Pasta z orzechów włoskich i piniowych - przepis
Składniki:
- 200 g orzechów włoskich namoczonych w zimnej wodzie - najlepiej przez całą noc,
- opakowanie miękkiego tofu,
- 50 g podprażonych orzechów włoskich,
- 250 g pomidorów suszonych odsączonych z oliwy,
- pęczek bazylii,
- sól, pieprz cytrynowy,
- chleb żytni na zakwasie.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj kilka łyżek wody, jeśli to konieczne. Dopraw pastę solą i pieprzem cytrynowym. Podawaj na chlebie żytnim na zakwasie.
Chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek
Składniki:
- 200 g mąki tortowej,
- 200 g zmielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów,
- 100 g cukru,
- 4 jajka,
- 200 g masła rozpuszczonego i ostudzonego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka owsianego,
- łyżeczka cynamonu,
- konfitura z powideł,
- konfitura z porzeczek,
- płatki migdałowe,
- gorzka czekolada.
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj roztopione masło. Mąkę przesiej i zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj również cynamon. Zmieszaj składniki mokre z suchymi i dodaj orzechy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 180 minut i piecz przez godzinę. Ostudź i wysmaruj powidłami, dodaj podprażone płatki migdałowe i pokruszoną czekoladę.
Kurczak z orzechami nerkowca
Składniki:
- łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu ostrygowego ,
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżki oleju,
- 60 g orzechów nerkowca,
- 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych,
- 3 filety z piersi kurczaka, pokrojone w cienkie plasterki,
- ½ brokułu podzielonego na różyczki,
- cebula pokrojona w ósemkę,
- 2 dymki (sam szczypior) pokrojone w centymetrowe kawałki,
- świeżo mielony pieprz,
- sok z limonki,
- ryż jaśminowy,
- jasny sezam.
Sposób przygotowania:
Brokuł zblanszuj w gorącej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż orzechy do uzyskania karmelowego koloru, zdejmij je z patelni łyżką cedzakową. Na tej samej patelni umieść czosnek i kurczaka. Smaż do uzyskania złotego koloru, następnie dodaj na patelnię cebulę oraz sosy. Dokładnie wymieszaj i smaż razem przez minutę. Na koniec dodaj orzechy, dymkę i pieprz. Dopraw sokiem z limonki. Podawaj z ugotowanym ryżem oraz posypanym sezamem.
Orzechowe tabbouleh
Składniki:
- szklanka komosy ryżowej,
- łyżka pokruszonych orzechów laskowych,
- łyżka pokruszonych orzechów włoskich,
- łyżka orzechów piniowych podprażonych,
- 300 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówkę,
- 10 czarnych oliwek,
- ½ ogórka zielonego pokrojonego w kostkę,
- posiekana zielona pietruszka,
- posiekana mięta,
- szalotka posiekana,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- sok z cytryny,
- garść rukoli,
- świeże oregano.
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj na sypko z dodatkiem soli. Przełóż do miski. Dodaj pokrojone pomidorki, oliwki, ogórka, posiekane zioła, orzechy, dodaj musztardę, oliwę i sok z cytryny. Podawaj z rukolą.
Zobacz także:
- Jak suszyć orzechy włoskie, a jak laskowe? Sprawdź, co warto wiedzieć
- Właściwości nerkowców – jak te orzechy wpływają na zdrowie?
- Orzech orzechowi nierówny. Które rodzaje mają najwięcej wartościowych substancji?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN