Domowe masło klarowane. Jak je zrobić i ile czasu można przechowywać?

Słoiczek wypełniony po brzegi żółtym masłem klarowanym
etorres69
Masło klarowane, inaczej określane jako masło ghee, to ważny dodatek do wielu domowych przepisów. Zapewnia ono potrawom wyjątkowy smak, jest także cennym dla zdrowia tłuszczem, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Gotowy produkt można co prawda znaleźć w sklepach, jednak przefiltrowane masło z łatwością przyrządzić możemy także we własnej kuchni.

Domowe masło klarowane można wykorzystywać na wiele sposobów. Doskonale nadaje się ono do smażenia, gotowania, a nawet pieczenia ciast. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, nie powoduje ono przypalania potraw, a odpowiednio przefiltrowany tłuszcz możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy, bez konieczności trzymania go w lodówce.

Masło klarowane - właściwości

Masło klarowane z powodzeniem może zastąpić klasyczną kostkę masła, po którą zwykle sięgamy w kuchni. To jego delikatniejsza, a przede wszystkim zdrowsza wersja. Podczas smażenia nie wydziela ono szkodliwych produktów spalania, co przekłada się nie tylko na troskę o nasze zdrowie, ale także na smak i aromat potraw, które nie przesiąkają zapachem spalenizny. Przygotowanie masła ghee to proces polegający na powolnym podgrzewaniu zwykłego tłuszczu. Pod jego wpływem z tradycyjnego masła wytrącają się zanieczyszczenia, osady i alergeny, dzięki czemu produkt, który uzyskujemy, pozbawiony jest szkodliwych dla organizmu substancji. Masło klarowane nie zawiera laktozy oraz kadeiny, czyli białka mleka, które uznawane są za częstą przyczynę alergii pokarmowych.

Masło klarowane - przepis

Przepis na masło ghee wymaga użycia wyłącznie jednego składnika, a jego realizacja zajmuje niewiele czasu. Tradycyjne masło, kupione w sklepie lub wykonane domowym sposobem ze śmietany, najlepiej klarować w suchym garnku z grubym dnem, które zapobiega przypalaniu. Z dwóch kostek zwykłego masła jesteśmy w stanie przygotować spory zapas zdrowego tłuszczu, który będzie nam służył w kuchni przez wiele tygodni. Dobrze sklarowane masło ma złocistą barwę, delikatny smak i lekko orzechowy aromat.

Przygotowanie masła klarowanego:

Dwie kostki świeżego masła bez dodatku soli, o minimalnej zawartości 82% kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do wybranego garnka. Zwracamy uwagę na jego dno, które powinno być suche. Podgrzewamy masło na wolnym ogniu, bez przykrycia. Dopóki tłuszcz całkowicie się nie roztopi, nie należy go mieszać. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, na powierzchni pojawi się biała piana. Pod spodem zauważymy z kolei warstwę intensywnie żółtego tłuszczu. Po kilku minutach od pojawienia się piany, ściągamy garnek z gazu. Za pomocą łyżki usuwamy pianę tak długo, aż tłuszcz będzie czysty. Powoli przelewamy oczyszczone masło do miseczki lub do słoików.

Zobacz wideo: Dlaczego warto jeść masło?

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Świeży kokos – jak go otworzyć i co można z niego zrobić?

Prowiant na drogę. Pomysły na zdrowe przekąski

Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby

Autor: Magdalena Brzezińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości