Po co opala się cebulę
Opalana cebula nadaje zupełnie innego smaku potrawom, do których ją dodajemy. Podobnie jak opala się paprykę czy bakłażana do niektórych potraw, tak opala się również cebulę. Dodana do rosołu sprawia, że zupa nabiera nie tylko pięknej i złotej barwy, ale również głębokiego aromatu. Ważne jednak, aby po ugotowaniu wywaru odcedzić ewentualne przypalone skórki. Co więcej, opalone warzywo traci swój intensywnie ostry smak, a staje się słodsze.
Owoce i warzywa
Czy opalana cebula jest zdrowa
Przypalana cebula bywa jednak uważana za niechcianego gościa w naszej potrawie. Dawniej uważano, że warzywa dodawane do zupy powinny być świeże i nieuszkodzone, w tym nieprzypalone. Opalane warzywa mają niewątpliwie swój charakterystyczny smak, jak np. bakłażan w Baba Ganoush. Niektóre z naszych sposobów przyrządzania dań są niewątpliwie niezdrowe, jak np. smażenie. Mimo to, decydujemy się na jedzenie smażonych potraw ze względu na ich walory smakowe. Jednak w przypadku takiej obróbki dania, rakotwórcze składniki wydzielają się z tłuszczy, zatem spokojnie możemy opalać cebulę i inne warzywa. Oczywiście z umiarem.
Jak opalać cebulę
Cebulę można opalać na wiele sposobów. Podstawowym jest nabicie warzywa na widelec i opalanie go nad płomieniem palnika kuchenki gazowej, aż na skórce pojawią się brązowe i czarne wykwity. Można to zrobić również kładąc cebulę na palniku, tak, aby płomień okalał ją. W takiej sytuacji powinniśmy zachować szczególną ostrożność, aby nie zaprószyć ognia.
Innym sposobem jest opalanie cebuli w piekarniku. W tym celu umieszcza się warzywo całe lub przekrojone na pół na suchej blasze, najlepiej wyłożonej papierem. Cebulę pieczemy w 220 stopniach, aż skórka zacznie brązowieć.
Trzecim sposobem jest opalanie na patelni. Cebulę przekrawamy na pół i płaską stroną kładziemy na suchej patelni i podsmażamy, aż całość się zbrązowieje. Ważne jednak, aby naczynie było rozgrzane, zanim położymy na nim warzywo.
Czego nie robić przy opalaniu cebuli
Cebuli, jak i innych produktów spożywczych nie powinno się ani podgrzewać, ani opalać nad świeczkami. Dotyczy to małych lampek zwanych podgrzewaczami, jak i większych świec. Zawarte w nich składniki podczas parowania mogą przeniknąć do naszej żywności. W efekcie może dojść nawet do zatrucia, dlatego jeśli opalać cebulę, to tylko nad palnikiem, w piekarniku lub na patelni.
Zobacz także:
- Jak przedłużyć świeżość mąki? Nie trzymaj jej w oryginalnym opakowaniu
- Zalewa do peklowania mięs - przepis. Do czego się ją stosuje?
- Jak szybko pokroić pieczarki? Ten trik z TikToka zaskakuje
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: invizbk/Getty Images