naczynia

    naczynia

    Bambus to długożyjąca roślina, która ma ponad sto trzydzieści gatunków. Najwięcej z nich można znaleźć w tropikalnej i subtropikalnej Azji. Drewno z bambusa od dawna wykorzystywane jest w budownictwie z uwagi na lekkość i wytrzymałość. Od pewnego czasu dużą popularnością cieszy się także włókno bambusowe, z którego produkuje się naczynia oraz ubrania. Czy warto je kupować?

    Letnim spotkaniom na świeżym powietrzu towarzyszą często jednorazowe lub specjalne, sezonowe naczynia. Mogą być z plastiku, ale też np. z bambusa. Jednak nie wolno łączyć tych dwóch materiałów – przestrzega inspekcja sanitarna. W całej Europie wykrywane są plastikowe naczynia z dodatkiem mielonego bambusa, które zawierają dodatkowo całą paletę trucizn. Często przeznaczone są dla dzieci. Sprawdź, dlaczego mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

    Kawa cappuccino podana w odpowiedni sposób pozwala poczuć się jak we włoskiej kawiarni bez wychodzenia z domu. Każdy rodzaj kawy to również inne naczynie, w którym powinno się go serwować. Zobacz, czy do cappuccino nadają się szklanki, jak w przypadku kawy latte, czy może lepiej wybrać filiżanki.

    Porcelana kostna (tzw. bone china) uznawana jest za jeden z najszlachetniejszych i najpiękniejszych rodzajów porcelany. Niegdyś spotykana jedynie u arystokratów, dziś zdobi stoły wszystkich eleganckich domów oraz restauracji. Czym jest porcelana kostna i jak powstaje?

    Konwisarstwo to jeden z popularnych wymarłych zawodów. Uprawiane było już w czasach średniowiecznych i wymagało zręczności oraz talentu artystycznego. Dlatego warto się przekonać, czym zajmowali się konwisarze.

    Co można, a czego nie należy myć w zmywarce? Jakie błędy najczęściej popełniamy? Jak dbać o ten baaardzo istotny, dla domowego gospodarstwa sprzęt, żeby służył nam wiele lat? Na wszystkie te pytania odpowiedziała w Dzień Dobry TVN blogerka - Małgorzata Kowalewska-Kawuza.

    Okazuje się, że to w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Czy garnki i naczynia mogą być toksyczne? Wybór garnków na rynku jest ogromny. Emaliowane, żeliwne, teflonowe z aluminium, tytanowe. Które z nich są najbezpieczniejsze i w które warto zainwestować? Zapytaliśmy o to Katarzynę Bosacka, prowadzącą program "Wiem co jem" i "Wiem co kupuję".