- Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych i cenionych przez kobiety słodyczy.
- Jedzenie czekolady podczas karmienia piersią może wywołać alergię zarówno u mamy, jak i dziecka.
- W przypadku wykluczenia u dziecka alergii na kakao lekarze zalecają karmiącej matce spożywanie gorzkiej czekolady.
Warto także zaznaczyć, że słodycze dostarczają wielu kalorii oraz cukru. Spożywana w nadmiarze czekolada podczas karmienia piersią (jak i po jego zakończeniu) może przyczynić się do kłopotów z wagą oraz problemów z cerą.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Czekolada a karmienie piersią – jeść czy nie jeść?
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych i cenionych przez kobiety słodyczy. Kuszące są nie tylko jej smak i rozpływająca się w ustach konsystencja, ale i właściwości. Dzięki zawartości flawonoidów pomaga w obniżaniu cholesterolu oraz wspomaga pracę układu odpornościowego. Ponadto jest bogata w magnez i żelazo, które wspierają pracę układu nerwowego oraz produkcję krwinek czerwonych.
Czekolada wyzwala także wydzielanie endorfin, dzięki czemu poprawia nastrój i działa pozytywnie na pracę serca. Niegdyś panowało przekonanie, że czekolada podczas karmienia piersią szkodzi maluchowi. Jest w tym ziarnko prawdy – może bowiem wywołać rozdrażnienie u dziecka. Laktacja nie jest jednak przeciwwskazaniem do jej spożywania. Należy obserwować reakcję maluszka. Gdy czekolada zjedzona przez mamę nie wywołuje niepożądanych objawów u dziecka, można ją jeść – byle z rozwagą, gdyż jest bardzo kaloryczna i sprzyja tyciu! Należy także obalić jeden z częściej powtarzanych mitów dotyczących czekolady a karmienia piersią – udowodniono, że nie zmienia ona w żaden sposób smaku mleka.
Warto sprawdzić, jaka czekolada przy karmieniu piersią będzie najlepsza. Najważniejszą kwestią jest dokładne zapoznanie się z jej składem, by wybrać „najmniejsze zło”. Warto zdecydować się na produkty jak najbardziej naturalne, pozbawione wszelkiego rodzaju konserwantów, barwników czy niezdrowych tłuszczów, np. oleju palmowego. Unikać należy również wyrobów nadziewanych oraz z orzechami. Warto zdecydować się na własnoręczne wykonanie czekolady, która z pewnością będzie nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza niż sklepowe specyfiki.
Uważaj – czekolada w czasie karmienia piersią może wywołać alergię!
Jedzenie czekolady podczas karmienia piersią może wywołać alergię zarówno u mamy, jak i dziecka. W przypadku genetycznej podatności dziecka na uczulenie na białka mleka krowiego lub kakao wystąpi u niego reakcja alergiczna. Warto wprowadzać czekoladę do diety matki karmiącej powoli i zaczynać od małych porcji. Na początku należy spożywać wyroby bez dodatków np. orzechów oraz bez nadzienia, które dodatkowo mogą uczulać malucha. Należy obserwować dziecko, by móc zauważyć u niego reakcję alergiczną na czekoladę.
Do jej najczęstszych objawów należą:
- wysypka,
- swędzenie skóry,
- atopowe zapalenie skóry,
- alergiczny nieżyt nosa.
Pojawić mogę się także zaparcia, kolki, wzdęcia i ulewanie. Gdy wymienione objawy nie wystąpią, czekoladę i inne czekoladowe słodycze matka karmiąca piersią może spożywać bez obaw.
Biała czekolada a karmienie piersią
Biała czekolada podczas karmienia piersią jest wskazana jedynie w przypadku braku uczulenia dziecka na białka mleka krowiego. Nie posiada ona w swoim składzie jednego z najbardziej uczulających składników, czyli kakao – jest więc pod tym względem bezpieczniejsza niż czekolada mleczna i gorzka. W razie konieczności wyeliminowania kakao z diety biała czekolada przy karmieniu piersią powinna być pozbawiona masła kakaowego, które również może powodować reakcje alergiczne. Ponadto biała czekolada pozbawiona jest wielu cennych składników, a pełna bezwartościowych kalorii, dlatego należy jeść ją w niewielkich ilościach.
Mleczna czekolada a karmienie piersią
Jedzenie mlecznej czekolady podczas karmienia piersią, mimo zawartości kakao, jest odradzane przez dietetyków. Wszystko przez wysoką zawartość cukru, a co za tym idzie, bardzo wysoką kaloryczność. Ponadto sprzyja ona problemom skórnym, o które w czasie laktacji (na skutek „burzy hormonalnej”) nie trudno.
Gorzka czekolada a karmienie piersią
W przypadku wykluczenia u dziecka alergii na kakao lekarze zalecają karmiącej matce spożywanie gorzkiej czekolady. Jest ona nie tylko stosunkowo niskokaloryczna, ale i zawiera mnóstwo cennych mikro- i makroelementów. Co więcej, spośród wszystkich czekolad to właśnie ona jest najbogatsza w wolne rodniki oraz witaminy.
Zobacz także:
- Jak karmić piersią na leżąco? Poznaj wygodne i bezpieczne pozycje
- Dlaczego kobiety mają trudności z karmieniem piersią? "Pierwsze godziny po porodzie są kluczowe"
- Czosnek a karmienie piersią – warzywo zdrowe dla mamy, a jakie dla maluszka?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dejan_Dundjerski/Getty Images