Kiszone, konfitowane cytryny - przepis krok po kroku
Składniki na litrowy słoik:
- 5 cytryn,
- sól.
Sposób przygotowania
- Opłucz 5 do 6 cytryn i wysusz je. Każdą cytrynę przekrój na 4 części, nie do końca, aby nie rozdzielić kawałków.
- Otwórz je i posól hojnie każde nacięcie w środku (dobra szczypta gruboziarnistej), delikatnie dociśnij cytryny. Stopniowo dodawaj cytryny do słoika. Zamknij słoik. Trik: umieść małą zakrętkę na cytrynach i jakiś ciężar nad nią i dopiero zamknij słoik.
- Po 2-3 dniach cytryny puszczą sok. Trik: Tasuj cytryny po trochu każdego dnia przez 4-5 dni. Dodawaj niechlorowanej wody, jeśli sok nie zakrywa cytryn. (Jeśli używasz wody z kranu, pozostaw w otwartym dzbanku przez jedną noc, zanim dodasz do cytryn).
- Zamknij hermetycznie. Pozostaw do fermentacji na co najmniej 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu (piwnica, spiżarnia lub lodówka). Ciesz się nimi do 3 miesięcy.
- Im bardziej cytryny fermentują, tym bardziej wyrafinowany będzie ich smak. Sok stanie się syropowaty w ciągu miesięcy i zmieni kolor na lekko brązowy.
Zobacz także:
- Przepis na cytryny w sosie własnym - domowy syrop wzmacniający odporność
- Lecznicze właściwości skórki z cytryny - jak je wykorzystywać?
- Jaki wpływ na cerę ma sok z cytryny? Czy warto jej używać?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: