Szakszuka, gulasz marokański i sałatka z pieczonych buraków. Przepisy Basi Tworek na dania robione z miłością

Basia Tworek w kuchni Dzień Dobry TVN
Basia Tworek w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
Wiele osób twierdzi, że sekretną przyprawą smacznych dań jest... miłość. I może rzeczywiście coś w tym jest, bo to właśnie potrawy gotowane dla bliskich są najsmaczniejsze. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Tworek przygotowała dania, które znalazły się w e-booku, który napisała wspólnie z przyjaciółką chorą na stwardnienie zanikowe boczne Anną Dymarczyk-Chlebicką.

Szakszuka  

Składniki na szakszukę:

  • 1 papryka np. czerwona;
    • 1 mała cukinia;
      • 1 duża cebula – 1 duża sztuka;
        • 4 pomidory – 4 sztuki;
          • 4 jaja;
            • 2 łyżki oliwy;
              • 2 ząbki czosnku;
                • 4 łyżki pokrojonej pietruszki;
                  • sól, pieprz;
                    • 4 kromki pieczywa;
                      • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. 

                        Sposób przygotowania szakszuki:

                        Podsmaż warzywa na oliwie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, i plasterki czosnku. Następnie na sos wbij jaja. Warto zrobić to uważnie, żeby żółtka się nie ścięły. Zmniejsz ogień i przykryj na kilka minut. Kiedy białko będzie już dobrze ścięte, posyp pietruszką. Wyłóż potrawę na talerze i podawaj z pieczywem.

                        *W przepisie możesz używać dowolnych warzyw (np. paprykę, cukinię lub bakłażan), w dowolnych proporcjach i zestawieniach. Kieruj się swoim smakiem.

                        Gulasz marokański 

                        Składniki na gulasz marokański:

                        • 1 średnia cukinia;
                          • 2 duże marchewki;
                            • 1 duża cebula;
                              • 2 szklanki passaty pomidorowa;
                                • ok. 2,5 szklanki ugotowanej cieciorki lub duża puszka;
                                  • 4 ząbki czosnku;
                                    • 2 łyżki oliwy;
                                      • 3 łyżki oleju rzepakowego;
                                        • po ¼ łyżeczki kuminu, papryki w proszku i kurkumy;
                                          • 2 szczypty chili;
                                            • 4 łyżeczki świeżej kolendry;
                                              • sok z ½ cytryny;
                                                • 1 i ¼ szklanki suchego ryżu;
                                                  • Cebulę obierz i pokrój w pióra. Marchew obierz i pokrój w duże słupki. Cukinię pokrój tak samo.

                                                    Sposób przygotowania gulaszu marokańskiego:

                                                    Podsmaż chwilę na oleju cały kumin. Dodaj warzywa, chili, paprykę w proszku i kurkumę. Smaż, a potem dodaj passatę, ugotowaną cieciorkę i duś. Dodaj wyciśnięty czosnek, oliwę i jeszcze trochę kuminu do smaku. Na talerzu skrop sokiem z cytryny i posyp świeżą kolendrą.

                                                    Gulasz podawaj z ugotowanym kuskusem, kaszą jaglaną bądź ryżem.

                                                    Sałatka z pieczonych buraków 

                                                    Składniki na sałatkę z pieczonych buraków:

                                                    • 12 buraków;
                                                      • 2 garście orzechów włoskich;
                                                        • mały pęczek koperku;
                                                          • 4 łyżki oliwy z oliwek;
                                                            • 2 łyżki octu balsamicznego;
                                                              • 3 łyżki soku z cytryny;
                                                                • sól, pieprz.

                                                                  Sposób przygotowania sałatki z pieczonych buraków:

                                                                  Piekarnik rozgrzej do 220°C. Buraki dobrze wyszoruj i owiń w folię aluminiową lub bezpośrednio ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w skórkach przez około 50 minut. Następnie ostudź, obierz i pokrój w ósemki lub dużą kostkę.

                                                                  Przełóż je do miski, polej oliwą, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Na suchej patelni upraż orzechy włoskie na złoty kolor (od czasu do czasu poruszaj patelnią, żeby orzechy się nie przypaliły). Sałatkę posyp orzechami i poszatkowanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                  *W zależności od tego co masz w lodówce możesz podawać również z kaparami, oliwkami lub serem feta.

                                                                  Sałatkę możesz zjeść samą lub dodać jako dodatek do potraw.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                  Reporter: Basia Tworek

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana