Leczo w słoiku. Zachowaj smak lata na zimowe miesiące

Leczo w słoiku
Leczo w słoiku. Zachowaj smak lata na zimowe miesiące
Źródło: Getty Images
Lato powoli dobiega końca. Razem z nim znika spora część sezonowych warzyw. Aby móc się nimi cieszyć, warto przygotować leczo w słoikach i w ten sposób zamknąć w nich smaki lata. Sprawdź nasz przepis. Jest bardzo prosty, a powstające z niego leczo pyszne. Z pewnością umili ci jesienne i zimowe miesiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20211015_Kuchnia_REP
Warzywa, które leczo
Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę. Swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma.
Źródło: Dzień Dobry TVN
Leczo w słoikach na zimę. Prosty przepis krok po kroku

Składniki:

Spiesz się w nie zaopatrzyć, póki jeszcze można zdobyć te sezonowe, czyli najbogatsze w smak i aromat.

  • 1 kg cukinii
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • 1 papryczka chili lub papryka ostra
  • pieprz cayenne
  • listek laurowy
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka papryki słodkiej do smaku
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do niej drobno pokrojony czosnek.
  2. Paprykę i papryczkę chili pokroić w cienkie paski.
  3. Dokładnie umytą cukinię przekroić wzdłuż, usunąć środek i pokroić ją w średniej wielkości kostkę.
  4. Umyte pomidory naciąć na dole w krzyżyk, zalać wrzątkiem i zostawić na dwie minuty. Po tym czasie odlać wodę i obrać je ze skórki, zaczynając od miejsca nacięcia. Obrane pokroić na małe kawałki.
  5. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chili i wymieszać.
  6. Całość dusić przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  7. Następnie dodać przełamany na małe kawałki liść laurowy oraz resztę przypraw.
  8. Dołożyć także cukinię oraz pomidory. Dusić przez kolejne 20 minut.
  9. Tak przygotowane leczo nakładać do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od wieczka. Zakręcić, pasteryzować w garnku z gorącą wodą.
  10. Odstawić na bok, ostudzić i poczekać, aż zawartość przejdzie smakami. Leczo ze słoika można spożywać już po tygodniu od jego przygotowania. Przechowywać w suchym, zacienionym miejscu.

Zobacz także inne pyszne przepisy na pyszności zamknięte w słoikach

podziel się:

Pozostałe wiadomości