Kojarzą się ze świętami i mają obłędny zapach. Rozpoczynamy sezon na mandarynki

Mandarynki
Sezon na mandarynki - kiedy się zaczyna? Jakie mają właściwości te owoce?
Źródło: fcafotodigital/GettyImages
Ich intensywny aromat, który potrafi wypełnić całe mieszkanie, mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak sezon na mandarynki rozpoczyna się już w połowie listopada. Sprawdź, kiedy są najlepsze i jakie odmiany najczęściej wybierają konsumenci. Jakie mają właściwości i dlaczego warto je jeść?
Artykuł w skrócie:
  • Kiedy jest sezon na mandarynki w Polsce?
  • Jakie właściwości mają mandarynki?
  • Gdzie uprawia się mandarynki?
  • Jakie są najpopularniejsze odmiany mandarynek?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20250921_Owoce
Jesienne owoce zero waste
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sezon na mandarynki w Polsce - kiedy się zaczyna? Jak długo trwa?

Sezon na mandarynki w Polsce rozpoczyna się mniej więcej w połowie listopada, kiedy na rynek trafiają pierwsze świeże owoce. Dzięki importowi z krajów o ciepłym klimacie, takich jak Hiszpania czy Włochy, mandarynki są szeroko dostępne przez całą zimę.

Najlepszy moment na ich zakup przypada jednak na grudzień i styczeń - wówczas są najsłodsze i najbardziej soczyste. Wyróżniają się też soczystymi kolorami, charakterystycznym, sezonowym smakiem oraz pełnym rozwojem, dzięki zmiennym warunkom pogodowym, panującym w krajach, w których się je uprawia.

Później można natomiast zauważyć delikatny spadek soczystości i intensywności smaku, ale mandarynki wciąż potrafią zachwycić niejednego smakosza. Sezon na nie trwa do końca lutego, w tym okresie dostępność i ceny są najbardziej korzystne.

Mandarynki - jakie mają właściwości?

Mandarynki wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie. Dostarczają także błonnika, poprawiającego trawienie, oraz minerałów, takich jak potas, magnez czy wapń. Są niskokaloryczne, dzięki czemu świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska.

Regularne spożywanie mandarynek może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała i wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Gdzie uprawia się mandarynki?

Mandarynki uprawia się przede wszystkim w krajach o ciepłym, śródziemnomorskim klimacie. Największymi producentami są Hiszpania, Włochy oraz regiony południowej Dalmacji. W regionie Doliny Neretwy, znajduje się jedno z największych centrów produkcji mandarynek, które rocznie dostarcza około 60 tysięcy ton tych pysznych owoców.

Tamtejsze warunki, czyli ciepłe dni i chłodne noce, sprzyjają dojrzewaniu owoców i zapewniają im intensywną słodycz. Dzięki sprawnej dystrybucji mandarynki trafiają do Polski w świeżej, dojrzałej postaci.

Jakie odmiany mandarynek są najbardziej popularne?

Do najpopularniejszych odmian mandarynek należą:

  • Satsumy - pojawiają się na rynku jako jedne z pierwszych. Mają cienką, łatwo obierającą się skórkę i delikatny, słodki smak.
  • Klementynki - to bardzo słodkie, soczyste owoce, praktycznie bez pestek, wyjątkowo wygodne w jedzeniu.
  • Tangerynki - wyróżniają się intensywnym aromatem i głębokim smakiem. Ich skórka bywa bardziej pomarszczona, ale wnętrze jest wyjątkowo pełne smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości