Materiał promocyjny

Wegańskie naleśniki, Tofu butter masala i zupa cebulowa. Zaskocz ukochaną pyszną niespodzianką

Zaskocz swoją ukochaną w Dzień Kobiet. Przygotuj dla niej wegańską niespodziankę
Tłuszcz roślinny do kanapek i ulubionych dań
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jednym ze sposobów na uczczenie Dnia Kobiet jest samodzielne przygotowanie dla bliskiej sobie kobiety pysznego posiłku. Idealne przepisy na tę okazję zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Przygotował bardzo proste, ale jednocześnie efektowne i smaczne dania, które możesz podać na obiad i nie tylko.

Sprawdź, jak przyrządzić naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami, zupę cebulową na maśle roślinnym, tofu butter masala oraz babkę cytrynowo-tymiankową.

Wegańskie naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami

Wegańskie naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami
Wegańskie naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami
Wegańskie naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki (na dwie porcje):

  • 500 ml mleka owsianego dobrej jakości,
  • 100 g tłuszczu Eleplant,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • świeże truskawki,
  • świeże brzoskwinie.
Naleśniki
Naleśniki
Naleśniki
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Mleko roślinne podgrzewamy z tłuszczem roślinnym Eleplant. Następnie do płynu dodajemy 150 g cukru i mieszamy za pomocą rózgi. Do wymieszanego płynu z cukrem dodajemy mąkę. Opcjonalnie przecedzamy, by pozbyć się grudek w cieście. Smażymy naleśniki. Następnie na patelni rozpuszczamy cukier, na którym smażymy umyte i pokrojone w kostkę owoce. Podajemy naleśniki z owocami na ciepło.

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 500 g cebuli,
  • tymianek, sól, pieprz,
  • 2 łyżki Eleplant,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego.

Dodatkowo:

  • kilka kromek bagietki,
  • Eleplant do smarowania,
  • świeży lub suszony rozmaryn.

Przygotowanie:

Dwie łyżki masła stapiamy i dodajemy do niego posiekaną w plastry cebulę. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz, listki laurowe oraz tymianek. Dusimy często mieszając przez ok. 30 minut. Później dodajemy wino i podgrzewamy tak długo, aż wyparuje. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku. Kromki bagietki smarujemy Eleplant, posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku. Gorącą zupę podajemy z gorącymi, chrupiącymi grzankami.

Tofu butter masala

Tofu butter masala
Tofu butter masala
Tofu butter masala
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 g wędzonego tofu,
  • łyżka tartego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka garam masala,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka oliwy,
  • 1/2 szklanki jogurtu roślinnego lub mleka owsianego,
  • 2 łyżki Eleplant,
  • cebula.

Przyprawy:

  • łyżka garam masala,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • szczypta cynamonu,
  • sól,
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowca (lub 2 łyżki mielonych migdałów),
  • 400 g (puszka) krojonych pomidorów,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • 1/2 szklanki śmietanki roślinnej.

Przygotowanie:

Wędzone tofu pokroić na ok. 2-3-centymetrowe kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Potem skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt roślinny i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc. Wyjąć tofu z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżkę Eleplant i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć, mieszając.

Następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym ogniu pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos w blenderze stojącym. W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę Eleplant i obsmażyć zamarynowane kawałki tofu. Obsmażone tofu przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Śmietankę roślinną zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i tofu, apotem wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem i kolendrą.

Bunt cytrynowo-tymiankowy - przepis na babkę

Bunt cytrynowo-tymiankowy - przepis na babkę
Bunt cytrynowo-tymiankowy - przepis na babkę
Bunt cytrynowo-tymiankowy - przepis na babkę
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 200 g tłuszczu roślinnego Eleplant Bunge,
  • 2 łyżeczki bułki tartej,
  • 540 g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 300 ml mleka roślinnego,
  • 75 ml soku z cytryny,
  • skórka z cytryny,
  • łyżeczka świeżego tymianku.

Składniki na lukier pomarańczowy:

  • szklanka cukru pudru,
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem roślinnym i obsypujemy bułką tartą. Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól, a potem mieszamy. Do drugiej wsypujemy cukier oraz wlewamy mleko roślinne i chwilę ucieramy. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz świeży tymianek. Ciasto ucieramy przez 1-2 minuty i przelewamy do przygotowanej formy.

Babkę pieczemy przez około 60 minut – powinna być rumiana, a włożony w środek drewniany patyczek - suchy. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z 2 łyżkami soku pomarańczowego i energicznie ucieramy. Gdyby lukier był za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę soku. Przestudzoną babkę obficie polewamy domowym lukrem pomarańczowym i posypujemy posiekanymi pistacjami. Ciasto możemy podawać od razu po przygotowaniu.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości