Szakszuka
Składniki na szakszukę:
- 1 papryka np. czerwona;
- 1 mała cukinia;
- 1 duża cebula – 1 duża sztuka;
- 4 pomidory – 4 sztuki;
- 4 jaja;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżki pokrojonej pietruszki;
- sól, pieprz;
- 4 kromki pieczywa;
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
Sposób przygotowania szakszuki:
Podsmaż warzywa na oliwie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, i plasterki czosnku. Następnie na sos wbij jaja. Warto zrobić to uważnie, żeby żółtka się nie ścięły. Zmniejsz ogień i przykryj na kilka minut. Kiedy białko będzie już dobrze ścięte, posyp pietruszką. Wyłóż potrawę na talerze i podawaj z pieczywem.
*W przepisie możesz używać dowolnych warzyw (np. paprykę, cukinię lub bakłażan), w dowolnych proporcjach i zestawieniach. Kieruj się swoim smakiem.
Gulasz marokański
Składniki na gulasz marokański:
- 1 średnia cukinia;
- 2 duże marchewki;
- 1 duża cebula;
- 2 szklanki passaty pomidorowa;
- ok. 2,5 szklanki ugotowanej cieciorki lub duża puszka;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy;
- 3 łyżki oleju rzepakowego;
- po ¼ łyżeczki kuminu, papryki w proszku i kurkumy;
- 2 szczypty chili;
- 4 łyżeczki świeżej kolendry;
- sok z ½ cytryny;
- 1 i ¼ szklanki suchego ryżu;
- Cebulę obierz i pokrój w pióra. Marchew obierz i pokrój w duże słupki. Cukinię pokrój tak samo.
Sposób przygotowania gulaszu marokańskiego:
Podsmaż chwilę na oleju cały kumin. Dodaj warzywa, chili, paprykę w proszku i kurkumę. Smaż, a potem dodaj passatę, ugotowaną cieciorkę i duś. Dodaj wyciśnięty czosnek, oliwę i jeszcze trochę kuminu do smaku. Na talerzu skrop sokiem z cytryny i posyp świeżą kolendrą.
Gulasz podawaj z ugotowanym kuskusem, kaszą jaglaną bądź ryżem.
Sałatka z pieczonych buraków
Składniki na sałatkę z pieczonych buraków:
- 12 buraków;
- 2 garście orzechów włoskich;
- mały pęczek koperku;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki octu balsamicznego;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania sałatki z pieczonych buraków:
Piekarnik rozgrzej do 220°C. Buraki dobrze wyszoruj i owiń w folię aluminiową lub bezpośrednio ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w skórkach przez około 50 minut. Następnie ostudź, obierz i pokrój w ósemki lub dużą kostkę.
Przełóż je do miski, polej oliwą, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Na suchej patelni upraż orzechy włoskie na złoty kolor (od czasu do czasu poruszaj patelnią, żeby orzechy się nie przypaliły). Sałatkę posyp orzechami i poszatkowanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
*W zależności od tego co masz w lodówce możesz podawać również z kaparami, oliwkami lub serem feta.
Sałatkę możesz zjeść samą lub dodać jako dodatek do potraw.
Zobacz także:
- Dieta przy endometriozie. Przepisy dr Hanny Stolińskiej
- Winogrona w roli głównej. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
- Kuchnia pod znakiem cebuli. Poznaj wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Basia Tworek