masło

    masło

    Masło klarowane, inaczej określane jako masło ghee, to ważny dodatek do wielu domowych przepisów. Zapewnia ono potrawom wyjątkowy smak, jest także cennym dla zdrowia tłuszczem, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Gotowy produkt można co prawda znaleźć w sklepach, jednak przefiltrowane masło z łatwością przyrządzić możemy także we własnej kuchni.

    Masło podnosi walory smakowe wielu dań. Jest podstawą nie tylko słodkich ciast, ale również potraw wytrawnych. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przy jego pomocy: czekoladowe eklerki z kremem, pierś kurczaka kukurydzianego z solonym grzybowym masłem i gotowanymi na parze warzywami, a także angielskie muffiny z wędzonym łososiem i sosem holenderskim.

    Bulletproof coffee to kawa przyrządzona zgodnie z recepturą opracowaną przez amerykańskiego biznesmena i blogera Dave’a Aspreya. Kuloodporna kawa zawiera masło i olej MCT. Taka kompozycja ma dodawać energii przed treningiem, wspomagać pracę mózgu oraz przyspieszać odchudzanie.

    Jabłko jabłku nierówne. Jak odnaleźć ścieżkę do odpowiedniego jabłka w sadzie 10 000 odmian tego owocu? Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski opowiada o jabłkach i przygotowuje: zupę jabłkowo-cydrową, gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym, jabłczane frytki z sosem kokosowym i masło jabłkowe.

    Od czerwca 2016 roku cena masła bardzo wzrosła - z ok. 3 zł do ponad 6 zł. Co miało na to wpływ? Czy jest szansa, by cena masła przestała rosnąć w najbliższym czasie? Zapytaliśmy o to dziennikarza TVN24 BIS Robert Stanilewicz. A od kucharza Rafała Bernatowicza dowiedzieliśmy się, jak w prosty sposób można zrobić domowe masło. Panów gościliśmy w Dzień Dobry TVN.

    Według najnowszych badań margaryna miękka zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca aż o 6 proc. Czy to oznacza, ze wszyscy powinniśmy porzucić masło? Na co zwracać uwagę przy kupnie kanapkowych "mazideł"? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, kto powinien jeść masło, a kto margarynę.

    Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa ekologicznego w Łukówcu, aby zobaczyć, jak wyrabia się prawdziwe masło. Na patrzeniu się jednak nie skończyło. Mikołaj wziął udział w pracach nad masłem. Zaczął od dojenia krowy. Zobaczcie, co było dalej.

    Piotr Kucharski i Aida Kosojan-Przybysz zaprezentowali nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przepisy na: chleb żytni codzienny, bułki poznańskie z przedziałkiem, szybką ciabattę oraz domowe masło, zupę cebulową i cytrusowe tosty z malinami.

    Wołowe z masłem czosnkowo-pomidorowym, łososiowe z sosem majonezowo-jogurtowym i burgery texmex - które z nich uwielbia Mariusz Pudzianowski i jakim jest kucharzem? Od czego zależy ostrość pieprzu? Zapraszamy na wielkie grillowanie z Mariuszem Pudzianowskim i Barbarą Ritz, zwyciężczynią programu "MasterChef"!

    Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. W kuchni Dzień Dobry Piotr Kucharski TVN postanowił sprostać tym wymaganiom. Pachniało w całym studiu! A jako dodatek do chleba przygotował pasztet z koniakiem i masło koniakowe.

    Wielkopolski ser smażony dla Poznaniaków jest tym, czym precle dla Krakowian. Podawany z kminkiem, posiada zwartą i gęstą konsystencję, intensywny smak i najczęściej pakowany jest w małe, sprytne kubeczki. Jak wygląda proces wytwarzania tego regionalnego przysmaku i czy można go kupić tylko w Wielkopolsce? W studiu Dzień Dobry TV gościliśmy krytyka kulinarnego Macieja Nowaka.

    Ravioli, penne, lasagne, gnocchi, gnocchetti, farfalle, farfalline, farfalloni, cannelloni. Kochają go Włosi, a najstarszy znaleziono w Chinach. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz i, jak mówi Marcin Prokop, czarnoksiężnik Andrzej Polan proponuje makarony w nowych odsłonach!

    Masło sklarowane stosuje się w kuchni od 4000 lat. Metodę jego oczyszczania wynaleziono w Indiach. Oczyszczone masło można bardzo długo przechowywać, nie jełczeje, nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Masło sklarowane ma właściwości przeciwwirusowe, jest bogate w witaminy: A, D E, K. Zapraszamy na maślaną kuchnię Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło. Wypróbuj ich przepisów!

    Ich głęboki i intensywny aromat działa rozgrzewająco i pomaga urozmaicić nasze tradycyjne menu. Kardamon, anyż, koper włoski, kmin, cynamon i wanilia to przyprawy, po które warto sięgać w kuchni, a jak umiejętnie po nie sięgać pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Grzegorz Łapanowski.