Opalanie cebuli - jak to robić bezpiecznie? Sprawdź nasze sposoby

Opalana cebula
Opalanie cebuli - jak to robić bezpiecznie? Sprawdź nasze sposoby
Źródło: invizbk/Getty Images
Opalana cebula to jeden z podstawowych składników pysznego rosołu, ale nie tylko. Może być dodawana do różnych dań. Dzięki temu zabiegowi warzywo będzie słodsze i bardziej aromatyczne. Są jednak pewne zasady, których warto przestrzegać podczas opalania cebuli. Jak to robić bezpiecznie? Na co uważać?

Po co opala się cebulę

Opalana cebula nadaje zupełnie innego smaku potrawom, do których ją dodajemy. Podobnie jak opala się paprykę czy bakłażana do niektórych potraw, tak opala się również cebulę. Dodana do rosołu sprawia, że zupa nabiera nie tylko pięknej i złotej barwy, ale również głębokiego aromatu. Ważne jednak, aby po ugotowaniu wywaru odcedzić ewentualne przypalone skórki. Co więcej, opalone warzywo traci swój intensywnie ostry smak, a staje się słodsze. 

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Czy opalana cebula jest zdrowa

Przypalana cebula bywa jednak uważana za niechcianego gościa w naszej potrawie. Dawniej uważano, że warzywa dodawane do zupy powinny być świeże i nieuszkodzone, w tym nieprzypalone. Opalane warzywa mają niewątpliwie swój charakterystyczny smak, jak np. bakłażan w Baba Ganoush. Niektóre z naszych sposobów przyrządzania dań są niewątpliwie niezdrowe, jak np. smażenie. Mimo to, decydujemy się na jedzenie smażonych potraw ze względu na ich walory smakowe. Jednak w przypadku takiej obróbki dania, rakotwórcze składniki wydzielają się z tłuszczy, zatem spokojnie możemy opalać cebulę i inne warzywa. Oczywiście z umiarem. 

Jak opalać cebulę

Cebulę można opalać na wiele sposobów. Podstawowym jest nabicie warzywa na widelec i opalanie go nad płomieniem palnika kuchenki gazowej, aż na skórce pojawią się brązowe i czarne wykwity. Można to zrobić również kładąc cebulę na palniku, tak, aby płomień okalał ją. W takiej sytuacji powinniśmy zachować szczególną ostrożność, aby nie zaprószyć ognia.

Innym sposobem jest opalanie cebuli w piekarniku. W tym celu umieszcza się warzywo całe lub przekrojone na pół na suchej blasze, najlepiej wyłożonej papierem. Cebulę pieczemy w 220 stopniach, aż skórka zacznie brązowieć.

Trzecim sposobem jest opalanie na patelni. Cebulę przekrawamy na pół i płaską stroną kładziemy na suchej patelni i podsmażamy, aż całość się zbrązowieje. Ważne jednak, aby naczynie było rozgrzane, zanim położymy na nim warzywo.

Czego nie robić przy opalaniu cebuli

Cebuli, jak i innych produktów spożywczych nie powinno się ani podgrzewać, ani opalać nad świeczkami. Dotyczy to małych lampek zwanych podgrzewaczami, jak i większych świec. Zawarte w nich składniki podczas parowania mogą przeniknąć do naszej żywności. W efekcie może dojść nawet do zatrucia, dlatego jeśli opalać cebulę, to tylko nad palnikiem, w piekarniku lub na patelni. 

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: invizbk/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana