Czosnek a karmienie piersią – warzywo zdrowe dla mamy, a jakie dla maluszka?

Diamentowe matki – matki długo karmiące piersią
Diamentowe matki – matki długo karmiące piersią
Samotność w macierzyństwie
Samotność w macierzyństwie
Kasia Sokołowska o macierzyństwie
Kasia Sokołowska o macierzyństwie
Paulina Krupińska-Karpiel o macierzyństwie. "Dzieci osób publicznych mają przerąbane"
Paulina Krupińska-Karpiel o macierzyństwie. "Dzieci osób publicznych mają przerąbane"
Joanna Krupa o zdrowiu i macierzyństwie
Joanna Krupa o zdrowiu i macierzyństwie
Rodzicielstwo bliskości – przepis na szczęśliwe dziecko?
Rodzicielstwo bliskości – przepis na szczęśliwe dziecko?
Powrót do pracy po urlopie macierzyńskim
Powrót do pracy po urlopie macierzyńskim
Kamila Kamińska o macierzyństwie
Kamila Kamińska o macierzyństwie
Chociaż dowiedziono, że "dieta matki karmiącej" nie istnieje, wiele produktów wciąż jest niewskazanych np. ze względu na właściwości alergizujące. W tym tekście skupimy się na kwestii - czosnek a karmienie piersią. Czy nie będzie wpływać na maluszka? Jak go jeść?

Czosnek ma wiele zalet – uważany jest za naturalny antybiotyk, a dodatkowo nadaje potrawom niezwykłego smaku i aromatu. Wiele kobiet zastanawia się jednak, czy czosnek przy karmieniu piersią to dobry pomysł.

Czosnek podczas karmienia piersią – czy jest dozwolony?

Na pytanie "czy można jeść czosnek, karmiąc piersią?" można odpowiedzieć jednym słowem: "tak". Można go jeść, ale z umiarem. Zbyt duże ilości czosnku w diecie młodej matki mogą doprowadzić do zmiany smaku mleka i wywołać odrzucanie przez dziecko piersi. Warto także zaznaczyć, że jest to warzywo wzdymające, które może wywołać u dziecka wiele dolegliwości, takich jak: bóle brzuszka, kolki i wzdęcia. Dlatego należy obserwować dziecko po karmieniu poprzedzonym zjedzeniem czosnku, tak, aby w razie wystąpienia niepożądanych objawów zauważyć je i wykluczyć warzywo z diety. Co ważne, czosnek nie ma właściwości uczulających.

Cenne właściwości czosnku przy karmieniu piersią

Warzywa są ważnym elementem w diecie młodej matki. Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, czyli środek o działaniu bakteriobójczym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Z tego powodu sprawdzi się dobrze, jako lek przeciw przeziębieniu czy grypie dla kobiet karmiących, które mają ograniczony wybór farmaceutyków. Warto zaznaczyć także, że stanowi świetne źródło beta-karotenu, witaminy C oraz flawonoidów, czyli składników uważanych za antyoksydanty. Działają one antystarzeniowo, przeciwzapalnie i poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego kobiety.

Warzywo to także dzięki witaminom z grupy B poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niemu możliwa jest poprawa pracy układu pokarmowego. Czosnek pozwala także na zmniejszenie poziomu cukru w organizmie. Co szczególnie ważne dla kobiet zastanawiających się, czy można jeść czosnek w czasie karmienia piersią, uważa się, że może on przyczynić się do pobudzenia laktacji.

Zalecany jest w przypadku karmiących z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ wspomaga regulację ciśnienia krwi. Nie można zapomnieć o tym, że czosnek jest również prawdziwą skarbnicą minerałów – chromu, fosforu, magnezu, potasu, selenu, wapnia i żelaza.

Jak jeść czosnek przy karmieniu piersią?

Czosnek najlepiej sprawdzi się w postaci świeżej, rozdrobnionej. Matki karmiące mogą także pić ciepłe mleko z dodatkiem czosnku, które ułatwia odkrztuszanie wydzieliny i udrażnia drogi oddechowe, działa napotnie i przeciwgorączkowo. W czasie laktacji wskazywane jest spożywanie czosnku w naturalnej formie. Niezalecane są suplementy diety np. pastylki. Są one dopuszczalne jedynie na wyraźne wskazanie lekarza.

Wybór najlepszego czosnku podczas karmienia piersią

Czosnek w czasie karmienia piersią powinien być starannie wybierany. Mimo iż sezon na niego trwa jedynie od czerwca do września, można spożywać go przez cały rok, ponieważ dobrze się przechowuje. Lepszym wyborem będzie polski czosnek z fioletowymi łupinami niż chiński (ma białe łupinki). Ponadto świetnym rozwiązaniem dla matki karmiącej będzie czosnek pochodzący z uprawy ekologicznej. Powinien być jędrny i nieuszkodzony.

Przyprawy bezpieczne podczas karmienia piersią

Czosnek bardzo często używany jest w naszej kuchni jako przyprawa nadająca potrawom smak i zapach. Istnieje wiele dodatków, którymi można go zastąpić, by nadać daniom niesamowitego aromatu – czasem będą odbiegać od oryginału, jednak sprawdzą się w kuchni równie dobrze. Przyprawami wskazanymi dla matek karmiących są przede wszystkim: koperek, zielona pietruszka, a także szczypiorek, który smakuje bardzo podobnie do czosnku i ma takie same właściwości. Innymi przyprawami dozwolonymi w diecie laktacyjnej są: bazylia, chrzan, curry, cynamon, goździki, majeranek, melisa, mięta, papryka (słodka i ostra, a także chili), pieprz, szafran, tymianek i wanilia.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: PixelsEffect/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana