Materiał promocyjny

Wegańskie naleśniki, Tofu butter masala i zupa cebulowa. Zaskocz ukochaną pyszną niespodzianką

Zaskocz swoją ukochaną w Dzień Kobiet. Przygotuj dla niej wegańską niespodziankę
Tłuszcz roślinny do kanapek i ulubionych dań
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jednym ze sposobów na uczczenie Dnia Kobiet jest samodzielne przygotowanie dla bliskiej sobie kobiety pysznego posiłku. Idealne przepisy na tę okazję zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Przygotował bardzo proste, ale jednocześnie efektowne i smaczne dania, które możesz podać na obiad i nie tylko.

Sprawdź, jak przyrządzić naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami, zupę cebulową na maśle roślinnym, tofu butter masala oraz babkę cytrynowo-tymiankową.

Wegańskie naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami

Wegańskie naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami
Wegańskie naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami
Wegańskie naleśniki z truskawkami i brzoskwiniami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki (na dwie porcje):

  • 500 ml mleka owsianego dobrej jakości,
    • 100 g tłuszczu Eleplant,
      • 250 g mąki pszennej,
        • 200 g cukru,
          • świeże truskawki,
            • świeże brzoskwinie.
              Naleśniki
              Naleśniki
              Naleśniki
              Źródło: Michał Woźniak/East News

              Przygotowanie:

              Mleko roślinne podgrzewamy z tłuszczem roślinnym Eleplant. Następnie do płynu dodajemy 150 g cukru i mieszamy za pomocą rózgi. Do wymieszanego płynu z cukrem dodajemy mąkę. Opcjonalnie przecedzamy, by pozbyć się grudek w cieście. Smażymy naleśniki. Następnie na patelni rozpuszczamy cukier, na którym smażymy umyte i pokrojone w kostkę owoce. Podajemy naleśniki z owocami na ciepło.

              Zupa cebulowa

              Składniki:

              • 500 g cebuli,
                • tymianek, sól, pieprz,
                  • 2 łyżki Eleplant,
                    • łyżeczka brązowego cukru,
                      • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina,
                        • 2 listki laurowe,
                          • 3 szklanki bulionu warzywnego.

                            Dodatkowo:

                            • kilka kromek bagietki,
                              • Eleplant do smarowania,
                                • świeży lub suszony rozmaryn.

                                  Przygotowanie:

                                  Dwie łyżki masła stapiamy i dodajemy do niego posiekaną w plastry cebulę. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz, listki laurowe oraz tymianek. Dusimy często mieszając przez ok. 30 minut. Później dodajemy wino i podgrzewamy tak długo, aż wyparuje. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku. Kromki bagietki smarujemy Eleplant, posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku. Gorącą zupę podajemy z gorącymi, chrupiącymi grzankami.

                                  Tofu butter masala

                                  Tofu butter masala
                                  Tofu butter masala
                                  Tofu butter masala
                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                  Składniki:

                                  • 500 g wędzonego tofu,
                                    • łyżka tartego imbiru,
                                      • 2 ząbki czosnku,
                                        • sól i pieprz,
                                          • łyżka garam masala,
                                            • 2 łyżki soku z cytryny,
                                              • łyżka oliwy,
                                                • 1/2 szklanki jogurtu roślinnego lub mleka owsianego,
                                                  • 2 łyżki Eleplant,
                                                    • cebula.

                                                      Przyprawy:

                                                      • łyżka garam masala,
                                                        • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
                                                          • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
                                                            • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
                                                              • 1/2 łyżeczki kolendry,
                                                                • szczypta cynamonu,
                                                                  • sól,
                                                                    • 1/4 szklanki orzechów nerkowca (lub 2 łyżki mielonych migdałów),
                                                                      • 400 g (puszka) krojonych pomidorów,
                                                                        • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
                                                                          • 1/2 szklanki śmietanki roślinnej.

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Wędzone tofu pokroić na ok. 2-3-centymetrowe kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Potem skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt roślinny i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc. Wyjąć tofu z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżkę Eleplant i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć, mieszając.

                                                                            Następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym ogniu pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos w blenderze stojącym. W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę Eleplant i obsmażyć zamarynowane kawałki tofu. Obsmażone tofu przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Śmietankę roślinną zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i tofu, apotem wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem i kolendrą.

                                                                            Bunt cytrynowo-tymiankowy - przepis na babkę

                                                                            Bunt cytrynowo-tymiankowy - przepis na babkę
                                                                            Bunt cytrynowo-tymiankowy - przepis na babkę
                                                                            Bunt cytrynowo-tymiankowy - przepis na babkę
                                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                            Składniki:

                                                                            • 200 g tłuszczu roślinnego Eleplant Bunge,
                                                                              • 2 łyżeczki bułki tartej,
                                                                                • 540 g mąki pszennej,
                                                                                  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                    • szczypta soli,
                                                                                      • 250 g drobnego cukru,
                                                                                        • 300 ml mleka roślinnego,
                                                                                          • 75 ml soku z cytryny,
                                                                                            • skórka z cytryny,
                                                                                              • łyżeczka świeżego tymianku.

                                                                                                Składniki na lukier pomarańczowy:

                                                                                                • szklanka cukru pudru,
                                                                                                  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy.

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem roślinnym i obsypujemy bułką tartą. Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól, a potem mieszamy. Do drugiej wsypujemy cukier oraz wlewamy mleko roślinne i chwilę ucieramy. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz świeży tymianek. Ciasto ucieramy przez 1-2 minuty i przelewamy do przygotowanej formy.

                                                                                                    Babkę pieczemy przez około 60 minut – powinna być rumiana, a włożony w środek drewniany patyczek - suchy. Jeszcze gorące ciasto wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z 2 łyżkami soku pomarańczowego i energicznie ucieramy. Gdyby lukier był za gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę soku. Przestudzoną babkę obficie polewamy domowym lukrem pomarańczowym i posypujemy posiekanymi pistacjami. Ciasto możemy podawać od razu po przygotowaniu.

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości