Cukinia w zalewie curry, kiszona, a może marynowana z papryką? Oto pyszne przetwory na zimę

 Dar1930/Getty Images
Dar1930/Getty Images
Choć cukinia dostępna jest przez cały rok, to w drugiej połowie lata rozpoczyna się jej sezon. Warzywo to nie tylko świetnie sprawdza się na wakacyjnym grillu, ale i do domowych przetworów. Podpowiadamy zatem, co warto przygotować z cukinii, by jej smakiem cieszyć się zimą.

Cukinia - właściwości i zastosowanie

Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jest chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach, ponieważ nawet na słabej glebie daje obfite plony. Co więcej, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Słynie z wysokiej zawartości magnezu, potasu, witaminy C, K i witamin z grupy B. Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal).

Cukinia to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Latem cieszymy się jej smakiem na grillu, smażymy z niej placki, faszerujemy ją mięsem, przyrządzamy tradycyjne francuskie ratatouillie, a weganie często robią z niej makaron. Natomiast cukinia świetnie nadaje się też na przetwory. Zimą wystarczy odkręcić słoik i poczuć powiew lata.

Przetwory z cukinii

Cukinia marynowana z papryką - przepis

Cukinia marynowana jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Co więcej, można ją wykorzystać do tart, a nawet na kanapkę.

Składniki na cukinię marynowaną z papryką:

  • ok. 2 kg średniej wielkości cukinii,
    • 2 czerwone papryki,
      • 1 cebula,
        • gałązki kopru,
          • 3 łyżeczki gorczycy.

            Zalewa: 3 szklanki wody, 1,5 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli.

            Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w słupki lub kostkę. Następnie wkładamy do słoików wraz z gałązkami kopru i ziarnami gorczycy. Zalewę gotujemy, po czym zalewamy nią warzywa. Zakręcamy słój i pasteryzujemy ok. 15 min.

            Cukinia w zalewie curry - przepis

            Miłośnicy pikantnych dań pokochają połączenie cukinii z curry.

            Składniki na cukinię w zalewie curry:

            • ok. 2,5 kg cukinii,
              • 2 cebule,
                • liście selera,
                  • po kilka ziarenek gorczycy/na słoik,

                    Przygotowanie:

                    Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w słupki. Z wody, octu, cukru, soli, curry gotujemy zalewę. Do słoika wkładamy cukinię, cebulę i ziarna gorczycy. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy ok. 10-15 min.

                    Kiszona cukinia - przepis

                    Przywykliśmy do kiszonych ogórków, czy kapusty, a gdyby tak ukisić cukinię?

                    Składniki na kiszoną cukinię:

                    • 2 kg cukinii,
                      • 1 korzeń chrzanu,
                        • 5 ząbków czosnku,
                          • 1 pęczek kopru,
                            • 3 l wody,
                              • 2-3 łyżki soli.

                                Przygotowanie:

                                Cukinie umyć i pokroić w plastry. Do każdego słoika wrzucić po kawałku obranego korzenia chrzanu, po 1-2 ząbki czosnku, koper, a następnie układać cukinie. Przygotować roztwór z wody i soli, zagotować i przestudzony wlać do słoików. Przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.

                                Pamiętajmy też, że cukinia świetni sprawdzi się do:

                                • dżemów z pomarańczą,
                                  • sałatek na zimę.

                                    Zobacz także:

                                    Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód

                                    Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?

                                    Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów

                                    Dzień Dobry TVN
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana