Kuchnia "tania jak barszcz". Poznaj przepisy Darii Ładochy na obiady do 20 zł

Źródło: Dzień Dobry TVN
Obiad tani jak barszcz
Obiad tani jak barszcz
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha podała przepisy na dania obiadowe do 20 zł. Wśród nich były: barszcz czerwony, szakszuka z bakłażanem i szpinakiem, placki warzywne z sosem pieczarkowym, zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka oraz pulpeciki z kurczaka z warzywami.
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Barszcz czerwony za 15 zł - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg buraków upieczonych,
    • włoszczyzna do przygotowania 2 litrów bulionu jarzynowego,
      • średnia cebula,
        • łyżka masła,
          • 3 listki laurowe,
            • 3 ziarenka ziela angielskiego,
              • czarny pieprz,
                • łyżka octu jabłkowego,
                  • sok z cytryny,
                    • 2 ząbki czosnku.

                      Dodatkowo:

                      • 500 g ziemniaków,
                        • 2 łyżki śmietany.

                          Sposób przygotowania:

                          Wcześniej przygotowany warzywny bulion - zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj upieczone, obrane i pokrojone w większe kawałki buraki. Całość gotuj przez około 10 do 15 minut, na małym ogniu. W międzyczasie zeszklij cebulę na maśle i dodaj do barszczu. Tuż przed końcem gotowania dopraw barszcz liściem laurowym, zielem angielskim oraz czarnym pieprzem.

                          Doprowadź barszcz do zagotowania, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i odstaw z ognia. Dodaj ocet i przecedź barszcz. A dla podbicia smaku zostaw na całą noc.

                          Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i śmietaną. Dopraw cytryną jeśli to konieczne.

                          Szakszuka z bakłażanem i szpinakiem
                          Szakszuka z bakłażanem i szpinakiem
                          Szakszuka z bakłażanem i szpinakiem
                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                          Szakszuka z bakłażanem i szpinakiem za 14 zł - przepis

                          Składniki:

                          • 6 jajek,
                            • 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
                              • pół bakłażana,
                                • 2 ząbki czosnku,
                                  • 2 szalotki pokrojone w piórka,
                                    • garść szpinaku świeżego,
                                      • sól do smaku + sól do obsypania bakłażana (około łyżeczka),
                                        • łyżka oliwy,
                                          • szczypta oregano suszonego,
                                            • świeżo mielony pieprz,
                                              • do podania ze świeżą bagietka.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Bakłażana pokrój na cienkie plastry i zasyp solą. Pozostaw aż wypłyną z niego krople goryczki. Wówczas umyj go pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek razem z szalotką. Dodaj bakłażana pokrojonego w drobna kostkę i dopraw oregano i delikatnie solą i pieprzem. Podsmażaj aż bakłażan straci swoją strukturę. Dodaj pomidory i chwilę podsmażaj. Dodaj szpinak i poczekaj aż liście zmiękną. Na warzywa wbij jajka na sposób "sadzone" i przykryj przykrywką. Zmniejsz ogień i gotuj aż białko się zetnie na jajkach. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem i z zieleniny i bagietki.

                                                Placki warzywne z sosem pieczarkowym za 18 zł - przepis

                                                Składniki:

                                                • 2 średnie marchewki,
                                                  • 2 ziemniaki,
                                                    • cebula,
                                                      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                        • szczypta soli,
                                                          • szczypta pieprzu,
                                                            • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
                                                              • szczypta czerwonej papryki,
                                                                • ½ łyżeczki imbiru w przyprawie,
                                                                  • jajko.

                                                                    Dodatkowo:

                                                                    • 500 g pieczarek,
                                                                      • łyżka masła,
                                                                        • cebula,
                                                                          • zielona pietruszka,
                                                                            • 100 ml słodkiej śmietany,
                                                                              • 100 ml kwaśnej śmietany.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Marchewkę, ziemniaki i cebulę dokładnie odciśnij z płynów i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. I smaż placuszki na złoty kolor na oleju rzepakowym. Na patelni rozgrzej masło i dodaj poszatkowaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i poczekaj aż odparują wodę. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj obie śmietany, doprowadź do wrzenia i na koniec dodaj zieloną pietruszkę. Podawaj z placuszkami warzywnymi.

                                                                                Pulpeciki z kurczaka z warzywami
                                                                                Pulpeciki z kurczaka z warzywami
                                                                                Pulpeciki z kurczaka z warzywami
                                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                Pulpeciki z kurczaka z warzywami za 20 zł - przepis

                                                                                Składniki:

                                                                                • 500 g mielonego mięsa z kurczaka,
                                                                                  • ½ kajzerki namoczonej w wodzie lub mleku,
                                                                                    • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
                                                                                      • jajko,
                                                                                        • szalotka drobno posiekana,
                                                                                          • 100 g makaronu spaghetti ugotowanego wedle instrukcji na opakowaniu,
                                                                                            • cebula,
                                                                                              • marchewka,
                                                                                                • cukinia,
                                                                                                  • papryka czerwona pokrojona w słupki,
                                                                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                      • szczypta oregano,
                                                                                                        • zielona pietruszka,
                                                                                                          • 400 ml passaty pomidorowej,
                                                                                                            • sól, pieprz, olej do smażenia.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Wymieszaj mięso z odciśniętą bułką. Dodaj posiekaną pietruszkę, dodaj jajko i szalotkę. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni na oleju rzepakowym aż staną się złociste. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż wszystkie warzywa, dodaj przyprawy sól, pieprz i oregano, dodaj passatę pomidorową i makaron. Całość wymieszaj. Dodaj pulpeciki i zieloną pietruszkę.

                                                                                                              Zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka
                                                                                                              Zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka
                                                                                                              Zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka
                                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                              Zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka za 20 zł - przepis

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • paczka podudzi z kurczaka (6 szt.).

                                                                                                                Składniki na marynatę:

                                                                                                                • 5 łyżek sosu sojowego,
                                                                                                                  • 5 łyżek miodu,
                                                                                                                    • 5 łyżek oleju,
                                                                                                                      • łyżeczka papryki słodkiej,
                                                                                                                        • 3 łyżeczki musztardy francuskiej.

                                                                                                                          Składniki na zapiekankę:

                                                                                                                          • marchewka,
                                                                                                                            • czerwona papryka,
                                                                                                                              • ½ brokuła,
                                                                                                                                • cebula czerwona,
                                                                                                                                  • 2 duże ziemniaki,
                                                                                                                                    • kilka oliwek,
                                                                                                                                      • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                                                                                        • zielona pietruszka,
                                                                                                                                          • łyżka oliwy z oliwek lub dowolnego tłuszczu.

                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                            Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i obtocz podudzia. Pozostaw w lodowce przez 2 godziny. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz w rękawie lub pod przykryciem przez 45 minut. Na ostatnie 15 minut otwórz, by się przypiekły.

                                                                                                                                            Obok w naczyniu ułóż ziemniaki pokrojone na mandolinie oraz marchewkę. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę i zblanszowany brokuł podzielonego na różyczki. Dopraw wedle uznania, podlej sosem sojowym i wstaw do piekarnika na 30 min temp 200 stopni. Na koniec dodaj oliwki i podawaj posypane pietruszką wraz z podudziami

                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                            Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana