Suszone cytrusy na choinkę
Są naturalne i pięknie pachną. Ozdoby, bombki, girlandy i wieńce zrobione z cytrusów cudownie prezentują się na choinkach i stołach. Jak samodzielnie przygotować taką ozdobę?
- Przede wszystkim wybieramy dojrzałe, ładne, piękne pomarańcze, bądź cytryny, limonki. Kroimy je na plasterki i co istotne - musimy je odpowiednio zaimpregnować. Czyli możemy je wymoczyć w wodzie z sodą oczyszczoną, dzięki temu one zachowają zapach, ponieważ usuniemy wszelkie pestycydy z nich - tłumaczyła Monika Warchalewska.
Jak samemu zrobić świąteczne ozdoby z cytrusów?
Pokrojone i zaimpregnowane owoce należy wysuszyć. Możemy to zrobić, korzystając z kaloryfera, piekarnika lub suszarki spożywczej.
- Najlepsza temperatura w piekarniku to jest 60 stopni i 4 godziny suszymy niewysoką. [...] Wymaga to cierpliwości - dodała dekoratorka.
Najprostszą ozdobą z suszonych cytrusów można zrobić przy pomocy ozdobnego drucika i kokardek. Tworząc własnoręcznie wykonane stroiki i zawieszki na choinkę, warto wykorzystać też orzechy, szyszki i gałązki.
- Suszone cytrusy są fajne, bo są plastyczne, więc możemy poszaleć z nimi. Zależnie od upodobań możemy dodać gałązki - podsumowała gościni programu.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Jak wybrać najlepsze cytrusy? "To miejsce powinno być białe, a nie brązowe"
- Jak wybrać najsłodsze pomarańcze? Warto zwrócić uwagę na te detale
- Wyczaruj cytrusowe pyszności ze zwyciężczynią 9. edycji "MasterChefa". Te dania zachwycą w czasie świąt
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News