Jakie garnki kupić na kuchenkę gazową? Sprawdź, jak skompletować zestaw i o nie dbać

Garnek na kuchence gazowej
Garnki na kuchenkę gazową - jakie kupić?
Źródło: Getty Images
Garnki odróżnia wiele cech. Zarówno rodzaj tworzywa z jakiego zostały wykonane, rodzaj powłoki, jak i grubość dna. Wszystko to decyduje o tym, które z nich są najbardziej trwałe, a w których gotowanie jest najzdrowsze. Sprawdź jak wybrać najlepsze garnki na kuchenkę gazową.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak wybrać dobre garnki na kuchenkę gazową,
  • jakie garnki nadają się na kuchenkę gazową - rodzaje,
  • komplet garnków na kuchenkę gazową - które powinny się znaleźć w kuchni,
  • jaką pojemność i powłoka garnków najlepiej wybrać,
  • jak wyczyścić okopcone garnki na kuchence gazowej i jak dbać o o nie dbać.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

DD_20211119_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Jak wybrać dobre garnki na kuchenkę gazową

Zwolennicy gotowania na kuchence gazowej mogą cieszyć się nie tylko dodatkowymi walorami smakowymi potraw, jakie daje gotowanie na ogniu, ale również oszczędnościami, które z powodzeniem przeznaczyć można na zakup dobrych garnków na kuchenkę gazową.

Czym kierować się przy wyborze garnków na gaz:

  • oznaczenie producenta - najlepiej jeśli oznaczenie producenta będzie uniwersalne, wtedy nasze garnki z powodzeniem wykorzystamy także poza domem. Na przykład na kempingu, czy u znajomych, do których przyniesiemy potrawę w garnku. Oznaczenia najczęściej wytłaczane są na dnie naczynia, na zewnątrz lub wewnątrz.
  • tworzywo - od niego zależy cena,
  • powłoka - ma wpływ na zdrowie,
  • średnica - zastanów się przed zakupem, jakie produkty najczęściej gotujesz - szparagi, kolba kukurydzy, duże kawałki mięs wymagają większej średnicy garnka,
  • pojemność - jest ważna, szczególnie kiedy gotujesz dla wielu osób,
  • dodatkowe udogodnienia - nienagrzewające się uchwyty, miarka wewnątrz, pokrywki, akcesoria do gotowania na parze, podziałki.

Jakie garnki nadają się na kuchenkę gazową - rodzaje

Garnki na kuchenkę gazową to największa kategoria tego rodzaju produktów, ponieważ praktycznie wszystkie dostępne na rynku garnki sprawdzą się podczas gotowania na gazie. Każdy rodzaj ma jednak inne właściwości, o których warto wiedzieć.

Rodzaje garnków na kuchenkę gazową:

  • garnki ze stali nierdzewnej – zdecydowanie najczęściej wybierane przez konsumentów, ze względu na atrakcyjną cenę. Są odporne na zarysowania i wgniecenia. Z powodzeniem można je myć w zmywarce. Doskonale przewodzą ciepło, a dzięki budowie z potrójnym dnem, często wykorzystywanej w tych garnkach, mamy również gwarancję, że potrawy nie będą przywierały. Ich wytrzymałość sprawia, że to zakup na wiele lat, nawet jeśli zmienimy kuchenkę gazową na indukcyjną, nie będzie konieczności ich wymiany,
  • garnki emaliowane - najtańsze z dostępnych na rynku, w wielu kolorach i wzorach. Ich największą zaletą jest to, że gotowanie w nich jest zdrowe, ponieważ szkodliwe substancje nie przedostają się do potraw. Szybko się nagrzewają, co znacznie skraca czas przygotowania potrawy. Są trwałe, jednak jeśli dojdzie do uszkodzenia powłoki wewnątrz, garnek emaliowany nadaje się do wyrzucenia,
  • garnki ceramiczne – są niedrogie, sprawdzają się w kuchni osób z alergią na metal. Dodatkowo wyróżniają je właściwości antybakteryjne. Wadą jest nietrwałość spowodowana niską wytrzymałością na wysokie temperatury,
  • garnki ze szkła – gotowanie w garnkach z żaroodpornego szkła jest bardzo zdrowe, ponieważ podczas gotowania, tworzywo jakim jest szkło nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z żywnością. Niestety szklane garnki są bardzo delikatne i łatwo ulegają zniszczeniu,
  • garnki tytanowe - wyróżnia je niezwykła trwałość, a przygotowywane w nich dania można wykonać przy użyciu dużo mniejszej ilości tłuszczu niż w jakichkolwiek innych naczyniach do obróbki termicznej. Można wykorzystywać je przygotowywania potraw w piekarniku. Dużą zaletą jest także to, że łatwo je umyć. Nie należą do najdroższych, ale ich cena jest już wyższa niż dotychczas wymienionych,
  • garnki miedziane - cenione w profesjonalnych kuchniach, gdzie precyzja w przygotowywaniu dań ma ogromne znaczenie, a tą łatwiej osiągnąć kiedy garnki, tak jak miedziane nagrzewają się równomiernie. Ponad to mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze oraz usuwają pleśń. Miedź jonizuje wodę, a zawarte w niej związki wzbogacają potrawy o wartości odżywcze. Pięknie prezentują się w kuchni, więc są także oryginalnym elementem wyposażenia. Niestety są drogie,
  • garnki żeliwne - żeliwne garnki są ciężkie i długo się nagrzewają, jednak gotowane w nich potrawy są zdrowe i długo utrzymują ciepło.

Komplet garnków na kuchenkę gazową - które powinny się znaleźć w kuchni

Każda prawdziwa pani domu i zwolennik gotowania wiedzą, że jeden garnek to za mało, żeby rozwinąć skrzydła w kuchni. Komplet garnków na kuchenkę gazową to oferta wielu producentów, ma to jeszcze jedną zaletę - kupując garnki w komplecie możemy zapłacić mniej. Jednak gotowe komplety nie zawsze spełniają wymagania zapalonych kucharzy.

Jak skompletować garnki na kuchenkę gazową:

  • duży garnek - zarówno jego średnica, jak i pojemność pozwoli na przygotowanie dania dla dużej rodziny lub dań objętościowo dużych, gotowanych na specjalne okazje. Taki garnek może być jeden, ponieważ po niego nie będziemy sięgać zbyt często,
  • średniej wielkości garnek - to najbardziej uniwersalny model. Ugotujemy w nim wszystko, od ziemniaków po zupę. Najlepiej by w kuchni znalazły się choć dwa,
  • rondelek - niezwykle przydatny kiedy chcemy zagotować mleko, podgrzać niewielką porcję jedzenia, czy też przygotować budyń, galaretkę lub kisiel. Wystarczy jeden,
  • garnek do spaghetti i szparagów - to już dodatek, tylko dla tych, którzy lubią mieć w kuchni każdy gadżet,
  • brytfanna - idealna kiedy potrawę musimy przygotować w piekarniku. Świetnie sprawdzi się żeliwna, która dodatkowo po wyjęciu długo utrzyma ciepło jedzenia,
  • patelnie - są niezbędnym elementem każdej kuchni, sięgamy po nie codziennie. Dobrze jeśli w komplecie znajda się przynajmniej dwie: uniwersalna 24 lub 28 cm oraz mała 16 lub 20 cm. Oczywiście możemy dokupić jeszcze inne patelnie, takie jak: patelnia grillowa lub wok, które świetnie sprawdzają się właśnie podczas gotowania na kuchence gazowej,
  • szybkowary - szybkowar elektryczny nadaje się do duszenia oraz przyrządzania potraw jednogarnkowych, jak gulasze, czy bigosy. Znacznie ułatwia pracę w kuchni, a potrawy gotowe są w krótkim czasie.
  • wolnowary - pozwalają na utrzymanie temperatury około 80 stopni Celsjusza nawet przez 10 godzin, co umożliwia długie gotowanie takich dań jak gulasze, zupy, bigos, gołąbki, czy domowe konfitury. Urządzenie jest tak skonstruowane, że potrawy nie wykipią ani się nie przypalą, są bowiem podgrzewane, a nie zagotowywane.
  • garnki do gotowania na parze - stworzony dla zwolenników zdrowego gotowania. Garnek do gotowania na parze składa się z trzech części – garnka na wodę, sitka, oraz pokrywki. Ustawione piętrowo pozwalają na przygotowanie kilku potraw jednocześnie. Naczynia te są bardzo praktyczne i łatwe w użyciu. Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać warto mieć taki garnek.

Powłoka garnków - jakie najlepiej wybrać

Tworzywo i zastosowanie garnków, to nie wszystko. Przy wyborze dobrego garnka na kuchenkę gazową ważna jest też wewnętrza powłoka. Jej zadaniem jest chronić jedzenie przed przywieraniem i przypaleniem, co w przypadku garnków na kuchenkę gazową ma duże znaczenie. Tak samo, jak duży jest wybór modeli garnków, tak samo dużo jest powłok, a każda z nich ma swoje wady i zalety.

Rodzaje powłok garnków:

  • powłoka emaliowa - to rodzaj szklanej powłoki, pokrywającej metalowe naczynia. Jest antybakteryjna i antyalergiczna, nie zawiera żadnych substancji szkodliwych i nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, tym samym nie wpływa na smak i zapach potraw. To najlepszy wybór kiedy gotujemy dla dzieci, osób starszych i alergików. W naczyniach pokrytych powłoką emaliową możemy również przechowywać żywność, a samo naczynie nie przejdzie zapachem potrawy,
  • powłoka teflonowa-  to fluoro-polimerowa powłoka, dzięki której potrawy można smażyć praktcznie bez tłuszcz. Do powłoki teflonowej nic nie przywiera, dzięki temu łatwo ją czyścić.. Uszkodzona powłoka teflonowa wytwarza szkodliwe substancje, dlatego zarysowane garnki z powłoką teflonową należy wyrzucić,
  • powłoka tytanowa - niezwykle trwała, idealna do gotowania niskotłuszczowego, odporna na zarysowania. Gotowanie w garnkach z powłoką tytanową jest zdrowe, a dodatkowo naczynia bardzo łatwo się myje, ponieważ potrawy nie przywierają,
  • powłoka ceramiczna - zdrowa, nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, ale dość ciężka i łatwo ją zarysować,
  • powłoka marmurowa - utwardza metalowe naczynie, zmniejsza potrzebę używania dużej ilości tłuszczu, potrawy do niej nie przywierają, a garnki nią pokryte można myć w zmywarce,

Okopcone garnki na kuchence gazowej - jak je wyczyścić

Częstą wadą kuchenek gazowych jest kopcenie, a tym samym zniszczone garnki. Okopcone garnki wyglądają nieestetycznie. Podobnie zresztą jak niedomyte zabrudzenia, które z czasem ulegają utwardzeniu. Istnieją jednak sprawdzone sposoby na to jak dbać o garnki na kuchenkę gazową.

Jak wyczyścić okopcony garnek i jak dbać o naczynia do gotowania:

  • dokładne mycie garnków po każdym użyciu,
  • nie dopuszczanie do kipienia potraw,
  • odpowiednie gąbki, skrobaki. miękkie ściereczki - dostępne na rynku magiczne gąbki świetnie się sprawdzają do czyszczenia trudnych do usunięcia zabrudzeń. Skrobaki warto mieć dwa, a przynajmniej jeden z nich powinien być elastyczny i delikatny. Miękka ściereczka sprawdzi się do czyszczenia naczyń miedzianych.
  • soda oczyszczona - sodę zalewamy wrzątkiem i w takiej kąpieli moczymy garnek przez 15 minut,
  • kwasek cytrynowy - kwasek tak jak sodę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy naczynie w kąpieli z roztworu na 15 minut,
  • ocet - nie należy czyścić nim emaliowanych i ceramicznych garnków, ponieważ może uszkodzić ich powierzchnię. Roztwór przygotowujemy tak jak sodę i kwasek cytrynowy, ale czas moczenia zwiększamy o dodatkowe 15 minut,
  • coca cola - podgrzewamy płyn i po godzinnym moczeniu w nim naczynia, usuwamy zabrudzenia,
  • pasta do zębów - nie nadaje się do powłoki teflonowej, bo drobinki zawarte w paście, mogłyby ją uszkodzić.

Nie należy łączyć sody i octu — obie te substancje w wyniku reakcji chemicznej zobojętniają się, tym samym tracąc swoje czyszczące właściwości. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości