przepisy na przetwory

    Katarzyna Bosacka przedstawiła swoje sposoby na pasteryzację.

    Domowe przetwory to najlepszy sposób, by zatrzymać smak lata. Są zdrowe, bez dodatku ulepszaczy, a ich wykonanie wcale nie musi być pracochłonne. Swoimi przepisami w Dzień Dobry TVN podzieliła się Maja Popielarska, dziennikarka i prezenterka TVN.

    Późnym latem dobrze jest przygotować domowe przetwory. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować grillowane papryki w zalewie. To idealny sposób na zatrzymanie smaku sezonowych warzyw na później. 

    Dzień polskiej żywności nieprzypadkowo wypada 25 sierpnia. To właśnie wtedy, pod koniec sierpnia, stragany i sklepowe półki pełne są świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich pól i sadów. Święto ma zwracać uwagę na bogactwo i różnorodność produktów od rodzimych producentów żywności. Z tej okazji przygotowaliśmy zbiór przepisów na przetwory i niektóre potrawy z ich wykorzystaniem.

    W wielu kuchniach latem królują przetwory. Te tradycyjne i bardziej wyszukane, nietypowe. W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem dzielimy się mało popularnym przepisem na pyszny, domowy dżem z cukinii z dodatkiem cytryny.

    Cytryny w sosie własnym to świetny sposób na przygotowanie słodkiego syropu, który jest bombą witaminową. Doskonale nadaje się do łagodzenia kaszlu, bólu gardła oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo można go stosować nie tylko leczniczo, ale również w formie dodatku do deserów. Sprawdź, jak prosto je zrobić!

    Jadalne prezenty na święta to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią sobie domowej roboty przetwory. Można je przygotować samodzielnie, a do tego jest mała szansa, że się zmarnują. Swoich bliskich można obdarować ich ulubionymi kiszonkami, pysznym piernikiem lub nietypowymi owocami w zalewie. Sprawdź, co warto dać na prezent.

    Niegdyś robienie tzw. „słoików” na zimę było domeną babć. Dzisiaj coraz chętnie robią je także młodsze osoby. Wszyscy jednak korzystamy ze znanych i sprawdzonych przepisów na kompoty i sałatki, które jesienią przypominają nam o zapachu i smaku lata.

    Lato powoli dobiega końca. Razem z nim znika spora część sezonowych warzyw. Te, które znajdziemy na półkach jesienią i zimą, mają w sobie zdecydowanie mniej smaku i aromatu. Aby móc się nimi cieszyć, warto przygotować leczo w słoikach i w ten sposób zamknąć w nich smaki lata. Sprawdź nasz przepis.

    Z końcem lata i pierwszymi dniami jesieni rozpoczyna się sezon przeziębień. Warto więc w tym czasie zadbać o odporność. Czosnek to świetne źródło wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu witamin. Proces kiszenia czyni go jeszcze bardziej wartościowym. Sprawdź prosty przepis na domowy, kiszony czosnek.

    Końcówka lata to czas na pyszne i dojrzałe pomidory. Zimą często brakuje nam tych warzyw, zwłaszcza "smakujących słońcem". Mamy na to sposób - przepisy na domowy keczup, pomidory malinowe "z puszki" i pomidorki koktajlowe we włoskiej zalewie.

    Śliwki zaczynają pojawiać się już w sierpniu. Zaś specjalne, późne odmiany, zaczynają dojrzewać we wrześniu, a nawet pod koniec tego miesiąca. Do takich odmian zalicza się również węgierki. Odpowiednio przechowywane mogą doczekać aż do grudnia. Jak zrobić powidła ze śliwek? Sprawdź przepis.

    Przetwory z gruszek cieszą się u nas dużą popularnością. Nie powinno to dziwić – gruszki to smaczne i zdrowe owoce. Pozwalają na przygotowanie takich przetworów, jak: dżem, konfitura, powidła czy mus.

    Najlepsze pomidory to te świeże? Nic bardziej mylnego. Zanim na dobre nadejdzie jesień i zima, zróbmy przetwory. Dzięki nim będziemy mogli poczuć smak prawdziwych pomidorów w różnych aranżacjach przez wszystkie chłodniejsze miesiące.

