Sprawdź, jak przyrządzić naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami, zupę cebulową na maśle roślinnym, tofu butter masala oraz babkę cytrynowo-tymiankową.
Wegańskie naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami
Składniki (na dwie porcje):
- 500 ml mleka owsianego dobrej jakości,
- 100 g tłuszczu Eleplant,
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- świeże truskawki,
- świeże brzoskwinie.
Przygotowanie:
Mleko roślinne podgrzewamy z tłuszczem roślinnym Eleplant. Następnie do płynu dodajemy 150 g cukru i mieszamy za pomocą rózgi. Do wymieszanego płynu z cukrem dodajemy mąkę. Opcjonalnie przecedzamy, by pozbyć się grudek w cieście. Smażymy naleśniki. Następnie na patelni rozpuszczamy cukier, na którym smażymy umyte i pokrojone w kostkę owoce. Podajemy naleśniki z owocami na ciepło.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 500 g cebuli,
- tymianek, sól, pieprz,
- 2 łyżki Eleplant,
- łyżeczka brązowego cukru,
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina,
- 2 listki laurowe,
- 3 szklanki bulionu warzywnego.
Dodatkowo:
- kilka kromek bagietki,
- Eleplant do smarowania,
- świeży lub suszony rozmaryn.
Przygotowanie:
Dwie łyżki masła stapiamy i dodajemy do niego posiekaną w plastry cebulę. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz, listki laurowe oraz tymianek. Dusimy często mieszając przez ok. 30 minut. Później dodajemy wino i podgrzewamy tak długo, aż wyparuje. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku. Kromki bagietki smarujemy Eleplant, posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku. Gorącą zupę podajemy z gorącymi, chrupiącymi grzankami.
Tofu butter masala
Składniki:
- 500 g wędzonego tofu,
- łyżka tartego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- łyżka garam masala,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka oliwy,
- 1/2 szklanki jogurtu roślinnego lub mleka owsianego,
- 2 łyżki Eleplant,
- cebula.
Przyprawy:
- łyżka garam masala,
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- szczypta cynamonu,
- sól,
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca (lub 2 łyżki mielonych migdałów),
- 400 g (puszka) krojonych pomidorów,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
- 1/2 szklanki śmietanki roślinnej.
Przygotowanie:
Wędzone tofu pokroić na ok. 2-3-centymetrowe kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Potem skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt roślinny i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc. Wyjąć tofu z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżkę Eleplant i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć, mieszając.
Następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym ogniu pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos w blenderze stojącym. W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę Eleplant i obsmażyć zamarynowane kawałki tofu. Obsmażone tofu przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Śmietankę roślinną zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i tofu, apotem wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem i kolendrą.
Bunt cytrynowo-tymiankowy - przepis na babkę
Składniki:
- 200 g tłuszczu roślinnego Eleplant Bunge,
- 2 łyżeczki bułki tartej,
- 540 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 250 g drobnego cukru,
- 300 ml mleka roślinnego,
- 75 ml soku z cytryny,
- skórka z cytryny,
- łyżeczka świeżego tymianku.
Składniki na lukier pomarańczowy:
- szklanka cukru pudru,
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem roślinnym i obsypujemy bułką tartą. Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól, a potem mieszamy. Do drugiej wsypujemy cukier oraz wlewamy mleko roślinne i chwilę ucieramy. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz świeży tymianek. Ciasto ucieramy przez 1-2 minuty i przelewamy do przygotowanej formy.
Babkę pieczemy przez około 60 minut – powinna być rumiana, a włożony w środek drewniany patyczek - suchy. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z 2 łyżkami soku pomarańczowego i energicznie ucieramy. Gdyby lukier był za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę soku. Przestudzoną babkę obficie polewamy domowym lukrem pomarańczowym i posypujemy posiekanymi pistacjami. Ciasto możemy podawać od razu po przygotowaniu.
Zobacz także:
- Wegańskie śniadania - najlepsze przepisy i inspiracje
- „Vege” kurczak w bułce Pita - danie które przypadnie do gustu mięsożercom i roślinożercom
- Wegański obiad – przepisy na szybki i pożywny posiłek
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News