Ogórki kiszone – dlaczego warto je jeść?
Ogórki kiszone to jedna z najpopularniejszych w Polsce przekąsek. Jest nie tylko smaczna, ale także i zdrowa. Zawiera cenne dla naszego organizmu witaminy tj. magnez, potas, żelazo i wapń. Co więcej, ogórki kiszone są także naturalnym probiotykiem, wzmacniają odporność organizmu oraz go oczyszczają. Pozytywnie wpływają również na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zatem róbmy przetwory i cieszmy się ich wspaniałym smakiem także zimą.
Przepisy na ogórki kiszone: tradycyjne, z chilli, kruche
Przepisów na ogórki kiszone znajdziecie w sieci mnóstwo. Od tych tradycyjnych, znanych z babcinych opowieści, po nowoczesne rozwiązania, które wymagają nieco więcej wprawy. Wybraliśmy trzy ciekawe, pyszne opcje.
Tradycyjne ogórki kiszone
Składniki:
- 3 kg małych ogórków gruntowych
- kawałek korzenia chrzanu
- 3 małe czosnki
- duży pęczek kopru włoskiego
- 3 litry wrzątku
- 6 płaskich łyżek soli
Przygotuj sześć litrowych słoików. Do każdego włóż pionowo ogórki, koper włoski, kilka ząbków czosnku oraz chrzan. Kolejny krok to przygotowanie zalewy. Do 3 litrów wrzątku dodaj 6 płaskich łyżek soli i dobrze wymieszaj. Mieszankę wlej do słoików, tak, by przykryć wszystkie ogórki oraz dobrze zakręć wieczko. Szkło przewróć do góry dnem i trzymaj przez kilka godzin. Następnie odstaw ogórki na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Ogórki kiszone z chilli
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 3 szklanki octu
- 9 łyżeczki soli
- 6 łyżek chilli w proszku
- 16 łyżek oleju
- 4 szklanki cukru
Umyj ogórki i pokrój w plasterki. Następnie posyp solą i odstaw na 3 godziny, by puściły sok. Po tym czasie wylej powstały płyn, a ogórki zalej roztworem. Jak go przyrządzić? Wymieszaj i zagotuj ocet z cukrem oraz olejem. Po zdjęciu z płyty dodaj chilli. Gorącą zalewę przelej do słoików odstaw na 12 godzin.
Kruche ogórki kiszone bez wody
Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- czosnek
- koper
- chrzan
- sól
Mocz ogórki w zimnej wodzie przez godzinę, trzykrotnie ją zmieniając. Następnie wysusz i odetnij końcówki. Do dużego worka do mrożenia wrzuć ogórki, koper, czosnek i chrzan. Posyp solą i usuń powietrze z worka. Paczkę włóż do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zostaw warzywa na blaszce na kolejne 48 godzin w temperaturze pokojowej.
Co zrobić, aby ogórki nie były puste w środku
Zdarza się, że kiszony ogórek zamiast pysznie chrupać, tryska sokiem na wszystkie strony. Dzieje się tak, gdy jest pusty w środku. Aby tego uniknąć, wystarczy przestrzegać kilku poniższych zasad.
Do kiszenia powinny trafiać tylko ogórki z pewnych źródeł, najlepiej bezpośrednio od rolnika. Powinny być młode, bez ciemnej, twardej skórki – to często świadczy o tym, że przyjęły dużo nawozu. Starsze, przerośnięte sztuki mogły dłużej leżeć na ziemi, przez co ich miąższ stracił sporą część wody, a to z kolei powoduje, że w ogórku powstają zbędne dziury. Najlepiej sprawdzą się ogórki odmiany Śremski, Borus i Octous. Warto także zwrócić uwagę na skórkę ogórka - im bardziej pokryta kolcami, tym większa szansa, że będą jędrne i chrupiące.
Jeśli nie chcemy, aby nasze ogórki były puste w środku, bardzo ważne jest również wcześniejsze ich płukanie i moczenie. Ogórki powinny trafić do miski z zimną wodą z dodatkiem soli. Należy pamiętać, by nie odrywać wcześniej ogórkowych ogonków i nie odcinać jego końcówek. Samo moczenie powinno potrwać od dwóch do nawet sześciu godzin, zanim ogórki trafią do słoików. Ważne jest również odpowiednie ich umieszczanie w słoiku - powinny być włożone na ciasno. Dzięki temu będą jędrne i chrupiące, ponieważ sól powstrzymuje naturalne soki ogórka przed wytrącaniem.
Zobacz także:
- Sałatka z ogórków do słoika. Jak ją zrobić?
- Kiszone ogórki - jak długo mogą stać zamknięte i otwarte?
- Czy można kisić ogórki w słoikach po kawie?
- Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik
- Lubisz ogórki kiszone? Poznaj najlepsze przepisy
Autor: Nastazja Bloch/Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: gpointstudio/Getty Images