W kuchni Dzień Dobry TVN gotowali Sebastian Olma i Iwo Minich, uczestnik MasterChef Nastolatki.
"Z tego nie zamierzam rezygnować".
Masło na co dzień gości na naszych stołach. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, ale również składnikiem potraw i deserów.
Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Katarzyna Bosacka, która propaguje zdrowe odżywianie, zwróciła uwagę na popularną osełkę śmietankową. - Na pierwszy rzut oka wygląda jak masło, ale wcale nim nie jest - przestrzegła dziennikarka. - Moja teściowa też się dała nabrać - przyznała jedna z internautek. Jaki jest skład produktu?
Sprawdź, które produkty sprawdzą się najlepiej.
Niegdyś na imprezach i w restauracjach serwowano deski serów lub wędlin. Teraz przyszedł czas na masło. Butter boards, czyli "deski masła" to nowy kulinarny trend, który podbija media społecznościowe. Jego celem jest pokazanie, że odpowiednio przygotowane masło może być świetną przystawką. Swoje autorskie deski w Dzień Dobry TVN przygotowali Beata Tadla, dziennikarka oraz Bartek Boratyn, cukiernik.
Masło cupuacu jest pozyskiwane z owoców dziko rosnącego kakaowca w rejonach Amazonii.
Wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest ono jednak trudne w samodzielnym przygotowaniu.
Kostka masła podrożała w rok o 30 proc.
Sieć obiegła informacja o tym, że istnieje masło 0 kalorii. Byłaby to przełomowa wiadomość, zwłaszcza, że ten produkt jest wysokoenergetyczny. Czy jest możliwe wyprodukowanie masła, które ma 0 kalorii?
Ceny podstawowych produktów w Polsce ciągle rosną. Katarzyna Bosacka co rusz bierze pod lupę poszczególne z nich. Ekspertka tym razem pochyliła się nad wzrostem cen masła. Nie ma dobrych wieści dla rodaków. W Anglii zapłacimy znacznie mniej.
Cena masła nie po raz pierwszy jest na ustach Polaków. Ponownie za kostkę możemy zapłacić więcej. Sposobem na drożyznę może być prosty trik - mrożenie. Sprawdź, jak to robić.
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a zatem masło, w niskich temperaturach stają się niezwykle twarde. W temperaturze pokojowej są nieco miększe. Za to zjawiska odpowiadają nasycone kwasy tłuszczowe. Co zrobić, aby masło było miękkie i dało się nim posmarować kromkę chleba? Znamy prostą odpowiedź!
Za czasów PRL-u ciężko było o masło, znacznie bardziej popularne były wszelkiego rodzaju margaryny i tłuszcze roślinne. Kiedy przeminął ten czas, wiele osób wróciło do tradycyjnego masła, jednak czy jest to zdrowy wybór? Co jest zdrowsze?
Kto odpowiada za ten zwyczaj?
Masło klarowane, inaczej określane jako masło ghee, to ważny dodatek do wielu domowych przepisów. Zapewnia ono potrawom wyjątkowy smak, jest także cennym dla zdrowia tłuszczem, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Gotowy produkt można co prawda znaleźć w sklepach, jednak przefiltrowane masło z łatwością przyrządzić możemy także we własnej kuchni.
Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.
Masło podnosi walory smakowe wielu dań. Jest podstawą nie tylko słodkich ciast, ale również potraw wytrawnych. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przy jego pomocy: czekoladowe eklerki z kremem, pierś kurczaka kukurydzianego z solonym grzybowym masłem i gotowanymi na parze warzywami, a także angielskie muffiny z wędzonym łososiem i sosem holenderskim.
Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podana na maślanej grzance, risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem, polędwica z dorsza w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu oraz krucha tarta z jabłkami i żurawiną. Takie dania na słodko i słono przyrządza w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej niezwykłe przepisy.
Jak przygotować pierogi z suszonymi śliwkami, zapiekankę z ziemniaków i sera, scones z kremem oraz krewetki z linguine? Swoje przepisy zdradza David Gaboriaud. Wspólnym mianownikiem tych dań jest masło! Co jeszcze zdradza szef kuchni?
Masło orzechowe z migdałów jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Zalicza się je do grupy produktów tzw. superfoods, czyli żywności o wielu właściwościach korzystnych dla organizmu. Zobacz, do czego warto dodawać masło migdałowe, gdzie można je kupić i jak zrobić je samodzielnie.
Bulletproof coffee to kawa przyrządzona zgodnie z recepturą opracowaną przez amerykańskiego biznesmena i blogera Dave’a Aspreya. Kuloodporna kawa zawiera masło i olej MCT. Taka kompozycja ma dodawać energii przed treningiem, wspomagać pracę mózgu oraz przyspieszać odchudzanie.
Jabłko jabłku nierówne. Jak odnaleźć ścieżkę do odpowiedniego jabłka w sadzie 10 000 odmian tego owocu? Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski opowiada o jabłkach i przygotowuje: zupę jabłkowo-cydrową, gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym, jabłczane frytki z sosem kokosowym i masło jabłkowe.
Od czerwca 2016 roku cena masła bardzo wzrosła - z ok. 3 zł do ponad 6 zł. Co miało na to wpływ? Czy jest szansa, by cena masła przestała rosnąć w najbliższym czasie? Zapytaliśmy o to dziennikarza TVN24 BIS Robert Stanilewicz. A od kucharza Rafała Bernatowicza dowiedzieliśmy się, jak w prosty sposób można zrobić domowe masło. Panów gościliśmy w Dzień Dobry TVN.
Według najnowszych badań margaryna miękka zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca aż o 6 proc. Czy to oznacza, ze wszyscy powinniśmy porzucić masło? Na co zwracać uwagę przy kupnie kanapkowych "mazideł"? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, kto powinien jeść masło, a kto margarynę.