Puszyste naleśniki z kremem truskawkowo - cytrynowym
Składniki:
ciasto na naleśniki:
0,2 l jasnego pszenicznego piwa (wersja bezalkoholowa – kwas chlebowy)
350 g mąki orkiszowej
4 jajka
50 ml mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem :
4 żółtka
Pół szklanki soku z cytryny
Pół szklanki białego słodkiego wina – można wino zastąpić wodą różaną
100 g masła
50 g cukru pudru
3 łyżki dżemu aksamitnego truskawkowego Herbapol
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej. W misce roztrzep żółtka i zacznij ubijać je na parze. Dodaj wino, masło, sok z cytryny i cukier puder. Żółtka ucieraj, aż powstanie gęsty krem. Usmażone naleśniki przełóż kremem cytrynowym i świeżymi owocami.
Sos śliwkowy do Kaczki
Składniki:
6 sztuk twardej śliwki węgierki
5 śliwek mocno dojrzałej śliwki węgierki
5 sztuk śliwki wędzonej
4 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki masła
Laska cynamonu
3 sztuki anyżu
Kieliszek śliwowicy łąckiej
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina szklanki
1 czerwona cebula
3 łyżki miodu gryczanego
Ocet czerwony winny, do smaku w zależności od smaku śliwki
2 kromki piernika świątecznego suchego
2 szklanki wody
2 sztuki piersi z kaczki
Sól / pieprz
Świeży majeranek
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść masło i wrzuć: posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, cynamon, anyż i duś aż cebula się przyrumieni. Wlej śliwowicę i szybko podpal aby wypalić spirytus. Dorzuć dojrzałe śliwki, powidła i wlej wino oraz wodę. Duś około 20-30 minut aż śliwka się rozpadnie a wino płyn częściowo odparuje. Dorzuć piernik i wyłącz. Pozostaw na 10min aż piernik się rozpadnie. Sos przetrzyj przez sito i dopraw octem oraz miodem. Powinien być słodko kwaśny.
Pierś z kaczki ponacinaj i natrzyj przyprawami. Następnie umieść na suchej patelni i smaż z każdej strony po 3 minuty. Pierś przełóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przykrytą folią aluminiową około 5minut.
Pieróg na słodko
Składniki:
Ciasto na pierogi około 500 gram
Farsz:
2,3 szklanki twarogu
4 łyżki miodu wrzosowego lub rzepakowego
10 sztuk suszonych wiśni
Laska wanilii
sól
Sos:
5 łyżek Konfitury z Wiśni Nadwiślanki
Szklanka słodkiej śmietany
Pół szklanki wina białego deserowego
3 łyżki soku z cytryny
Szklanka wiśni bez pestek
Przygotowanie:
Twaróg zmiel wraz z suszonymi wiśniami. Wymieszaj z pestkami wanilii, miodem, kaszą i dopraw solą. Gotowym farszem napełniaj pierogi. Do rondla wrzuć wiśnie i posyp cukrem. Dodaj wino i sok z cytryny. Gdy chwile się pogotuje dodaj śmietanę oraz konfiturę. Sos przestudź i podawaj na zimno do ciepłych pierogów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN