Brud, kurz, pestycydy. Owoce cytrusowe, zanim trafią na sklepowe półki, przemierzają tysiące kilometrów. Nic więc dziwnego, że na ich skórkach mogą zalegać szkodliwe dla nas substancje. Blogerka Agnieszka Kałuża wyjaśniła w Dzień Dobry TVN, jak skutecznie umyć owoce, zanim użyjemy ich w kuchni.
Jesień i zima to czas, kiedy bardzo często sięgamy po cytrusy. Te egzotyczne owoce stanowią doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i substancji odżywczych. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Jak rozpoznać, że są już dojrzałe? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.
Ludzie, aby utrzymać organizm w należytej kondycji i zdrowiu, przyjmują różnego rodzaju suplementy oraz substancje pomocnicze. Należą do nich m.in. bioflawonoidy cytrusowe.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje przepisy na pyszne obiady na wyjątkowe okazje. Sprawdź jego fenomenalny przepis na pieczoną perliczkę z cytrusami, figami i brzoskwinią.
Pomelo wyróżnia się spośród innych cytrusów szczególnie swoim rozmiarem. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na jego wielkość, ale również na wartości odżywcze owocu. Jest np. bogaty w witaminę C. Zobacz, jakie inne właściwości posiada.
Cytryny i na ogół cytrusy kojarzą się z wysokimi temperaturami oraz ciepłymi krajami. Niewiele osób jednak wie, że najlepsze gatunki tych owoców rosną na południu Francji. Czym zachwyca słynące z nich miasto? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.
Mało kto wie, że ze skórki z mandarynki można jeszcze wiele... wycisnąć. Chociaż wydaje się zupełnym odpadkiem, to może być przydatna zarówno przy wypiekach, jak i podczas przedświątecznego sprzątania. Sprawdź, jak dobrze wykorzystać skórki po mandarynkach!
Dżem lub konfitura z mandarynek to świetny sposób na zamknięcie aromatu świąt w słoiczku. Takie marmolady idealnie sprawdzą się do słodkich deserów, a z małą ilością cukru będą pasowały również do mięs. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe przetwory z mandarynek.
Sylwia Majcher jest dziennikarką i propagatorką stylu życia w duchu zero waste. W studiu Dzień Dobry TVN podzieliła się wiedzą na temat uprawy awokado, mango i cytryn. Co trzeba zrobić, by z pestek tych owoców w domowych warunkach wyrosły dorodne rośliny?
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
W sklepach coraz częściej pojawiają się owoce, których nie znamy. W Dzień Dobry TVN wspólnie z dietetykiem klinicznym - Hanną Stolińską-Fiedorowicz postanowiliśmy przyjrzeć się niektórym z nich bliżej. Jakie mają właściwości, jakie wartości odżywcze i ... jak powinno się je jeść? Zobaczcie!
Pod nóż Darii Ładochy, fanki niekonwencjonalnej kuchni, trafiły dziś limonki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje kucharka pokazała jak je masować i wyciskać, aby uzyskać 100 procent soku. Wypróbujcie jej przepisy na lekki krem limonkowy, limonkowe risotto z krewetkami i zupę z limonki i kurczaka.
Marietta Żukowska i Charlie Daigneault pokazali dziś jak łatwo, nie ruszając się z kuchni, przenieść się nad morze śródziemne. Lubicie cytrusy i owoce morza? Smacznego!