Czy słoik po kawie nada się do przyrządzenia ogórków kiszonych?
Ogórki bez wątpienia należą do ulubionych warzyw Polaków. Doskonale smakują pod każdą postacią. Latem często podawane są w postaci mizerii, natomiast jesienią i zimą rozkoszujemy się ogórkowymi przetworami, od konserwowych po małosolne. Jednak najbardziej popularne są te kiszone.
Lato to doskonały czas na zabranie się za kiszenie ogórków. W związku z tym w Internecie zadawane są pytania, w jakim naczyniu najlepiej je przygotować. Część osób zastanawia się, czy odpowiedni do tego będzie słoik po kawie.
Portal donald.pl w żartobliwy rozwiał wszystkie wątpliwości.
- Być Polakiem, to wiedzieć, że nie można użyć słoika po Nescafe do ogórków, bo słoiki po kawie są na bułkę tartą. Ktoś mógłby spytać: skąd wiesz? A odpowiedzi nie ma, jest zaszyta w łzach wierzby płaczącej, wyszeptana przez gołębie na peronie. To się czuje, jak to, że autocasco wychodzi za drogo - czytamy na Twitterze.
W komentarzach internauci podzieli się swoim zastosowaniem słoika po kawie. - Słoik po kawie jest na śrubki - napisała jedna osoba - On jest na orzechy włoskie - stwierdziła druga.
- Puszka po ciasteczkach jest na nici, pudełko po lodach na koperek, słoiki po kawie na bułkę, słoiki po majonezie na dżemy, z musztardy i nutelli są szklanki. Jezu, przecież to podstawy, odwieczne prawa natury - podsumował ktoś inny.
Przepis na ogórki kiszone
Ogórki kiszone są smaczne, bardzo zdrowe i świetnie komponują się z posiłkiem. Poznajcie przepis na ogórki kiszone Emilii Sznajder, która prowadzi duże gospodarstwo specjalizujące się w kiszeniu warzyw.
Składniki na ogórki kiszone:
- ogórki - najlepiej średniej wielkości (ok. 8-12 cm długości, do litrowego słoika powinno nam wejść od 8-10 sztuk); warto wybrać tradycyjne odmiany, które poznamy po jasnozielonych przebarwieniach i niewielkiej ilości grubych kolców. - Aby ogórki były smaczne i chrupiące, trzeba je ukisić tego samego dnia, gdy zostały zebrane lub kupione - radziła w rozmowie z naszą reporterką Emilia Sznajder.
- solanka - zalewę przygotowujemy w litrowym dzbanku w stosunku - 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody. Sól powinna być kamienna, bez antyzbrylaczy, niejodowana. Najlepiej wybrać sól do kiszenia, bo zawiera dużo cennych mikroelementów. Sól wsypujemy do zimnej - nieprzegotowanej - wody i mieszamy, aż się rozpuści. - Woda musi być zimna. Dlaczego? Zimna woda jest twarda i sprawi, że ogórki też takie będą - dodała ekspertka.
- czosnek, liście laurowe, koper, liście dębu, winogrona lub czarnej porzeczki.
Jak przygotować ogórki kiszone?
- Układamy ogórki pionowo, ciasno w dokładnie umytym i wyparzonym słoiku (wieczko również wyparzamy).
- Dodajemy zalewę.
- Dodajemy czosnek (polski poznamy po ciemnofioletowych przebarwieniach). Na litrowy słoik wystarczą 3 ząbki lub pół główki czosnku. - Czosnku wcale nie musimy obierać. Trzeba go jednak rozciąć, aby puścił olejki eteryczne - wskazała Emilia Sznajder.
- Wkładamy koper - całe łodygi z baldachami. - Bardzo ważne jest, aby koper znajdował się na samej górze. Dzięki temu dociśnie ogórki i sprawi, że proces fermentacji będzie przebiegał prawidłowo - wyjaśniła.
- Dokładamy liście - pomagają zachować chrupkość ogórków.
- Zakręcamy szczelnie słoik, odstawiamy w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce na 3-5 dni, potem przenosimy do piwnicy lub lodówki, gdzie w temperaturze ok. 10 stopni może dotrwać do kolejnego sezonu. Kiszenie nadal będzie postępować, tylko w wolniejszym tempie, ogórki będą z czasem coraz kwaśniejsze.
- Kiedy zobaczymy bąbelki, syczenie, wypukłe wieczko - to znak, że jest tam życie, probiotyki są i proces kiszenia trwa.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Obiad w minutę? To możliwe. Szymon Czerwiński zdradził nam przepis na lekką i szybką zupę owocową
- Chłodnik pomidorowy z pysznymi dodatkami – prosty, zdrowy przepis
- (Od)wagi dzieciaki: Ten zdrowy i pyszny obiad wykonasz w zaledwie 20 minut
Autor: Anna Gondecka
Źródło: donald.pl
Źródło zdjęcia głównego: Ekaterina Goncharova/GettyImages