Orzechowe dania na słodko i wytrawnie. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jesień i zima to czas, w którym nie tylko chętnie sięgamy po orzechy, ale one wręcz królują na stołach. Są jednym ze zdrowszych produktów, a także dobrą przekąską. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowuje dania z orzechami na słodko i wytrawnie. Poznaj jej przepisy na pastę z orzechów włoskich i piniowych, chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek, kurczaka z orzechami z nerkowca oraz orzechowe tabbouleh.
Chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek
Chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek
Chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Pasta z orzechów włoskich i piniowych - przepis

Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich namoczonych w zimnej wodzie - najlepiej przez całą noc,
    • opakowanie miękkiego tofu,
      • 50 g podprażonych orzechów włoskich,
        • 250 g pomidorów suszonych odsączonych z oliwy,
          • pęczek bazylii,
            • sól, pieprz cytrynowy,
              • chleb żytni na zakwasie.

                Sposób przygotowania:

                Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj kilka łyżek wody, jeśli to konieczne. Dopraw pastę solą i pieprzem cytrynowym. Podawaj na chlebie żytnim na zakwasie.

                Kanapki z pastą z orzechów włoskich i piniowych
                Kanapki z pastą z orzechów włoskich i piniowych
                Kanapki z pastą z orzechów włoskich i piniowych
                Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                Chlebek orzechowy z konfiturą ze śliwek

                Składniki:

                • 200 g mąki tortowej,
                  • 200 g zmielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów,
                    • 100 g cukru,
                      • 4 jajka,
                        • 200 g masła rozpuszczonego i ostudzonego,
                          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                            • 5 łyżek mleka owsianego,
                              • łyżeczka cynamonu,
                                • konfitura z powideł,
                                  • konfitura z porzeczek,
                                    • płatki migdałowe,
                                      • gorzka czekolada.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj roztopione masło. Mąkę przesiej i zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj również cynamon. Zmieszaj składniki mokre z suchymi i dodaj orzechy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 180 minut i piecz przez godzinę. Ostudź i wysmaruj powidłami, dodaj podprażone płatki migdałowe i pokruszoną czekoladę.

                                        Kurczak z orzechami nerkowca
                                        Kurczak z orzechami nerkowca
                                        Kurczak z orzechami nerkowca
                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                        Kurczak z orzechami nerkowca

                                        Składniki:

                                        • łyżka sosu sojowego,
                                          • 2 łyżki sosu ostrygowego ,
                                            • 3 łyżki wody,
                                              • 2 łyżki oleju,
                                                • 60 g orzechów nerkowca,
                                                  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych,
                                                    • 3 filety z piersi kurczaka, pokrojone w cienkie plasterki,
                                                      • ½ brokułu podzielonego na różyczki,
                                                        • cebula pokrojona w ósemkę,
                                                          • 2 dymki (sam szczypior) pokrojone w centymetrowe kawałki,
                                                            • świeżo mielony pieprz,
                                                              • sok z limonki,
                                                                • ryż jaśminowy,
                                                                  • jasny sezam.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Brokuł zblanszuj w gorącej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż orzechy do uzyskania karmelowego koloru, zdejmij je z patelni łyżką cedzakową. Na tej samej patelni umieść czosnek i kurczaka. Smaż do uzyskania złotego koloru, następnie dodaj na patelnię cebulę oraz sosy. Dokładnie wymieszaj i smaż razem przez minutę. Na koniec dodaj orzechy, dymkę i pieprz. Dopraw sokiem z limonki. Podawaj z ugotowanym ryżem oraz posypanym sezamem.

                                                                    Orzechowe tabbouleh

                                                                    Składniki:

                                                                    • szklanka komosy ryżowej,
                                                                      • łyżka pokruszonych orzechów laskowych,
                                                                        • łyżka pokruszonych orzechów włoskich,
                                                                          • łyżka orzechów piniowych podprażonych,
                                                                            • 300 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówkę,
                                                                              • 10 czarnych oliwek,
                                                                                • ½ ogórka zielonego pokrojonego w kostkę,
                                                                                  • posiekana zielona pietruszka,
                                                                                    • posiekana mięta,
                                                                                      • szalotka posiekana,
                                                                                        • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                                          • 1 łyżka musztardy francuskiej,
                                                                                            • sok z cytryny,
                                                                                              • garść rukoli,
                                                                                                • świeże oregano.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Kaszę ugotuj na sypko z dodatkiem soli. Przełóż do miski. Dodaj pokrojone pomidorki, oliwki, ogórka, posiekane zioła, orzechy, dodaj musztardę, oliwę i sok z cytryny. Podawaj z rukolą.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana