Włókno bambusowe - hit wśród materiałów. Jakie ma właściwości i czy warto zastąpić nim bawełnę?

Włókno bambusowe
Włókno bambusowe
Źródło: MirageC/Getty Images
Bambus to długożyjąca roślina, która ma ponad sto trzydzieści gatunków. Najwięcej z nich można znaleźć w tropikalnej i subtropikalnej Azji. Drewno z bambusa od dawna wykorzystywane jest w budownictwie z uwagi na lekkość i wytrzymałość. Od pewnego czasu dużą popularnością cieszy się także włókno bambusowe, z którego produkuje się naczynia oraz ubrania. Czy warto je kupować?

Z włókna bambusowego wytwarza się zarówno skarpetki, bieliznę, pościel, jak i kuchenne naczynia. Zwolennicy tego tworzywa twierdzą, że jest ono poważną konkurencją dla bawełny.

Jakie właściwości ma włókno bambusowe?

Włókno bambusowe cechuje się kilkoma bardzo cennymi właściwościami. Przede wszystkim jest wysoce wytrzymałe oraz stabilne, a także bardzo cienkie i przepuszczające powietrze. To produkt mający działanie antybakteryjne i niwelujące nieprzyjemny zapach. Produkcja włókna celulozowego jest bardziej ekologiczna od produkcji bawełny, ponieważ do uprawy bambusa nie są potrzebne żadne nawozy.

Co lepiej wybrać: włókno bambusowe czy bawełnę?

Zarówno włókno bambusowe, jak i bawełna, przepuszczają powietrze, są więc komfortowe dla skóry. Każdy z tych materiałów jest także naturalnym, biodegradowalnym surowcem. Za wyborem włókna celulozowego przemawiają często względy ekologiczne. Bawełna jest bardziej wymagającą rośliną, do jej uprawy potrzeba dużych ilości sztucznych nawozów i pestycydów. Bambus rośnie bardzo szybko, jest odporny na działanie szkodników, do wzrostu potrzebuje jedynie wody i światła. Materiał z niego wykonany, jak już zostało wspomniane, jest miękki, delikatny, ciepły i antybakteryjny.

Produkty wykonane z bambusa nie tracą właściwości nawet po wielu praniach. Jednak w ostatecznym rozrachunku należy wziąć pod uwagę, że nawet produkcja włókna bambusowego nie jest do końca obojętna dla środowiska. Mimo że chemiczne wspomagacze nie są konieczne przy uprawie bambusa, to w dalszej obróbce tego tworzywa chemia jest stosowana.

Bielizna, koszulki, skarpetki, pościel - czyli najpopularniejsze produkty z włókna bambusowego

Z włókna bambusowego wytwarza się coraz więcej produktów codziennego użytku - od bielizny po skarpetki, ręczniki czy pościel. Skarpety z włókna bambusowego są chętnie wybierane z uwagi na właściwości antypotowe - szybkie odprowadzanie nadmiaru wilgoci na zewnątrz. Dlatego jest to idealne rozwiązanie dla osób mających problem z potliwością stóp. Skarpety z włókna bambusowego dobrze wyrównują różnicę temperatur, są elastyczne, wytrzymałe, a ich chłonność jest cztery razy większa od chłonności bawełny. Dzięki nim skóra oddycha, a przy tym jest ogrzewana lub schładzana, w zależności od potrzeby.

Z tego samego powodu chętnie kupowanym produktem jest bielizna z włókna bambusowego. Na rynku można znaleźć zarówno damskie majtki, jak i bokserki wykonane z tego właśnie tworzywa. Bielizna z bambusa jest również dobrym wyborem z uwagi na właściwości antybakteryjne. Według badań włókno bambusowe może wyeliminować do 70% bakterii. Ubranie z niego wykonane jest idealne dla osób o skórze delikatnej, wrażliwej oraz dla aktywnych. Wysoka odporność produktów z bambusa na nieprzyjemny zapach utrzymuje się do pięćdziesięciu prań. Warto także wybierać koszulki, bieliznę, ręczniki czy pościel z włókna bambusowego z dodatkiem nanocząsteczek srebra. Ten składnik jeszcze bardziej wzmocni bakteriobójcze i bakteriostatyczne działanie włókna bambusowego. Na koniec trzeba wspomnieć o kwestii wizualnej. Tkanina wykonana z bambusa wyróżnia się eleganckim, przypominającym jedwab połyskiem.

Co warto wiedzieć o naczyniach z włókna bambusowego?

Za wyborem naczyń z włókna bambusowego przemawia ich trwałość. Są one o wiele bardziej wytrzymałe niż produkty wykonane z drewna - nie łamią się ani nie tłuką. Ponadto bambus jest odporny na wilgoć oraz wysoką temperaturę. Korzystając z naczyń wykonanych z tego materiału, nie można się poparzyć. Warto dodać, że włókna bambusowe są poddawane ciśnieniowej obróbce, dzięki czemu na powierzchni naczyń nie ma szczelin. Zatem podczas mycia woda nie ma możliwości wniknięcia do środka, a sam przedmiot schnie w szybkim tempie.

Kolejną niezaprzeczalną zaletą naczyń bambusowych jest ich naturalność. Zazwyczaj do ich produkcji nie są wykorzystywane toksyczne kleje. Dzięki właściwościom antybakteryjnym tego surowca naczynia wykonane z włókna bambusowego będą świetnym rozwiązaniem w przypadku serwowania posiłków dzieciom. Należy także dodać, że naczynia tego typu są bardzo niedrogie w porównaniu z tymi wykonanymi ze stali, miedzi lub szkła.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Plecionki i wiklina

Plecionki i wiklina

Autor: Adrian Adamski

Źródło zdjęcia głównego: MirageC/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości