Sos aioli (znany też jako aïoli lub ailloli) to jeden z klasycznych elementów kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjny hiszpańsko-francuski przysmak jest popularny zwłaszcza w Prowansji, jednak bez trudu można go przygotować także w Polsce. Jak zrobić sos aioli w różnych wariantach?
Czosnek a karmienie piersią to bardzo popularny temat poruszany wśród młodych mam. Jak jest naprawdę?
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Czosnek ma tak wiele właściwości zdrowotnych i smakowych, że nie dziwi fakt, iż doczekał się swojego święta. 19 kwietnia obchodzony jest Dzień Czosnku i właśnie z tej okazji zebraliśmy poniżej wiele różnych przepisów na dania, w których pojawia się to wspaniałe warzywo. Szukasz pomysłu na obiad, przekąskę, kolację? Sprawdź nasze inspiracje.
"Zostawiamy go na kwadrans"
Czosnek to z całą pewnością jedno z najzdrowszych warzyw. Mimo że bardzo chętnie wykorzystujemy jej do przygotowywania posiłków, to w momencie, gdy zaczyna rosnąć, cześć za nas ma obawy, czy kiełkujący czosnek nadaje się jeszcze do jedzenia. Czy faktycznie jest się czego obawiać?
Ajo blanco to tradycyjny hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów. Jest popularny w Granadzie i Maladze. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak przygotować to niezwykłe danie idealne na upały. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie hiszpańską potrawą w swoim domu.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościło zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Dania z niego można jeść bez wyrzutów sumienia. Sprawdź przepis Mateusza Zielonki na pastę z pieczonej kalarepy i czosnku, która nada się jako przekąska i smarowidło do kanapek.
Każdy, kto choć raz widział go w pełnej okazałości, na pewno na długo zapamięta ten czosnek. Kwiatostan przykuwa uwagę niemalże natychmiast i sprawia, że od razu chcemy mieć tę roślinę w swoim ogrodzie. Jak sprawić, by czosnek rósł nam silny i zdrowy?
Czosnek, niegdyś wykorzystywany do walki z wampirami, naszym babciom kojarzy się raczej z przygotowaniem syropu na przeziębienia. Co ciekawe, mimo upływu lat taki specyfik nadal jest jedną z recept na sezonowe przeziębienia. Syrop z czosnku, cytryny i miodu sprawdza się w roli "wspomagacza" odporności naprawdę wyśmienicie. Ważne jednak, aby właściwie dobrać proporcje, dzięki czemu taki naturalny lek będzie działał skutecznie.
Lekarz: "Wywoła ból".
Jesień kojarzy się z mniejszą ilością warzyw i owoców, jednak jest to czas na wiele polskich, sezonowych gatunków. Warto sięgać po takie, które pochodzą z lokalnych zbiorów, są bogate w witaminy i minerały, dzięki którym wzmacniają odporność. Dowiedz się, które warto jeść jesienią i i zimą, a których lepiej unikać.
Z końcem lata i pierwszymi dniami jesieni rozpoczyna się sezon przeziębień. Warto więc w tym czasie zadbać o odporność. Czosnek to świetne źródło wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu witamin. Proces kiszenia czyni go jeszcze bardziej wartościowym. Sprawdź prosty przepis na domowy, kiszony czosnek.
Pierwszą oznaką nadchodzącej wiosny i przyrody budzącej się do życia są tzw. cebule czarownic, czyli liście czosnku niedźwiedziego. Mikołaj Rey wybrał się więc do podwarszawskiej wsi, by dowiedzieć się nieco więcej o magicznych właściwościach i zastosowaniu niedocenianej rośliny.
Dania z czosnkiem są idealne na chłodne dni, kiedy można łatwo złapać przeziębienie. Pyszne potrawy z tą aromatyczną przyprawą przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Dzięki niemu mogli się przekonać, jak smakują: fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem, zupa z selera i cieciorki z oliwą czosnkową, czosnek konfitowany w oliwie, a także dorada pieczona podana z sosem kolendrowo-czosnkowym.
Bartek Jędrzejak pojechał do Rybna Wielkiego, gdzie spotkał się z kobietami z koła gospodyń wiejskich. To właśnie te panie są mistrzyniami w kiszeniu kapusty. Recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie podzieliły się z naszymi widzami.
Bez wątpienia katar jest najczęstszą jesienną dolegliwością chorobową, która potrafi być niezwykle męcząca. Jak skutecznie się jej pozbyć?
Przeziębienie może dopaść nas w każdej chwili. Jak sobie z nim szybko poradzić? Świetnym sposobem na przeziębienie jest czosnek, a najlepiej z innymi warzywami i owocami! Poznaj sprawdzone sposoby na wykorzystanie czosnku.
Czosnek to bez wątpienia jedna z naszych ulubionych przypraw – każdej potrawie nadaje niezwykłego charakteru, sprawia, że staje się ona nieco bardziej pikantna i wyrazista w smaku. Jednak do czego można go dodać, aby jeszcze bardziej kreatywnie wykorzystać ukochany smak czosnku?
W starożytnym Egipcie cebula była uznawana jako środek płatniczy. Podobno tak wyglądała wyplata budowniczych piramid - mówi kucharz Jan Kuroń. Dzisiejszy odcinek cyklu "Jasiek zna się!" poświęcony jest cebuli i czosnkowi, który uznawany jest za naturalny antybiotyk. Najlepiej spożywać go na świeżo, w postaci past lub jako dodatek do twarogów i sałatek.
Wyobrażasz sobie gotowanie bez użycia czosnku? No właśnie. Piotr Kucharski tez nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: duszone czosnkowe boczniaki na grzankach, łososia pieczonego pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem, pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze i domową bagietkę czosnkową.
Boją się go bakterie, wirusy, pasożyty, a nawet wampiry ;) O naturalnym antybiotyku jakim jest czosnek i jego zaletach mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Z czym łączyć czosnek, aby zneutralizować jego zapach? Kto się powinien go wystrzegać? Czy warto kupować czosnek z Chin?
Sezon truskawkowy w pełni i warto z tego korzystać, ponieważ truskawki są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Jakie właściwości odżywcze mają truskawki? Czy trzydniowa dieta truskawkowa jest zdrowa? Czy truskawka jest idealna do podjadania? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Agata Ziemnicką-Łaską.
Czosnek niedźwiedzi to roślina nieco zapomniana, dziko rosnąca. Od czosnku pospolitego różni go to, że ma w sobie więcej siarki. Jest przez to skuteczniejszy niż czosnek zwyczajny. Skąd nazwa rośliny? Czy czosnek daje siły? W jakiej formie jest on jadalny? I co możemy przyrządzić z czosnku niedźwiedziego? Mikołaj Rey o swoim kolejnym kulinarnym podboju opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.
W taką pogodę większość mam ma kłopoty z tym, aby dobrze ubrać dzieci. Zazwyczaj zakładają na swoje pociechy mnóstwo ubrań, wychodząc z założenia, że szczelnie opatulone dziecko jest dobrze chronione przed zimnem. Czy jest tak rzeczywiście? Jak należy ubierać maluszki, a jak większe dzieci? Jakie części ciała należy chronić przed zimnem? Jak poznać, że małe dziecko jest wychłodzone? W Dzień Dobry TVN gościliśmy dr Pawła Grzesiowskiego z Instytutu Profilaktyki Zakaźnej.
Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem, mleko z miodem... i z czosnkiem - to babcine sposoby na przeziębienie. Jakie są jeszcze inne metody na zwalczenie kataru, bólu gardła i kaszlu? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer. A jakie są Wasze sposoby na przeziębienie? Wpisujcie poniżej w komentarzach!
Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem, czosnek marynowany w oliwie z ziołami, zupa czosnkowa, czosnek pieczony oraz lasagne ze szpinakiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach. Lubicie smak i zapach czosnku w potrawach?
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło weekend spędzili w Barcelonie. Ta wycieczka zainspirowała ich do tego, by po powrocie - w kuchni Dzień Dobry TVN - przygotować hiszpańskie przysmaki. Jak smakuje smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii lub empanadillas z serem i oliwkami? Zróbcie potrawy według przepisów Moniki i Macieja!