Masło jest coraz droższe. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Sprawdź prosty przepis

Domowe masło
Masło jest coraz droższe. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Sprawdź prosty przepis
Źródło: Mitshu/Getty Images
Coraz więcej produktów pierwszej potrzeby drożeje, w tym masło. Wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest ono jednak trudne w samodzielnym przygotowaniu. Sprawdź, jak zrobić domowe masło i właściwie je przechowywać, by długo się cieszyć

Domowe masło - jak je przygotować

Masło można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrą, tłustą, śmietanę. To z kolei wychodzi dużo taniej niż zakup masła ze sklepu. Nie potrzeba też maselnicy, której dawniej nasze babcie i prababcie używały. W celu ubicia produktu wystarczy shaker i domowe, gotowe masło gotowe. 

Drożyzna

DD_20210906)Iwuc_REP
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Najwyższa inflacja od 20 lat
Przed nami podwyżki cen prądu
Przed nami podwyżki cen prądu
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?

Do przygotowania masła potrzeba będzie jak najtłustsza śmietanka, najlepiej 36% lub 30%. Im tłustsza - tym więcej masła uda się z niej zrobić. Najlepsza będzie świeża, niepasteryzowana śmietana prosto od krów, bowiem zawiera ona najwięcej tłuszczy. Dalej wystarczy już tylko ją ubić i tak powstaje masło.

Domowe masło - przepis krok po kroku

Składniki:

  • śmietanka 36% - 500 ml,
  • czysta woda,
  • naczynie do ubijania: shaker lub słoik.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę przelać do wysokiego naczynia, np. wąskiego słoika lub shakera.
  2. Potrząsać naczyniem aż do wytworzenia się jasno żółtych grudek.
  3. Ubijanie może zająć od 5 do 30 minut, w zależności od tego, jak tłusta jest śmietanka oraz jak mocne jest ubijanie.
  4. Śmietana powinna zmieniać konsystencję przez bitą śmietanę do rzadkiego płynu z wyraźnie oddzielonymi grudami tłuszczu, czyli masła. W tym momencie można zakończyć ubijanie.
  5. Całość przelać przez sito. Płyn powstały ze śmietanki to maślanka, można ją zlać i później wykorzystać.
  6. Masło należy dobrze odsączyć, najlepiej przez gazę. Całość należy przełożyć do zimnej wody i ugniatać jak ciasto. W ten sposób wypłucze się resztki maślanki z masła.
  7. Kiedy woda robi się czysta, masło jest gotowe.

Na co uważać, kiedy robi się domowe masło

Domowe masło nie będzie miało tak długiej przydatności do spożycia jak to ze sklepu. W celu przedłużenia jego daty ważności można zastosować metody naszych babć. Pierwszą opcją jest posolenie masła, dawniej to w ten sposób konserwowano ten produkt. W takiej sytuacji można dodać około 1-2 łyżeczek soli na 500 ml śmietanki.

Drugim sposobem jest trzymanie masła w zimnej wodzie i zmienianie jej dwa razy dziennie. W ten sposób w tłuszczu nie będą zachodziły reakcje chemiczne powodujące jego psucie.

Oprócz tego warto zwrócić uwagę na to, w jakiej temperaturze ubija się śmietankę. Powinna mieć ona około 15 stopni, dzięki temu grudki tłuszczu będą się łatwiej zbijały, a dodatkowo skróci to czas zrobienia domowego masła.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości