Jadalne kasztany - gdzie można je dostać?
Mimo że to przede wszystkim Francja kojarzy nam się z jadalnymi kasztanami, to stoiska, gdzie są sprzedawane, można spotkać nie tylko tam. - We Włoszech w tych najbardziej turystycznych miejscach również kasztany można kupić - powiedział w Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn.
Jadalne kasztany to owoc. - Smakują troszeczkę jak ziemniak połączony z orzechem. Możemy je wykorzystać zarówno na słodko, jak i na słono. Są bezgultenowe, to jest duży plus, mają dużo witamin. Mają witaminę C, mają potas, więc są bardzo, bardzo zdrowe - podkreślił nasz gość.
Jak przygotowywać jadalne kasztany?
- Najpierw możemy je dać do wody, żeby one nam chwileczkę zmiękły, a później wstawiamy do piekarnika. Tylko bardzo ważne jest, żeby te kasztany naciąć, bo jeśli nie natniemy, to nam wybuchną - tłumaczył kucharz.
Warto dodać, że Francuzom kasztany kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia.
- Ten zapach kasztanów od razu pobudza w nas emocje świąteczne, czyli myślimy już o świętach Bożego Narodzenia. Jest to taki pierwszy znak, jak czujemy kasztany na ulicy, to znaczy, że święta Bożego Narodzenia się zbliżają - wyjaśniła Kinga Baniowska, która wychowała się w Paryżu. Tym samym kasztanów nie może zabraknąć w tradycyjnych, francuskich świątecznych daniach.
- Bardzo popularnym daniem jest indyk w sosie z kasztanów - dodała miłośniczka Francji.
Czy kasztany, które przynosimy, np. z parku nadają się do jedzenia? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Kasztany - co można z nich zrobić? Przepisy na olej, napar i peeling
- Ten symbol jesieni jest niezwykle niebezpieczny dla psów i kotów. Co zrobić, kiedy dojdzie do zatrucia?
- Co wiemy o polskich kasztanach? Czy są jadalne? Czym różnią się od tych ze sklepu?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak