Cytrynowy dżem z cukinii - przepis na wyjątkowy przetwór domowy

Cytrynowy dżem z cukinii
Cytrynowy dżem z cukinii - przepis
Źródło: minadezhda/Getty Images
W wielu kuchniach latem królują przetwory. Te tradycyjne i bardziej wyszukane, nietypowe. W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem dzielimy się mało popularnym przepisem na pyszny, domowy dżem z cukinii z dodatkiem cytryny.

Wszechstronność zastosowania niektórych owoców i warzyw nie przestaje nas zaskakiwać. Jaki czas temu zachwalaliśmy bakłażana i jego możliwości, a tym razem bohaterem kuchni i domowych przetworów staje się cukinia. To, że można z niej przyrządzić wiele wytrwanych dań i przysmaków ze słoika, raczej nikogo specjalnie nie dziwi. Jednak cytrynowy dżem z cukinii to opcja zdecydowanie mniej znana. Chcesz zaskoczyć siebie i innych? Wypróbuj nasz przepis.

Ogórek, cukinia i Matteo Brunetti
Źródło: Dzień Dobry TVN

Cytrynowy dżem z cukinii - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii bez skórki i pestek
    • szklanka drobnego cukru (można zastąpić innym słodzikiem)
      • torebka galaretki cytrynowej
        • sok z całej cytryny

          Cytrynowy dżem z cukinii - sposób przygotowania

          1. Cukinię obrać, usunąć pestki, drobno zetrzeć na tarce i przerzucić do garnka.
            1. Całość dusić na papkę na małym ogniu, często mieszać.
              1. Gdy woda z cukinii nieco odparuje, dodać cukier, galaretkę i sok z cytryny.
                1. Smażyć około 30-40 minut na zmniejszonym ogniu. Często mieszać, nie dopuszczać do przypalenia.
                  1. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Po wystudzeniu można jeszcze dodatkowo zapasteryzować – gotować słoiki około 15 minut do połowy zanurzone w wodzie.

                    Zobacz także:

                    Autor: Diana Ryściuk

                    Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana