Orzechowe dania na słodko i wytrawnie. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jesień i zima to czas, w którym nie tylko chętnie sięgamy po orzechy, ale one wręcz królują na stołach. Są jednym ze zdrowszych produktów, a także dobrą przekąską. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowuje dania z orzechami na słodko i wytrawnie. Poznaj jej przepisy na pastę z orzechów włoskich i piniowych, chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek, kurczaka z orzechami z nerkowca oraz orzechowe tabbouleh.
Chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek
Chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek
Chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Pasta z orzechów włoskich i piniowych - przepis

Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich namoczonych w zimnej wodzie - najlepiej przez całą noc,
  • opakowanie miękkiego tofu,
  • 50 g podprażonych orzechów włoskich,
  • 250 g pomidorów suszonych odsączonych z oliwy,
  • pęczek bazylii,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • chleb żytni na zakwasie.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj kilka łyżek wody, jeśli to konieczne. Dopraw pastę solą i pieprzem cytrynowym. Podawaj na chlebie żytnim na zakwasie.

Kanapki z pastą z orzechów włoskich i piniowych
Kanapki z pastą z orzechów włoskich i piniowych
Kanapki z pastą z orzechów włoskich i piniowych
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej,
  • 200 g zmielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów,
  • 100 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła rozpuszczonego i ostudzonego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek mleka owsianego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • konfitura z powideł,
  • konfitura z porzeczek,
  • płatki migdałowe,
  • gorzka czekolada.

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj roztopione masło. Mąkę przesiej i zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj również cynamon. Zmieszaj składniki mokre z suchymi i dodaj orzechy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 180 minut i piecz przez godzinę. Ostudź i wysmaruj powidłami, dodaj podprażone płatki migdałowe i pokruszoną czekoladę.

Kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak z orzechami nerkowca
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Kurczak z orzechami nerkowca

Składniki:

  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego ,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 60 g orzechów nerkowca,
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych,
  • 3 filety z piersi kurczaka, pokrojone w cienkie plasterki,
  • ½ brokułu podzielonego na różyczki,
  • cebula pokrojona w ósemkę,
  • 2 dymki (sam szczypior) pokrojone w centymetrowe kawałki,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sok z limonki,
  • ryż jaśminowy,
  • jasny sezam.

Sposób przygotowania:

Brokuł zblanszuj w gorącej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż orzechy do uzyskania karmelowego koloru, zdejmij je z patelni łyżką cedzakową. Na tej samej patelni umieść czosnek i kurczaka. Smaż do uzyskania złotego koloru, następnie dodaj na patelnię cebulę oraz sosy. Dokładnie wymieszaj i smaż razem przez minutę. Na koniec dodaj orzechy, dymkę i pieprz. Dopraw sokiem z limonki. Podawaj z ugotowanym ryżem oraz posypanym sezamem.

Orzechowe tabbouleh

Składniki:

  • szklanka komosy ryżowej,
  • łyżka pokruszonych orzechów laskowych,
  • łyżka pokruszonych orzechów włoskich,
  • łyżka orzechów piniowych podprażonych,
  • 300 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówkę,
  • 10 czarnych oliwek,
  • ½ ogórka zielonego pokrojonego w kostkę,
  • posiekana zielona pietruszka,
  • posiekana mięta,
  • szalotka posiekana,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • sok z cytryny,
  • garść rukoli,
  • świeże oregano.

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj na sypko z dodatkiem soli. Przełóż do miski. Dodaj pokrojone pomidorki, oliwki, ogórka, posiekane zioła, orzechy, dodaj musztardę, oliwę i sok z cytryny. Podawaj z rukolą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości