Barszcz czerwony za 15 zł - przepis
Składniki:
- 1,5 kg buraków upieczonych,
- włoszczyzna do przygotowania 2 litrów bulionu jarzynowego,
- średnia cebula,
- łyżka masła,
- 3 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- czarny pieprz,
- łyżka octu jabłkowego,
- sok z cytryny,
- 2 ząbki czosnku.
Dodatkowo:
- 500 g ziemniaków,
- 2 łyżki śmietany.
Sposób przygotowania:
Wcześniej przygotowany warzywny bulion - zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj upieczone, obrane i pokrojone w większe kawałki buraki. Całość gotuj przez około 10 do 15 minut, na małym ogniu. W międzyczasie zeszklij cebulę na maśle i dodaj do barszczu. Tuż przed końcem gotowania dopraw barszcz liściem laurowym, zielem angielskim oraz czarnym pieprzem.
Doprowadź barszcz do zagotowania, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i odstaw z ognia. Dodaj ocet i przecedź barszcz. A dla podbicia smaku zostaw na całą noc.
Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i śmietaną. Dopraw cytryną jeśli to konieczne.
Szakszuka z bakłażanem i szpinakiem za 14 zł - przepis
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
- pół bakłażana,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szalotki pokrojone w piórka,
- garść szpinaku świeżego,
- sól do smaku + sól do obsypania bakłażana (około łyżeczka),
- łyżka oliwy,
- szczypta oregano suszonego,
- świeżo mielony pieprz,
- do podania ze świeżą bagietka.
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój na cienkie plastry i zasyp solą. Pozostaw aż wypłyną z niego krople goryczki. Wówczas umyj go pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek razem z szalotką. Dodaj bakłażana pokrojonego w drobna kostkę i dopraw oregano i delikatnie solą i pieprzem. Podsmażaj aż bakłażan straci swoją strukturę. Dodaj pomidory i chwilę podsmażaj. Dodaj szpinak i poczekaj aż liście zmiękną. Na warzywa wbij jajka na sposób "sadzone" i przykryj przykrywką. Zmniejsz ogień i gotuj aż białko się zetnie na jajkach. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem i z zieleniny i bagietki.
Placki warzywne z sosem pieczarkowym za 18 zł - przepis
Składniki:
- 2 średnie marchewki,
- 2 ziemniaki,
- cebula,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ½ łyżeczki papryki wędzonej,
- szczypta czerwonej papryki,
- ½ łyżeczki imbiru w przyprawie,
- jajko.
Dodatkowo:
- 500 g pieczarek,
- łyżka masła,
- cebula,
- zielona pietruszka,
- 100 ml słodkiej śmietany,
- 100 ml kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Marchewkę, ziemniaki i cebulę dokładnie odciśnij z płynów i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. I smaż placuszki na złoty kolor na oleju rzepakowym. Na patelni rozgrzej masło i dodaj poszatkowaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i poczekaj aż odparują wodę. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj obie śmietany, doprowadź do wrzenia i na koniec dodaj zieloną pietruszkę. Podawaj z placuszkami warzywnymi.
Pulpeciki z kurczaka z warzywami za 20 zł - przepis
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka,
- ½ kajzerki namoczonej w wodzie lub mleku,
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
- jajko,
- szalotka drobno posiekana,
- 100 g makaronu spaghetti ugotowanego wedle instrukcji na opakowaniu,
- cebula,
- marchewka,
- cukinia,
- papryka czerwona pokrojona w słupki,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta oregano,
- zielona pietruszka,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- sól, pieprz, olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mięso z odciśniętą bułką. Dodaj posiekaną pietruszkę, dodaj jajko i szalotkę. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni na oleju rzepakowym aż staną się złociste. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż wszystkie warzywa, dodaj przyprawy sól, pieprz i oregano, dodaj passatę pomidorową i makaron. Całość wymieszaj. Dodaj pulpeciki i zieloną pietruszkę.
Zapiekanka warzywna z podudziami z kurczaka za 20 zł - przepis
Składniki:
- paczka podudzi z kurczaka (6 szt.).
Składniki na marynatę:
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 5 łyżek miodu,
- 5 łyżek oleju,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej.
Składniki na zapiekankę:
- marchewka,
- czerwona papryka,
- ½ brokuła,
- cebula czerwona,
- 2 duże ziemniaki,
- kilka oliwek,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- zielona pietruszka,
- łyżka oliwy z oliwek lub dowolnego tłuszczu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i obtocz podudzia. Pozostaw w lodowce przez 2 godziny. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz w rękawie lub pod przykryciem przez 45 minut. Na ostatnie 15 minut otwórz, by się przypiekły.
Obok w naczyniu ułóż ziemniaki pokrojone na mandolinie oraz marchewkę. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę i zblanszowany brokuł podzielonego na różyczki. Dopraw wedle uznania, podlej sosem sojowym i wstaw do piekarnika na 30 min temp 200 stopni. Na koniec dodaj oliwki i podawaj posypane pietruszką wraz z podudziami
Zobacz także:
- Zapiekanki na słono i słodko - przepisy Szymona Czerwińskiego
- Szakszuka z serem feta i świeżym szpinakiem według przepisu Pawła Sitarza
- Pulpeciki drobiowe z warzywami - idealna propozycja na pyszny obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News