Jeden z użytkowników mediów społecznościowych, zainspirowany pewnym filmikiem, postanowił sprawdzić, czy kwiaty magnolii rzeczywiście nadają się do zjedzenia. Czy mu posmakowały? Co można z nich przyrządzić?
Kwiaty magnolii są jadalne - jak smakują?
Wiele osób zachwyca się nietuzinkowym wyglądem magnolii. Trudno się temu dziwić, gdyż jej piękne różowe kwiaty wręcz zapierają dech w piersiach. Mało kto jednak wie, że są one jadalne. Nie wiedział tego również jeden z internautów, który na swoim profilu w mediach społecznościowych opublikował osobliwą rolkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wiosna
Widzimy w niej fragment filmu pewnej użytkowniczki mediów społecznościowych, z którego dowiadujemy się właśnie, że kwiaty rosnące na magnolii można jeść. W dalszej części sam autor rolki podchodzi do jednego z krzewów, zrywa kwiat i próbuje płatków. Choć smak kwiatu magnolii nie przypadł mu do gustu, pod postem zaroiło się od komentarzy osób, które nie tylko bardzo lubią tę roślinę, ale też regularnie przyrządzają z niej między innymi dżem.
"Ponoć kwiaty magnolii mają właściwości lecznicze"; "Ja robię z kwiatów magnolii dżem i suszę płatki na herbatkę. Polecam. Super smak."; "Superanckie, ja jem mniszka"; "No może nie w tej postaci, ale w tym roku będę pierwszy raz robić konfiturę z kwiatu magnolii" - pisali internauci.
Magnolia - kiedy kwitnie?
Magnolia kwitnie w Polsce, w zależności od odmiany, od połowy marca/początku kwietnia do około połowy maja. Cieszy nasze oczy, zachwyca zapachem i jest jednym z pierwszych widocznych w przyrodzie znaków, że naprawdę przyszła już wiosna. Krzew ten jest też jedną z najstarszych roślin na Ziemi. Ma wiele odmian, które różnią się od siebie wyglądem kwiatów. Mogą one być więc nie tylko różowe, ale też białe, żółte lub nawet purpurowe.
Dżem z kwiatów magnolii - jak go zrobić?
Jednym z frykasów, do których zrobienia można wykorzystać kwiaty magnolii, jest dżem/konfitura. Jak ją przyrządzić? Sprawdź przepis poniżej.
Przepis na dżem/konfiturę z magnolii
Składniki:
- 2 szklanki płatków magnolii,
- szklanka wody,
- ok. 300 g cukru,
- pektyna,
- ekologiczna cytryna.
Sposób przygotowania:
Cytrynę umyć i pokroić w cienkie plasterki, a następnie wrzucić do garnka i zalać wodą. Płatki magnolii umyć i drobno pokroić, a potem wrzucić do garnka z cytryną, wsypać cukier (odłożyć trochę na później), wlać wodę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, pogotować krótko, tak by płatki zmiękły, wyjąć cytrynę i dobrze odcisnąć. Dodać pektynę z resztą cukru i doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, a potem dobrze wymieszać. Wypełnić słoiki konfiturą i pasteryzować. Można też od razu zjeść.
Z płatków kwiatów magnolii przyrządzić można też nalewki lub dodać je do herbaty. Wiedzieliście, że te piękne kwiaty są jadalne? Próbowaliście?
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Magnolia – jedna z najstarszych roślin na Ziemi. Jakie ma wymagania?
- Magnolia gwiaździsta – odmiany, uprawa, pielęgnacja
- Szkodniki i choroby magnolii – wszystko, co warto o nich wiedzieć. Profilaktyka, objawy i leczenie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rondel.pl
Źródło zdjęcia głównego: Landscapes, Seascapes, Jewellery & Action Photographer/GettyImages