Kilkoma poradami podzieliła się w Dzień Dobry TVN Iwona Kuziora, twórczyni DIY.
Brud, kurz, pestycydy. Owoce cytrusowe, zanim trafią na sklepowe półki, przemierzają tysiące kilometrów. Nic więc dziwnego, że na ich skórkach mogą zalegać szkodliwe dla nas substancje. Blogerka Agnieszka Kałuża wyjaśniła w Dzień Dobry TVN, jak skutecznie umyć owoce, zanim użyjemy ich w kuchni.
Jesień i zima to czas, kiedy bardzo często sięgamy po cytrusy. Te egzotyczne owoce stanowią doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i substancji odżywczych. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Jak rozpoznać, że są już dojrzałe? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.
Ludzie, aby utrzymać organizm w należytej kondycji i zdrowiu, przyjmują różnego rodzaju suplementy oraz substancje pomocnicze. Należą do nich m.in. bioflawonoidy cytrusowe.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje przepisy na pyszne obiady na wyjątkowe okazje. Sprawdź jego fenomenalny przepis na pieczoną perliczkę z cytrusami, figami i brzoskwinią.
Pomelo wyróżnia się spośród innych cytrusów szczególnie swoim rozmiarem. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na jego wielkość, ale również na wartości odżywcze owocu. Jest np. bogaty w witaminę C. Zobacz, jakie inne właściwości posiada.
Wyjaśniamy, jakie daje to efekty.
Co warto wiedzieć o grejpfrutach?
Cytryny i na ogół cytrusy kojarzą się z wysokimi temperaturami oraz ciepłymi krajami. Niewiele osób jednak wie, że najlepsze gatunki tych owoców rosną na południu Francji. Czym zachwyca słynące z nich miasto? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.
Mało kto wie, że ze skórki z mandarynki można jeszcze wiele... wycisnąć. Chociaż wydaje się zupełnym odpadkiem, to może być przydatna zarówno przy wypiekach, jak i podczas przedświątecznego sprzątania. Sprawdź, jak dobrze wykorzystać skórki po mandarynkach!
Dżem lub konfitura z mandarynek to świetny sposób na zamknięcie aromatu świąt w słoiczku. Takie marmolady idealnie sprawdzą się do słodkich deserów, a z małą ilością cukru będą pasowały również do mięs. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe przetwory z mandarynek.
Listopad to czas, w którym świeże warzywa i owoce ciężko już dostać. Ostatnie owoce i warzywa często odkłada się do spiżarni, aby móc z nich korzystać przez resztę jesieni i zimę. Listopad to też moment, kiedy warto robić kiszonki i konserwy, zwłaszcza z kapusty czy warzyw korzeniowych.
Sylwia Majcher jest dziennikarką i propagatorką stylu życia w duchu zero waste. W studiu Dzień Dobry TVN podzieliła się wiedzą na temat uprawy awokado, mango i cytryn. Co trzeba zrobić, by z pestek tych owoców w domowych warunkach wyrosły dorodne rośliny?
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
W sklepach coraz częściej pojawiają się owoce, których nie znamy. W Dzień Dobry TVN wspólnie z dietetykiem klinicznym - Hanną Stolińską-Fiedorowicz postanowiliśmy przyjrzeć się niektórym z nich bliżej. Jakie mają właściwości, jakie wartości odżywcze i ... jak powinno się je jeść? Zobaczcie!
Pod nóż Darii Ładochy, fanki niekonwencjonalnej kuchni, trafiły dziś limonki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje kucharka pokazała jak je masować i wyciskać, aby uzyskać 100 procent soku. Wypróbujcie jej przepisy na lekki krem limonkowy, limonkowe risotto z krewetkami i zupę z limonki i kurczaka.
Marietta Żukowska i Charlie Daigneault pokazali dziś jak łatwo, nie ruszając się z kuchni, przenieść się nad morze śródziemne. Lubicie cytrusy i owoce morza? Smacznego!