Krem z jasnych pomidorów
Składniki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
1,5 kg jasnych pomidorów: żółtych i białych
1 żółta papryka
Sok z cytryny
Sól i pieprz
2 bazylie
4 łyżki pesto
Listki bazylii do dekoracji
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Po kilku minutach dodać posiekany czosnek.
Pomidory pokroić w kostkę i dodać do garnka.
Gotować, często mieszając.
Gdy zupa zrobi się gęsta zmiksować bardzo dokładnie a następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się skórki i pestek.
Gotową zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
W głębokich talerzach ułożyć z boku porwaną mozzarellę, łyżeczkę pesto i listki bazylii.
Z boku nalać zupę.
Polać oliwą i przyprawić pieprzem.
Sałatka z pomidorów
Składniki:
1 kg mieszanych pomidorów
1 mała cebula
100 ml dobrego owocowego octu
1 papryczka chilli
Duża garść mieszanych ziół: bazylia, pietruszka, kolendra
Oliwa z oliwek
4 kromki czerstwego jasnego chleba na zakwasie
4 ząbki czosnku
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokroić na duże kawałki, przełożyć do miski.
Pokroić cebule w piórka i zalać octem.
Odstawić na 20 minut do zamarynowania, odcedzić na sicie.
Dodać posiekane zioła i papryczkę chilli.
Przyprawić solą i pieprzem.
Polać oliwą z oliwek.
Chleb porwać na nieregularne kawałki, skropić obficie oliwą z oliwek i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przełożyć na blachę i podpiec w piekarniku aż będą chrupiące.
Sałatkę podawać z czosnkowymi grzankami.
Faszerowane pomidory
Składniki:
4 duże pomidory o twardym miąższu
200 g pieczonego indyka lub kurczaka (np. pozostałości z obiadu)
1 cebula
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
1 czerwona papryka
1 cukinia
200 g ryżu basmati
100 ml białego wina, cydru lub piwa
Pęczek pietruszki
50 g parmezanu
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Z pomidorów odkroić „czapeczki” i wydrążyć gniazda nasienne.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię i gniazda nasienne.
Odsmażyć całość.
Następnie dodać ryż i przesmażyć razem.
Zalać alkoholem i zostawić aż odparuje.
Zalać 200 ml wody i gotować na wolnym ogniu aż ryż się ugotuje (jeśli będzie potrzeba to podlać wodą).
Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan.
Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, nafaszerować pomidory i ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
Obok ułożyć odcięte „czapeczki”.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C i piec około 20-30 minut.
Podawać z opieczonym chlebem natartym czosnkiem i pomidorami.
Dżem pomidorowo-bazyliowy
Składniki:
1,5 kg dojrzałych pomidorów malinowych
3 łyżki porwanej bazylii
80 ml soku z cytryny
300 g cukru trzcinowego Demerara
50 g pektyny spożywczej
Lub zamiast dwóch ostatnich składników: 400 g cukru trzcinowego żelującego
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć trzpień i usunąć nasiona.
Pokroić i przełożyć go garnka.
Podsmażyć aż się zagotuje.
Zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i gotować około 10 minut.
Dodać bazylię i sok z cytryny.
Jeśli używamy pektyny to wymieszać ją z cukrem i dodać do pomidorów lub dodać cukier żelujący i gotować jeszcze kilka na bardzo dużym ogniu cały czas mocno mieszając.
Zdjąć z kuchenki i jeśli pojawiła się pianka to zdjąć ją łyżką.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików (330 ml).
Zakręcić i odstawić zakrętka do dołu.
Zapasteryzować gotując w garnku z wodą przez 5 minut od zagotowania się wody w garnku z już włożonymi słoikami.
Kiszone koktajlówki
Składniki:
1-1,2 kg pomidorów koktajlowych lub mniejszych
2 ząbki czosnku
4 listki bazylii
1 papryczka chilli
Zalewa
1 litr wody
2 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie:
Na dnie dwóch dużych słoików ułożyć po ząbku czosnku, po 2 listki bazylii i po połówce papryczki chilli.
Nałożyć po 500 g pomidorków (jeśli będzie jeszcze miejsce to więcej).
W wodzie rozpuścić sól i zalać pomidorki.
Zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN