Szakszuka z serem feta i świeżym szpinakiem według przepisu Pawła Sitarza

Szakszuka z przepisu Pawła Sitarza
Szakszuka z serem feta i świeżym szpinakiem według przepisu Pawła Sitarza
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Sitarz przygotował szakszukę z serem feta i świeżym szpinakiem. To proste danie jest idealne na śniadanie. Do jego przygotowania tradycyjnie używa się jajek i pomidorów. Poznaj prosty przepis na szakszukę.

Szakszuka z serem feta i świeżym szpinakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pomidory w puszce 1 opakowanie,
  • cebula 1 szt.,
  • czosnek pół główki,
  • garść świeżego szpinaku,
  • jajka 4 szt.,
  • ser feta 100 g,
  • papryczki jalapeno konserwowe do smaku,
  • pół papryki czerwonej,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania szakszuki z serem feta i świeżym szpinakiem

  1. Na oliwie podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę.
  2. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Dodajemy przyprawy i podsmażamy przez kilka sekund.
  4. Dodajemy pomidory, ocet i dokładnie mieszamy.
  5. Wbijamy jajka do pomidorów i gotujemy do ścięcia białek.
  6. Na koniec posypujemy kawałkami sera feta i papryczkami jalapeno.
  7. Podajemy z grzankami podsmażonymi na maśle.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości