Domowe masło klarowane można wykorzystywać na wiele sposobów. Doskonale nadaje się ono do smażenia, gotowania, a nawet pieczenia ciast. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, nie powoduje ono przypalania potraw, a odpowiednio przefiltrowany tłuszcz możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy, bez konieczności trzymania go w lodówce.
Masło klarowane - właściwości
Masło klarowane z powodzeniem może zastąpić klasyczną kostkę masła, po którą zwykle sięgamy w kuchni. To jego delikatniejsza, a przede wszystkim zdrowsza wersja. Podczas smażenia nie wydziela ono szkodliwych produktów spalania, co przekłada się nie tylko na troskę o nasze zdrowie, ale także na smak i aromat potraw, które nie przesiąkają zapachem spalenizny. Przygotowanie masła ghee to proces polegający na powolnym podgrzewaniu zwykłego tłuszczu. Pod jego wpływem z tradycyjnego masła wytrącają się zanieczyszczenia, osady i alergeny, dzięki czemu produkt, który uzyskujemy, pozbawiony jest szkodliwych dla organizmu substancji. Masło klarowane nie zawiera laktozy oraz kadeiny, czyli białka mleka, które uznawane są za częstą przyczynę alergii pokarmowych.
Masło klarowane - przepis
Przepis na masło ghee wymaga użycia wyłącznie jednego składnika, a jego realizacja zajmuje niewiele czasu. Tradycyjne masło, kupione w sklepie lub wykonane domowym sposobem ze śmietany, najlepiej klarować w suchym garnku z grubym dnem, które zapobiega przypalaniu. Z dwóch kostek zwykłego masła jesteśmy w stanie przygotować spory zapas zdrowego tłuszczu, który będzie nam służył w kuchni przez wiele tygodni. Dobrze sklarowane masło ma złocistą barwę, delikatny smak i lekko orzechowy aromat.
Przygotowanie masła klarowanego:
Dwie kostki świeżego masła bez dodatku soli, o minimalnej zawartości 82% kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do wybranego garnka. Zwracamy uwagę na jego dno, które powinno być suche. Podgrzewamy masło na wolnym ogniu, bez przykrycia. Dopóki tłuszcz całkowicie się nie roztopi, nie należy go mieszać. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, na powierzchni pojawi się biała piana. Pod spodem zauważymy z kolei warstwę intensywnie żółtego tłuszczu. Po kilku minutach od pojawienia się piany, ściągamy garnek z gazu. Za pomocą łyżki usuwamy pianę tak długo, aż tłuszcz będzie czysty. Powoli przelewamy oczyszczone masło do miseczki lub do słoików.
Zobacz wideo: Dlaczego warto jeść masło?
Zobacz także:
Świeży kokos – jak go otworzyć i co można z niego zrobić?
Prowiant na drogę. Pomysły na zdrowe przekąski
Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby
Autor: Magdalena Brzezińska