z nerkowców
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do risotto,
  • 1/3 słoiczka bulionu warzywnego,
  • biała cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • opakowanie wegańskiego twardego sera z nerkowców,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych.

Przygotowanie:

Opłukujemy pieczarki i kroimy na małe kawałeczki, to samo z cebulką. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy najpierw cebulkę (by była szklista), a potem pieczarki, aż stracą wodę. Na drugą patelnię nalewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na maleńkim ogniu risotto, cały czas je mieszając, by zmieniło barwę w lekko przezroczystą. W tym czasie nalewamy do naczynia 600 ml wody i mieszamy z bulionem (1/3 słoiczka) i wlewamy połowę na patelnię. Podkręcamy grzanie na średni ogień.

Na średnim ogniu mieszamy regularnie risotto, aż wchłonie wodę, wtedy dolewamy kolejną połowę i dalej regularnie mieszamy. Potrwa to ok. 20 minut, po tym czasie ryż powinien być miękki. Dokładamy do niego nasze pieczarki z cebulką i wszystko mieszamy na małym ogniu. Dokładamy toczony wegański ser (by risotto było bardziej kremowe, nie jest to konieczny krok, ale daje niesamowity smak), dodajemy również 2 łyżki płatków drożdżowych (świetne źródło białka nadające serowego posmaku) i czekamy, aż wszystko się zmiesza.

Zapiekane papryki faszerowane brązową soczewicą i serkiem

Składniki:

  • 4 czerwone papryki,
  • 400 g soczewicy brązowej,
  • opakowanie wegańskiego twardego sera z nerkowców lub opakowanie wegańskiego sera w plastrach,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego,
  • szczypta czosnku mielonego,
  • biała cebula.

Przygotowanie:

Soczewicę najlepiej najpierw opłukać na durszlaku. Następnie wrzucamy ją do garnka ze szczyptą soli. Gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut. Następnie podsmażamy pokrojoną cebulę na patelni na średnim ogniu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Gdy soczewica będzie miękka, odcedzamy ją i wlewamy do niej podsmażoną cebulę. Mieszamy je wraz z serkiem. Czekamy 5 minut, by lekko ostygły.

W tym czasie myjemy papryki, przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Pomidorki suszone odławiamy z zalewy oliwnej i kroimy w paseczki. Przekrojone papryki nadziewamy farszem i układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, a następnie pieczemy przez około 35 minut, sprawdzając co 20 minut.

Wegańska wersja sałatki Jennifer Aniston z planu "Friends"

Składniki:

  • 1,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa),
  • puszka ciecierzycy gotowanej (odsączona i przepłukana),
  • ogórek zielony (pokrojony w kostkę),
  • czerwona cebula (drobno posiekana),
  • garść pistacji,
  • pół opakowania (ok. 200 g) wegańskiego sera z nerkowca,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • cytryna,
  • łyżeczka soli himalajskiej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

Komosę ryżową opłukujemy, następnie gotujemy w posolonej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kroimy ogórka, cebulkę, siekamy pistacje, a następnie odsączamy i przepłukujemy na durszlaku ciecierzycę.

W małej miseczce szykujemy sos: 3 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem.

W dużej misce łączymy wszystkie składniki: komosę, ciecierzycę, ogórka, cebulę, pokruszony w dłoniach ser wegański. Na to dodajemy nasz dressing i na końcu pistacje.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości