Jadalne kasztany - jakie dania można z nich wyczarować? Mają nietypowy smak. "To jest duży plus"

Jakie dania można wyczarować z jadalnych kasztanów?
Jadalne kasztany – szybkie i proste - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jadalne kasztany coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. Co można z nich przygotować? Jak smakują? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli Bartek Boratyn, cukiernik i kucharz oraz Kinga Baniowska, która wychowała się w Paryżu.

Jadalne kasztany - gdzie można je dostać?

Mimo że to przede wszystkim Francja kojarzy nam się z jadalnymi kasztanami, to stoiska, gdzie są sprzedawane, można spotkać nie tylko tam. - We Włoszech w tych najbardziej turystycznych miejscach również kasztany można kupić - powiedział w Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn.

Jadalne kasztany to owoc. - Smakują troszeczkę jak ziemniak połączony z orzechem. Możemy je wykorzystać zarówno na słodko, jak i na słono. Są bezgultenowe, to jest duży plus, mają dużo witamin. Mają witaminę C, mają potas, więc są bardzo, bardzo zdrowe - podkreślił nasz gość.

Jak przygotowywać jadalne kasztany?

- Najpierw możemy je dać do wody, żeby one nam chwileczkę zmiękły, a później wstawiamy do piekarnika. Tylko bardzo ważne jest, żeby te kasztany naciąć, bo jeśli nie natniemy, to nam wybuchną - tłumaczył kucharz.

Warto dodać, że Francuzom kasztany kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia.

- Ten zapach kasztanów od razu pobudza w nas emocje świąteczne, czyli myślimy już o świętach Bożego Narodzenia. Jest to taki pierwszy znak, jak czujemy kasztany na ulicy, to znaczy, że święta Bożego Narodzenia się zbliżają - wyjaśniła Kinga Baniowska, która wychowała się w Paryżu. Tym samym kasztanów nie może zabraknąć w tradycyjnych, francuskich świątecznych daniach.

- Bardzo popularnym daniem jest indyk w sosie z kasztanów - dodała miłośniczka Francji.

Czy kasztany, które przynosimy, np. z parku nadają się do jedzenia? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości