Przepis na cytryny w sosie własnym - domowy syrop wzmacniający odporność

Cytryny w sosie własnym
Przepis na cytryny w sosie własnym - domowy syrop wzmacniający odporność
Źródło: lisaaMC/Getty Images
Cytryny w sosie własnym to świetny sposób na przygotowanie słodkiego syropu, który jest bombą witaminową. Doskonale nadaje się do łagodzenia kaszlu, bólu gardła oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo można go stosować nie tylko leczniczo, ale również w formie dodatku do deserów. Sprawdź, jak prosto je zrobić!

Cytryny w sosie własnym - właściwości i zastosowanie

Cytryny w sosie własnym to nic innego, jak domowej roboty syrop cytrynowy. Do jego zrobienia potrzebne są owoce oraz cukier lub miód. Dzięki temu, że nie przeprowadza się obróbki termicznej, w takiej miksturze jest znacznie więcej witamin, niż np. w przetworach z cytryn. Dodatkowo, jeżeli miód zamieni się na cukier, to syrop będzie jeszcze zdrowszy. Wpływa on przede wszystkim na odporność, ale także ułatwia wykrztuszanie podczas kaszlu i łagodzi ból gardła.

Zobacz wideo: Cytrynowa woda zdrowia doda

Cytrynowa woda zdrowia doda
Do czego można wykorzystać cytryny? Można z nich zrobić cytrynową wodę, dzięki czemu łatwiej będzie nam pić regularnie. Ma też działanie prozdrowotne.
Źródło: x-news

Taki syrop można pić w formie leczniczej - jedną lub dwie łyżki na załagodzenie bólu gardła lub wzmocnienie organizmu. Można również dodawać go do herbat, ciepłej wody, a nawet polewać nim desery. Aby wzbogacić taką miksturę, można do niej dodawać laskę cynamonu, goździki lub plasterki imbiru.

Cytryny w sosie własnym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cytryny - 2 kg,
    • cukier - 1,5 kg,
      • słoiki 500 ml - 6.

        Opcjonalnie cukier można zamienić na miód w takiej samej proporcji. Można również zastosować ksylitol lub erytrytol, jeżeli chce się obniżyć kaloryczność syropu.

        Sposób przygotowania:

        1. Cytryny dokładnie umyć i wyszorować skórki.
          1. Owoce pokroić na plasterki.
            1. Słoiki wymyć i wyparzyć. W naczyniach warstwowo układać plasterek cytryny, łyżkę cukru lub miodu, plasterek cytryny itd. aż słoiki będą pełne. Owoce można lekko docisnąć.
              1. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na około 3 tygodnie, aż cytryny puszczą sok.
                1. Kiedy cukier się rozpuści i będzie widać gęsty syrop - cytryny w sosie własnym są gotowe. Można go zlać do czystych butelek lub używać prosto ze słoiczków z owocami.

                  Oprócz syropu wykorzystywać można również plasterki cytryn - do herbaty, wody lub deserów. Smacznego!

                  Zobacz także:

                  Autor: Teofila Siewko

                  Źródło zdjęcia głównego: lisaaMC/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości