dżem

    dżem

    Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jeśli połączymy je z jabłkami może wyjść z tego naprawdę pyszny dżem. Będzie idealnym uzupełnieniem naleśników, tortów, własnoręcznie zrobionych drożdżówek, pierogów czy knedli. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.

    Letnie przetwory z brzoskwini cieszą się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, ten słodki i soczysty owoc doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przyrządzone z niego zaprawy kuszą wspaniałym smakiem i aromatem. Domowy dżem z brzoskwiń można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przeważnie smarujemy nim kanapki podczas śniadania, jednak równie dobrze sprawdzi się on w roli pysznego dodatku do ciast i deserów.

    Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał jak zrobić: kiszone koktajlówki, dżem pomidorowo-bazyliowy, faszerowane pomidory, sałatkę z pomidorów i krem z jasnych pomidorów. Powiedział również, który gatunek pomidorów najlepiej sprawdzi się w poszczególnych daniach.

    Charles Daigneault, finalista drugiej edycji "MasterChefa" podpowiada, jak zatrzymać smaki lata. Skorzystajcie z jego rad i sami zróbcie dżem owocowy.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Jakubiaka. Kucharz udowodnił, że dżemy smakują dobrze nie tylko na kanpace. Co powiecie na roladę schabową z konfiturą wiśni? Jest naprawdę dobra! :)

    W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Tomasz Jakubiak. Kucharzowi pomagała zaś Klaudia Halejcio. Duet przygotował puszyste naleśniki i pierogi na słodko. Potrawy podano ze słodkimi konfiturami i dżemami. Czy wiedzieliście, że aktorka uwielbia robić owocowe przetwory?

    Mało kto wie, że ma swój hektar ziemi i uprawia ekologiczna kapustę. W studiu dzień Dobry TVN Magda Gessler opowiedziała o zdrowym odżywianiu, o produktach ekologicznych oraz tym jak smacznie przyrządzić ekologiczne... mięso! W naszej kuchni przygotowała gołąbki z ziemniakami , dżem z cebuli, dżem pomidorowy oraz... tłuszcz z dzika. Oczywiście wszystko z ekologicznych produktów.

    Maciej Szaciłło i... słoiki w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzisiaj, razem z Maciejem, wekujemy! To ostatni moment, by zrobić przetwory przed zimą. Było duszenie, kwaszenie i marynowanie... Skrzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na winogrona w occie jabłkowym, ogórki z octem, kiszone warzywa i dżem jabłkowo-gruszkowym z daktylami.

    Nie ma spotkania przy ognisku, czy imprezy, na której nie pojawiłby się utwór „Whisky”, „W życiu piękne są tylko chwile”, czy "List do M." To ponadczasowe utwory, które mocno zakorzeniły się w historii bluesa. Wyśpiewane zostały przez „ostatniego Hippisa naszych czasów” i outsidera - Ryśka Riedla. Jego spuściznę kontynuuje syn, skóra zdjęta z ojca - Sebastian Riedel. Czy nie ma już dość ciągłego porównywania go do legendy śląskiego bluesa?

    Na scenie Dzień Dobry TVN wystąpił Sebastian Riedel, syn Ryszarda Riedla, legendy polskiej muzyki i zespół "Cree" z piosenką „Cały nasz świat”. Podoba się Wam ta piosenka? Podobny do ojca?