Cytrusowy deser jak crème brûlée
Składniki:
- 5 pomarańczy lub 10 cytryn,
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 120 g cukru,
- laska wanilii,
- łyżka skrobi,
- 150 g brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
Cytrusy przekrój wzdłuż, wydrąż dokładnie miąższ i wyciśnij z niego sok. Połówki ze skórki dokładnie oczyść i odłóż. W rondelku umieść śmietankę, cukier i wydrążoną laskę wanilii. Następnie zagotuj i zmniejsz moc pod rondelkiem, gotując przez ok. 4-5 minut często mieszając. Dodaj 3/4 soku z cytryny i gotuj jeszcze przez chwilę na małej mocy palnika. W pozostałej porcji soku rozpuść skrobię ziemniaczaną i małą stróżką wlewaj sok do gotującego się płynu - nie przestawaj mieszać, najlepiej trzepaczką.
Gotowy krem przelej do naczynek zrobionych z cytrusów. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Gotowe desery posyp cukrem i opal palnikiem.
Quiche z łososiem i czerwonymi pomarańczami
Składniki:
- 500 g świeżego łososia,
- 2 czerwone pomarańcze,
- 2 klasyczne pomarańcze,
- świeży tymianek,
- 350 ml słodkiej śmietanki,
- 5 jajek,
- mały słoiczek żurawiny,
- dymka,
- sos sojowy,
- miód,
- olej z prażonego sezamu.
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej,
- jajko,
- 50 ml zimnej słodkiej śmietanki,
- 120 g zimnego masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę do łososia: w miseczce połącz 4 łyżki sosu sojowego z sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy (klasyczna i czerwona), 2 łyżeczkami oleju sezamowego oraz 2 łyżeczkami miodu, łososia pokrój w większe kawałki i dokładnie wymieszaj z marynatą, odstaw na parę godzin do lodówki.
Składniki na tartę połącz szybkimi ruchami, nie zagniataj ciasta, a szybko wyrób w rękach, następnie uformuj kulę i wstaw do lodówki do schłodzenia. Formę do tarty wysmaruj masłem, następnie przełóż na nią rozwałkowane ciasto i piecz przez ok. 15 minut pod obciążeniem (fasola, groch itp.) w temperaturze 195 stopni Celsjusza. Następnie usuń obciążenie i podpiekaj jeszcze przez 5 minut.
W miseczce dokładnie połącz śmietankę z jajkami, solą i pieprzem. Pomarańcze (klasyczną i czerwoną) obierz ze skóry, najlepiej tak, by owoc nie miał białych pozostałości po skórce. Następnie pokrój w ok. 5 mm plastry. Na podpieczony spód wylej masę śmietanowo-jajeczną, wyłóż łososia i ładnie wkomponuj plastry pomarańczy. Wstaw tartę na ok. 35 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Upieczona tartę posyp cienko posiekaną dymką i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Tatar ze śledzia i cytrusów na chałce
Składniki:
- 400 gram śledzi typu skandynawskie/litewskie,
- pomarańcza czerwona,
- pomarańcza klasyczna,
- małe kwaśne jabłko (najlepiej szara reneta),
- awokado,
- granat,
- 2 gałązki selera naciowego,
- garść orzechów pekan,
- chałka,
- 2 łyżeczki musztardy stołowej,
- łyżeczka miodu,
- 40 ml soku z pomarańczy,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Śledzie, jabłka oraz seler pokrój w 0,5 cm kostkę. Pomarańcze wyfiletuj i również pokrój w kostkę. Orzechy pekan posiekaj, wydrąż nasiona granatu. W misce połącz składniki. W oddzielnym naczyniu wmieszaj musztardę, miód, sok z cytrusów, następnie ciągle mieszając, wlewaj powoli olej, tworząc winegret. Gotowy dressing dodaj to tatara i wymieszaj. Chałkę pokrój w grube plastry i podsmaż na maśle. Tatara ze śledzia podawaj na chrupiącej chałce.
Zobacz także:
- Jesienią warto zrobić cytryny w sosie własnym. Ten domowy syrop wzmocni twoją odporność
- Kiszone, konfitowane cytryny Mikołaja Reya. Jak je zrobić?
- Dżem i konfitura z pomarańczy - prosty i pyszny przepis
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Ola Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News