    Porzeczki dostępne są w trzech odmianach - czerwonej, białej i czarnej. Mimo że wszystkie są bardzo smaczne, to najwięcej witamin i substancji odżywczych mają te czarne. Jak je zatrzymać? Jak przygotować z nich kompot, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

    Jagody to jedne z najsmaczniejszych i najchętniej jedzonych owoców. Mimo że te świeże dostępne są tylko przez kilka miesięcy w roku, to ich smakiem można się cieszyć przez cały rok. Jak? Robiąc kompot na zimę.

    Domowe przetwory z owoców sezonowych to świetna propozycja dla wszystkich miłośników letnich smaków zamkniętych w słoiku. Maliny w syropie przydadzą się w kuchni jako dodatek do herbaty i wielu potraw. Doskonale smakują z owsianką, naleśnikami oraz słodkimi placuszkami, mogą też ozdabiać ciasta i desery na bazie lodów.

    Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.

    Morele idealnie sprawdzają się jako owoce na przetwory: można z nich przygotować przepyszne dżemy, świetnie nadają się do suszenia, dobrze znoszą mrożenie. Alternatywą dla domowych konfitur może być też nalewka. Aromatyczny likier przygotowany na przełomie lipca i sierpnia fantastycznie sprawdzi się w długie, zimowe wieczory, przywołując wspomnienie słonecznego lata.

    Kompot z malin przygotowany samodzielnie to idealny napój na upały. Słodkie i aromatyczne owoce sezonowe zapewniają mu niepowtarzalny smak, a dodatkowo stanowią cenne źródło witamin. Domowy kompot najlepiej smakuje schłodzony, można także przyprawiać go świeżymi ziołami.

    Choć cukinia dostępna jest przez cały rok, to w drugiej połowie lata rozpoczyna się jej sezon. Warzywo to nie tylko świetnie sprawdza się na wakacyjnym grillu, ale i do domowych przetworów. Podpowiadamy zatem, co warto przygotować z cukinii, by jej smakiem cieszyć się zimą.

    Fasolka szparagowa to jeden ze smaczniejszych dodatków do obiadu. Mimo że dostępna jest tylko w okresie letnim, to można przygotować z niej smaczne przetwory i cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Co można przyrządzić z fasolki szparagowej?

    Letnie przetwory z brzoskwini cieszą się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, ten słodki i soczysty owoc doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przyrządzone z niego zaprawy kuszą wspaniałym smakiem i aromatem. Domowy dżem z brzoskwiń można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przeważnie smarujemy nim kanapki podczas śniadania, jednak równie dobrze sprawdzi się on w roli pysznego dodatku do ciast i deserów.

    Przetwory z buraków stanowią doskonały dodatek do obiadu czy zwykłej kanapki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Co można przygotować z buraków i w jaki sposób to zrobić?

    Lipiec to czas zbiorów porzeczek. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek mogą być bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek.

    Buraczki to warzywa, które można podawać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy, kanapki czy surówka do obiadu. Można z nich także przygotować przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki zasmażane do słoiczka?

    Lato to bez wątpienia ulubiona pora roku wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. Sezonowe pyszności, dostępne jedynie podczas tych kilku ciepłych miesięcy, kuszą soczystością, świeżością i nad wyraz intensywnym smakiem. Wśród nich znaleźć możemy agrest, który wnosi do letnich potraw i przetworów dużą dawkę słodyczy, przełamaną jednak lekko kwaśnym posmakiem. Potencjał owocu możemy wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując dżem z agrestu, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa bądź domowych wypieków.

    Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. Można je jeść same, dodawać do ciast czy deserów. Doskonale nadają się też do przetworów. Co warto z nich przygotować? Poznaj sprawdzone przepisy na konfiturę, dżem, sok i kompot z truskawek.

    Rozpoczął się sezon na wekowanie. Lato to czas, kiedy możemy zabrać się za gromadzenie smakołyków do spiżarni. Dawid Kozioł w Dzień Dobry TVN opowiedział, czego potrzebujemy, by samodzielnie zrobić przetwory i o popularnych metodach pasteryzacji. Jakie inne techniki wekowania można zastosować, by zimą cieszyć pełnymi witamin produktami z warzyw i owoców?

    Sok z malin domowej roboty to specjał przygotowywany przez nasze mamy, ciocie i babcie. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że chętnie sięgamy po niego w okresie przeziębień i grypy. Zarówno sok z malin gotowany, jak i sok z malin na surowo, jest prosty w przygotowaniu. Warto przygotować malinowe przetwory, gdy trwa sezon na te owoce.