przepisy na przetwory

    przepisy na przetwory

    Cytryny w sosie własnym to świetny sposób na przygotowanie słodkiego syropu, który jest bombą witaminową. Doskonale nadaje się do łagodzenia kaszlu, bólu gardła oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo można go stosować nie tylko leczniczo, ale również w formie dodatku do deserów. Sprawdź, jak prosto je zrobić!

    Lato powoli dobiega końca. Razem z nim znika spora część sezonowych warzyw. Te, które znajdziemy na półkach jesienią i zimą, mają w sobie zdecydowanie mniej smaku i aromatu. Aby móc się nimi cieszyć, warto przygotować leczo w słoikach i w ten sposób zamknąć w nich smaki lata. Sprawdź nasz przepis.

    Z końcem lata i pierwszymi dniami jesieni rozpoczyna się sezon przeziębień. Warto więc w tym czasie zadbać o odporność. Czosnek to świetne źródło wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu witamin. Proces kiszenia czyni go jeszcze bardziej wartościowym. Sprawdź prosty przepis na domowy, kiszony czosnek.

    Wrzesień to ostatni dzwonek na późne, pyszne i dojrzałe pomidory. Zimą często brakuje nam tych warzyw, zwłaszcza smakujących "słońcem". Mamy na to sposób - domowy keczup, pomidory malinowe "z puszki" czy pomidorki koktajlowe we włoskiej zalewie to świetna metoda na zamknięcie odrobiny słonecznych promieni na zimowe miesiące.

    Porzeczki dostępne są w trzech odmianach - czerwonej, białej i czarnej. Mimo że wszystkie są bardzo smaczne, to najwięcej witamin i substancji odżywczych mają te czarne. Jak je zatrzymać? Jak przygotować z nich kompot, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

    Jagody to jedne z najsmaczniejszych i najchętniej jedzonych owoców. Mimo że te świeże dostępne są tylko przez kilka miesięcy w roku, to ich smakiem można się cieszyć przez cały rok. Jak? Robiąc kompot na zimę.

    Domowe przetwory z owoców sezonowych to świetna propozycja dla wszystkich miłośników letnich smaków zamkniętych w słoiku. Maliny w syropie przydadzą się w kuchni jako dodatek do herbaty i wielu potraw. Doskonale smakują z owsianką, naleśnikami oraz słodkimi placuszkami, mogą też ozdabiać ciasta i desery na bazie lodów.

    Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.

    Morele idealnie sprawdzają się jako owoce na przetwory: można z nich przygotować przepyszne dżemy, świetnie nadają się do suszenia, dobrze znoszą mrożenie. Alternatywą dla domowych konfitur może być też nalewka. Aromatyczny likier przygotowany na przełomie lipca i sierpnia fantastycznie sprawdzi się w długie, zimowe wieczory, przywołując wspomnienie słonecznego lata.

    Kompot z malin przygotowany samodzielnie to idealny napój na upały. Słodkie i aromatyczne owoce sezonowe zapewniają mu niepowtarzalny smak, a dodatkowo stanowią cenne źródło witamin. Domowy kompot najlepiej smakuje schłodzony, można także przyprawiać go świeżymi ziołami.

    Letnie przetwory z brzoskwini cieszą się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, ten słodki i soczysty owoc doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przyrządzone z niego zaprawy kuszą wspaniałym smakiem i aromatem. Domowy dżem z brzoskwiń można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przeważnie smarujemy nim kanapki podczas śniadania, jednak równie dobrze sprawdzi się on w roli pysznego dodatku do ciast i deserów.

    Przetwory z buraków stanowią doskonały dodatek do obiadu czy zwykłej kanapki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Co można przygotować z buraków i w jaki sposób to zrobić?

    Lipiec to czas zbiorów porzeczek. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek są bardzo aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek.

    Buraczki to warzywa, które można podawać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy, kanapki czy surówka do obiadu. Można z nich także przygotować przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki zasmażane do słoiczka?

    Lato to bez wątpienia ulubiona pora roku wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. Sezonowe pyszności, dostępne jedynie podczas tych kilku ciepłych miesięcy, kuszą soczystością, świeżością i nad wyraz intensywnym smakiem. Wśród nich znaleźć możemy agrest, który wnosi do letnich potraw i przetworów dużą dawkę słodyczy, przełamaną jednak lekko kwaśnym posmakiem. Potencjał owocu możemy wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując dżem z agrestu, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa bądź domowych wypieków.

    Samar Khanafer, uczestniczka 3. edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił Gordon Ramsay oraz Michel Roux, radzi w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować przetwory bez dodatku cukru. Skorzystajcie z jej przepisów na: konfiturę ze śliwek, libańskie pikle, marynowane cytryny i domowy ketchup. Skorzystajcie z jej przepisów!

    Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przyrządzone przetwory, dlatego w kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Kerth i Maja Sobczak zaprezentowały swoje ulubione sposoby na weki ze śliwką, maliną i czosnkiem, z kiszoną marchewką, papierówkami z pieprzem i majerankiem oraz pieczonym bakłażanem w pomidorach.