Wyczaruj cytrusowe pyszności ze zwyciężczynią 9. edycji "MasterChefa". Te dania zachwycą w czasie świąt

Ola Juszkiewicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Cytrusowa kuchnia
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ola Juszkiewicz to zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef". W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, dzięki którym już teraz możesz poczuć magię i aromat świąt Bożego Narodzenia. Na naszym stole pojawiły się: cytrusowy deser jak crème brûlée, quiche z łososiem i czerwonymi pomarańczami oraz tatar ze śledzia i cytrusów na chałce.

Cytrusowy deser jak crème brûlée

Cytrusowy deser jak crème brûlée
Cytrusowy deser jak crème brûlée
Cytrusowy deser jak crème brûlée
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 5 pomarańczy lub 10 cytryn,
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 120 g cukru,
  • laska wanilii,
  • łyżka skrobi,
  • 150 g brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

Cytrusy przekrój wzdłuż, wydrąż dokładnie miąższ i wyciśnij z niego sok. Połówki ze skórki dokładnie oczyść i odłóż. W rondelku umieść śmietankę, cukier i wydrążoną laskę wanilii. Następnie zagotuj i zmniejsz moc pod rondelkiem, gotując przez ok. 4-5 minut często mieszając. Dodaj 3/4 soku z cytryny i gotuj jeszcze przez chwilę na małej mocy palnika. W pozostałej porcji soku rozpuść skrobię ziemniaczaną i małą stróżką wlewaj sok do gotującego się płynu - nie przestawaj mieszać, najlepiej trzepaczką.

Gotowy krem przelej do naczynek zrobionych z cytrusów. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Gotowe desery posyp cukrem i opal palnikiem.

Quiche z łososiem i czerwonymi pomarańczami

Składniki:

  • 500 g świeżego łososia,
  • 2 czerwone pomarańcze,
  • 2 klasyczne pomarańcze,
  • świeży tymianek,
  • 350 ml słodkiej śmietanki,
  • 5 jajek,
  • mały słoiczek żurawiny,
  • dymka,
  • sos sojowy,
  • miód,
  • olej z prażonego sezamu.

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 50 ml zimnej słodkiej śmietanki,
  • 120 g zimnego masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę do łososia: w miseczce połącz 4 łyżki sosu sojowego z sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy (klasyczna i czerwona), 2 łyżeczkami oleju sezamowego oraz 2 łyżeczkami miodu, łososia pokrój w większe kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą, odstaw na parę godzin do lodówki.

Składniki na tartę połącz szybkimi ruchami, nie zagniataj ciasta, a szybko wyrób w rękach, następnie uformuj kulę i wstaw do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty wysmaruj masłem, następnie przełóż na nią rozwałkowane ciasto i piecz przez ok. 15 minut pod obciążeniem (fasola, groch itp.) w temperaturze 195 stopni Celsjusza. Następnie usuń obciążenie i podpiekaj jeszcze przez 5 minut.

W miseczce dokładnie połącz śmietankę z jajkami, solą i pieprzem. Pomarańcze (klasyczną i czerwoną) obierz ze skóry, najlepiej tak, by owoc nie miał białych pozostałości po skórce. Następnie pokrój w ok. 5 mm plastry. Na podpieczony spód wylej masę śmietanowo-jajeczną, wyłóż łososia i ładnie wkomponuj plastry pomarańczy. Wstaw tartę na ok. 35 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Upieczona tartę posyp cienko posiekaną dymką i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Tatar ze śledzia i cytrusów na chałce

Składniki:

  • 400 gram śledzi typu skandynawskie/litewskie,
  • pomarańcza czerwona,
  • pomarańcza klasyczna,
  • małe kwaśne jabłko (najlepiej szara reneta),
  • awokado,
  • granat,
  • 2 gałązki selera naciowego,
  • garść orzechów pekan,
  • chałka,
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej,
  • łyżeczka miodu,
  • 40 ml soku z pomarańczy,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżki masła.
Tatar ze śledzia i cytrusów na chałce
Tatar ze śledzia i cytrusów na chałce
Tatar ze śledzia i cytrusów na chałce
Źródło: Anita Walczewska/East News

Sposób przygotowania:

Śledzie, jabłka oraz seler pokrój w 0,5 cm kostkę. Pomarańcze wyfiletuj i również pokrój w kostkę. Orzechy pekan posiekaj, wydrąż nasiona granatu. W misce połącz składniki. W oddzielnym naczyniu wmieszaj musztardę, miód, sok z cytrusów, następnie ciągle mieszając, wlewaj powoli olej, tworząc winegret. Gotowy dressing dodaj to tatara i wymieszaj. Chałkę pokrój w grube plastry i podsmaż na maśle. Tatara ze śledzia podawaj na chrupiącej chałce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości