Frytki – idealne na każdą okazję
Frytki to idealna przekąska, jak i dodatek do obiadu. Tradycyjne, podane z rybą, kojarzą nam się z nadmorskim klimatem wakacji nad Bałykiem. Wsypane w rożek przywołują zaś wspomnienia festiwali i koncertów do białego rana. 13 lipca mamy jednak szczególny powód, aby skonsumować smakowity posiłek – dziś świętujemy Dzień Frytek. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, zarówno na tradycyjną przekąskę, jak i jej zdrowszy odpowiednik.
Tradycyjne frytki to te wykonane z ziemniaków i smażone na głębokim oleju. Sekret kultowego posiłku polega przede wszystkim na prostocie. Wystarczy kilka minut i podstawowe składniki, aby samodzielnie wyczarować smakowitą przekąskę. Dla nieco bardziej wprawionych kucharzy polecamy również frytki belgijskie. Znacznie grubsze, intensywniejsze i co ważne, smażone dwukrotnie. W połączeniu z majonezowym dipem będą smakować niebiańsko.
W przypadku frytek ważny jest jednak umiar. Jak wiadomo, tłuste potrawy jedzone w nadmiarze mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Jeśli jesteście jednak wiernymi fanami smakowitych przekąsek, polecamy wam alternatywę. Zdrowe frytki z batatów oraz warzyw korzeniowych.
Frytki – wersja fit
Jesteś na diecie, starasz się zdrowo odżywiać, a mimo wszystko masz nieodparta chęć na frytki? Polecamy wypróbować fit wersje z sezonowych warzyw. Co powiecie na smakołyki z pietruszki, cukinii, selera lub buraka?
Chrupiące frytki z cukinii
- 2 cukinie
- 4 łyżki mąki pszennej (w wersji b/g mąki z ciecierzycy)
- 1/4 łyżeczki cebuli sproszkowanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki dowolnego niesłodzonego mleka roślinnego (najlepiej sojowe)
- 1 szklanka bułki tartej (najlepiej domowej z razowego chleba)
Piekarnik nastawić na 220°C w opcji grzanie góra i dół. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić na słupki podobnej wielkości. Mąkę wymieszać z cebulą i solą. Frytki obtoczyć najpierw w mieszance mącznej, później w mleku, a na końcu w bułce tartej. Ułożyć na blasze i piec przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia
Niskokaloryczne frytki z kalarepy
- 2 kalarepy
- szczypta soli
- przyprawy - czarny pieprz, papryka, czosnek w proszku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Obierz kalarepy i pokrój je na kształt frytek. Przełóż pokrojone frytki z kalarepy do miski i dopraw solą, pozostaw na około 20 minut. Następnie wymieszaj warzywo z oliwą z oliwek, przypraw i piecz w 200 stopniach przez 25 minut.
Pieczone frytki z buraków
- 6 buraków czerwonych
- szczypta soli morskiej
- łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Buraki pokrój w plastry około 1 cm szerokości. Posyp suszonymi ziołami i skrop olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 170 stopniach przez 50 minut.
Zobacz wideo: Frytki belgijskie jak ze smażalni:
Zobacz także:
Domowe masło klarowane. Jak je zrobić i ile czasu można przechowywać?
Ciasto truskawkowe z TikToka. Ten przepis to hit!
Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Westend61