Kuchnia "tania jak barszcz". Poznaj przepisy Darii Ładochy na obiady do 20 zł

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Obiad tani jak barszcz
Obiad tani jak barszcz
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha podała przepisy na dania obiadowe do 20 zł. Wśród nich były: barszcz czerwony, szakszuka z bakłażanem i szpinakiem, placki warzywne z sosem pieczarkowym, zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka oraz pulpeciki z kurczaka z warzywami.
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Barszcz czerwony za 15 zł - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg buraków upieczonych,
  • włoszczyzna do przygotowania 2 litrów bulionu jarzynowego,
  • średnia cebula,
  • łyżka masła,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • czarny pieprz,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • sok z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku.

Dodatkowo:

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

Wcześniej przygotowany warzywny bulion - zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj upieczone, obrane i pokrojone w większe kawałki buraki. Całość gotuj przez około 10 do 15 minut, na małym ogniu. W międzyczasie zeszklij cebulę na maśle i dodaj do barszczu. Tuż przed końcem gotowania dopraw barszcz liściem laurowym, zielem angielskim oraz czarnym pieprzem.

Doprowadź barszcz do zagotowania, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i odstaw z ognia. Dodaj ocet i przecedź barszcz. A dla podbicia smaku zostaw na całą noc.

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i śmietaną. Dopraw cytryną jeśli to konieczne.

Szakszuka z bakłażanem i szpinakiem
Szakszuka z bakłażanem i szpinakiem
Szakszuka z bakłażanem i szpinakiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Szakszuka z bakłażanem i szpinakiem za 14 zł - przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
  • pół bakłażana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki pokrojone w piórka,
  • garść szpinaku świeżego,
  • sól do smaku + sól do obsypania bakłażana (około łyżeczka),
  • łyżka oliwy,
  • szczypta oregano suszonego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • do podania ze świeżą bagietka.

Sposób przygotowania:

Bakłażana pokrój na cienkie plastry i zasyp solą. Pozostaw aż wypłyną z niego krople goryczki. Wówczas umyj go pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek razem z szalotką. Dodaj bakłażana pokrojonego w drobna kostkę i dopraw oregano i delikatnie solą i pieprzem. Podsmażaj aż bakłażan straci swoją strukturę. Dodaj pomidory i chwilę podsmażaj. Dodaj szpinak i poczekaj aż liście zmiękną. Na warzywa wbij jajka na sposób "sadzone" i przykryj przykrywką. Zmniejsz ogień i gotuj aż białko się zetnie na jajkach. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem i z zieleniny i bagietki.

Placki warzywne z sosem pieczarkowym za 18 zł - przepis

Składniki:

  • 2 średnie marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • szczypta czerwonej papryki,
  • ½ łyżeczki imbiru w przyprawie,
  • jajko.

Dodatkowo:

  • 500 g pieczarek,
  • łyżka masła,
  • cebula,
  • zielona pietruszka,
  • 100 ml słodkiej śmietany,
  • 100 ml kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Marchewkę, ziemniaki i cebulę dokładnie odciśnij z płynów i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. I smaż placuszki na złoty kolor na oleju rzepakowym. Na patelni rozgrzej masło i dodaj poszatkowaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i poczekaj aż odparują wodę. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj obie śmietany, doprowadź do wrzenia i na koniec dodaj zieloną pietruszkę. Podawaj z placuszkami warzywnymi.

Pulpeciki z kurczaka z warzywami
Pulpeciki z kurczaka z warzywami
Pulpeciki z kurczaka z warzywami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pulpeciki z kurczaka z warzywami za 20 zł - przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka,
  • ½ kajzerki namoczonej w wodzie lub mleku,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • jajko,
  • szalotka drobno posiekana,
  • 100 g makaronu spaghetti ugotowanego wedle instrukcji na opakowaniu,
  • cebula,
  • marchewka,
  • cukinia,
  • papryka czerwona pokrojona w słupki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta oregano,
  • zielona pietruszka,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz, olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mięso z odciśniętą bułką. Dodaj posiekaną pietruszkę, dodaj jajko i szalotkę. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni na oleju rzepakowym aż staną się złociste. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż wszystkie warzywa, dodaj przyprawy sól, pieprz i oregano, dodaj passatę pomidorową i makaron. Całość wymieszaj. Dodaj pulpeciki i zieloną pietruszkę.

Zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka
Zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka
Zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka za 20 zł - przepis

Składniki:

  • paczka podudzi z kurczaka (6 szt.).

Składniki na marynatę:

  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 5 łyżek miodu,
  • 5 łyżek oleju,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej.

Składniki na zapiekankę:

  • marchewka,
  • czerwona papryka,
  • ½ brokuła,
  • cebula czerwona,
  • 2 duże ziemniaki,
  • kilka oliwek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • zielona pietruszka,
  • łyżka oliwy z oliwek lub dowolnego tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i obtocz podudzia. Pozostaw w lodowce przez 2 godziny. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz w rękawie lub pod przykryciem przez 45 minut. Na ostatnie 15 minut otwórz, by się przypiekły.

Obok w naczyniu ułóż ziemniaki pokrojone na mandolinie oraz marchewkę. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę i zblanszowany brokuł podzielonego na różyczki. Dopraw wedle uznania, podlej sosem sojowym i wstaw do piekarnika na 30 min temp 200 stopni. Na koniec dodaj oliwki i podawaj posypane pietruszką wraz z podudziami

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości