Szakszuka z serem feta i świeżym szpinakiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomidory w puszce 1 opakowanie,
- cebula 1 szt.,
- czosnek pół główki,
- garść świeżego szpinaku,
- jajka 4 szt.,
- ser feta 100 g,
- papryczki jalapeno konserwowe do smaku,
- pół papryki czerwonej,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania szakszuki z serem feta i świeżym szpinakiem
- Na oliwie podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę.
- Po chwili dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodajemy przyprawy i podsmażamy przez kilka sekund.
- Dodajemy pomidory, ocet i dokładnie mieszamy.
- Wbijamy jajka do pomidorów i gotujemy do ścięcia białek.
- Na koniec posypujemy kawałkami sera feta i papryczkami jalapeno.
- Podajemy z grzankami podsmażonymi na maśle.
Zobacz także:
- Szakszuka, gulasz marokański i sałatka z pieczonych buraków. Przepisy Basi Tworek na dania robione z miłością
- Szakszuka i kurczak w daktylach, czyli potrawy izraelskiej kuchni według Michała Cessanisa
- Manakisze, szakszuka i köttbullar, czyli mężczyzna w kuchni
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Paweł Sitarz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: