Święta na wypasie z Mateuszem Gesslerem, czyli smaki z maślaną nutą
Sprawdź, jak zrobić pierś z kaczki magret de canard na sosie śliwkowo piernikowym, eskalopki cielęce w sosie grzybowym z tagliatelle i polędwicę z dorsza w sosie pomidorowym.
Lekkie i pyszne dania z masłem. Sprawdź przepisy Darii Ładochy
Sprawdź, jak przygotować szakszukę, łososia w sosie ze świeżych pomidorów oraz szpinak na ciepło z pastą z pstrąga z grzankami z kuchni Dzień Dobry TVN.
Masło w roli głównej. Jak przygotować smaczne smarowidła do chleba na jego bazie?
Niegdyś na imprezach i w restauracjach serwowano deski serów lub wędlin. Teraz przyszedł czas na masło. Butter boards, czyli "deski masła" to nowy kulinarny trend, który podbija media społecznościowe. Jego celem jest pokazanie, że odpowiednio przygotowane masło może być świetną przystawką. Swoje autorskie deski w Dzień Dobry TVN przygotowali Beata Tadla, dziennikarka oraz Bartek Boratyn, cukiernik.
Sieć obiegła informacja o tym, że istnieje masło 0 kalorii. Byłaby to przełomowa wiadomość, zwłaszcza, że ten produkt jest wysokoenergetyczny. Czy jest możliwe wyprodukowanie masła, które ma 0 kalorii?
Masło, zwłaszcza takie dobrej jakości, można wykorzystać w kuchni na wiele pysznych sposobów. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Mateusz Gessler przyrządzając dorsza z patelni, risotto z pieczarkami i serem plesniowym z tymiankiem oraz spaghetti z pomidorem, masłem Lurpak i sosem anchois. Sprawdź przepisy.
Katarzyna Bosacka porównała cenę masła w Polsce i Anglii. Różnica jest kolosalna
Ceny podstawowych produktów w Polsce ciągle rosną. Katarzyna Bosacka co rusz bierze pod lupę poszczególne z nich. Ekspertka tym razem pochyliła się nad wzrostem cen masła. Nie ma dobrych wieści dla rodaków. W Anglii zapłacimy znacznie mniej.
Jak przygotować się na podwyżkę cen masła? Zamrozić! Sprawdź nasz sposób
Cena masła nie po raz pierwszy jest na ustach Polaków. Ponownie za kostkę możemy zapłacić więcej. Sposobem na drożyznę może być prosty trik - mrożenie. Sprawdź, jak to robić.
Jak szybko zmiękczyć masło i wygodnie smarować nim kanapki? Sprawdź nasz prosty sposób!
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a zatem masło, w niskich temperaturach stają się niezwykle twarde. W temperaturze pokojowej są nieco miększe. Za to zjawiska odpowiadają nasycone kwasy tłuszczowe. Co zrobić, aby masło było miękkie i dało się nim posmarować kromkę chleba? Znamy prostą odpowiedź!
Margaryna, masło czy olej kokosowy? Które tłuszcze są najzdrowsze?
Za czasów PRL-u ciężko było o masło, znacznie bardziej popularne były wszelkiego rodzaju margaryny i tłuszcze roślinne. Kiedy przeminął ten czas, wiele osób wróciło do tradycyjnego masła, jednak czy jest to zdrowy wybór? Co jest zdrowsze?
Domowe masło klarowane. Jak je zrobić i ile czasu można przechowywać?
Masło klarowane, inaczej określane jako masło ghee, to ważny dodatek do wielu domowych przepisów. Zapewnia ono potrawom wyjątkowy smak, jest także cennym dla zdrowia tłuszczem, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Gotowy produkt można co prawda znaleźć w sklepach, jednak przefiltrowane masło z łatwością przyrządzić możemy także we własnej kuchni.
Tłuszcz roślinny - mały krok do zdrowego odżywiania. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.
Pyszności z masłem: czekoladowe eklerki z kremem i angielskie muffiny
Masło podnosi walory smakowe wielu dań. Jest podstawą nie tylko słodkich ciast, ale również potraw wytrawnych. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przy jego pomocy: czekoladowe eklerki z kremem, pierś kurczaka kukurydzianego z solonym grzybowym masłem i gotowanymi na parze warzywami, a także angielskie muffiny z wędzonym łososiem i sosem holenderskim.
Jajecznica, risotto, polędwica z dorsza i tarta - dania na słono i słodko Darii Ładochy. Oto jej wypróbowane przepisy
Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podana na maślanej grzance, risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem, polędwica z dorsza w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu oraz krucha tarta z jabłkami i żurawiną. Takie dania na słodko i słono przyrządza w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej niezwykłe przepisy.
Jak przygotować pierogi z suszonymi śliwkami, zapiekankę z ziemniaków i sera, scones z kremem oraz krewetki z linguine? Swoje przepisy zdradza David Gaboriaud. Wspólnym mianownikiem tych dań jest masło! Co jeszcze zdradza szef kuchni?
Masło migdałowe – do czego je dodać? Zastosowanie, właściwości i przepis na masło orzechowe z migdałów
Masło orzechowe z migdałów jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Zalicza się je do grupy produktów tzw. superfoods, czyli żywności o wielu właściwościach korzystnych dla organizmu. Zobacz, do czego warto dodawać masło migdałowe, gdzie można je kupić i jak zrobić je samodzielnie.
Bulletproof coffee – jakie są zalety i wady picia kuloodpornej kawy?
Bulletproof coffee to kawa przyrządzona zgodnie z recepturą opracowaną przez amerykańskiego biznesmena i blogera Dave’a Aspreya. Kuloodporna kawa zawiera masło i olej MCT. Taka kompozycja ma dodawać energii przed treningiem, wspomagać pracę mózgu oraz przyspieszać odchudzanie.
Jabłko jabłku nierówne. Jak odnaleźć ścieżkę do odpowiedniego jabłka w sadzie 10 000 odmian tego owocu? Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski opowiada o jabłkach i przygotowuje: zupę jabłkowo-cydrową, gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym, jabłczane frytki z sosem kokosowym i masło jabłkowe.
Od czerwca 2016 roku cena masła bardzo wzrosła - z ok. 3 zł do ponad 6 zł. Co miało na to wpływ? Czy jest szansa, by cena masła przestała rosnąć w najbliższym czasie? Zapytaliśmy o to dziennikarza TVN24 BIS Robert Stanilewicz. A od kucharza Rafała Bernatowicza dowiedzieliśmy się, jak w prosty sposób można zrobić domowe masło. Panów gościliśmy w Dzień Dobry TVN.
Według najnowszych badań margaryna miękka zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca aż o 6 proc. Czy to oznacza, ze wszyscy powinniśmy porzucić masło? Na co zwracać uwagę przy kupnie kanapkowych "mazideł"? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, kto powinien jeść masło, a kto margarynę.
Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa ekologicznego w Łukówcu, aby zobaczyć, jak wyrabia się prawdziwe masło. Na patrzeniu się jednak nie skończyło. Mikołaj wziął udział w pracach nad masłem. Zaczął od dojenia krowy. Zobaczcie, co było dalej.
Piotr Kucharski i Aida Kosojan-Przybysz zaprezentowali nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przepisy na: chleb żytni codzienny, bułki poznańskie z przedziałkiem, szybką ciabattę oraz domowe masło, zupę cebulową i cytrusowe tosty z malinami.
Wołowe z masłem czosnkowo-pomidorowym, łososiowe z sosem majonezowo-jogurtowym i burgery texmex - które z nich uwielbia Mariusz Pudzianowski i jakim jest kucharzem? Od czego zależy ostrość pieprzu? Zapraszamy na wielkie grillowanie z Mariuszem Pudzianowskim i Barbarą Ritz, zwyciężczynią programu "MasterChef"!
Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. W kuchni Dzień Dobry Piotr Kucharski TVN postanowił sprostać tym wymaganiom. Pachniało w całym studiu! A jako dodatek do chleba przygotował pasztet z koniakiem i masło koniakowe.