Czosnek to niezwykle popularna i wszechstronna roślina. Był uprawiany już ok. 5 tysięcy lat temu, początkowo w Azji i Indiach, z czasem zyskał popularność również w starożytnym Rzymie, Grecji czy Egipcie. Dziś jest znany i ceniony niemalże na całym świecie. Jest stosowany jako warzywo i przyprawa, ale wykorzystuje się go nie tylko w kuchni.
Czosnek jest również rośliną leczniczą. Od lat wiadomo, że czosnek na przeziębienie to świetny pomysł. Jest to niezwykle istotna właściwość, ponieważ jako naturalny środek czosnek na przeziębienie może być stosowany również w ciąży. W czym tkwi sekret czosnku?
Czosnek to prawdziwa skarbnica korzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Zawiera flawonoidy, aminokwasy, saponiny, witaminy oraz składniki mineralne. Najcenniejszym składnikiem czosnku są olejki eteryczne. Główną substancją aktywną w czosnku jest alliina, związek chemiczny z grupy tioaminokwasów. Chociaż jest pozbawiona właściwości farmakologicznych, to świeży czosnek zawiera enzym rozkłądający alliinę do allicyny, która posiada właściwości bakteriobójcze. W składzie wyróżnić należy również kwas pirogronowy, salicynę i fitosterole.
Oprócz tego czosnek zawiera ajoeny, które stosowane są jako środek bakteriostatyczny, mają właściwości antykrzepliwe, antybiotyczne oraz zdolność obniżania cholesterolu. Jak jeść czosnek na przeziębienie, aby cieszyć się pełnią jego niezwykłych właściwości?
Czosnek na przeziębienie – jak go przygotować?
W celu wzmocnienia organizmu często zaleca się jedzenie ząbków czosnku. Surowy czosnek na przeziębienie jest dobrym pomysłem , jednak nie wszystkim ten sposób spożywania przypadnie do gustu. Dlatego istnieją lepsze sposoby podania tej cennej rośliny. Należy pamiętać, że czosnek nie lubi wystawiania na działanie wysokich temperatur, traci wtedy swoje właściwości.
Aby móc w pełni skorzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje czosnek, lepiej nie poddawać go obróbce termicznej. Zatem pieczony czosnek na przeziębienie (mimo wielu zalet, takich jak brak charakterystycznego smaku i zapachu) nie będzie dobrym rozwiązaniem. Bardzo dobrym wyborem będzie natomiast nalewka lub syrop z czosnku.
zioła
Czosnek na przeziębienie – przepis na syrop
W tym przepisie niezwykłe właściwości czosnku łączą się z sokiem z cytryny (w którym znajdziemy wspierającą odporność witaminę C) oraz miodem. Miód, podobnie jak czosnek, ma właściwości bakteriobójcze, jest dobry na przeziębienia i choroby gardła. Podane razem cytryna, miód i czosnek na przeziębienie zadziałają jeszcze lepiej na nasz organizm.
Składniki (na ok. 300 ml nalewki):
- sok z 2 cytryn,
- 3 łyżki miodu,
- 10 ząbków czosnku,
- 1 szklanka ciepłej (nie gorącej) wody.
Przygotowanie:
- Zgnieść ząbki czosnku, dolać sok z cytryn, wodę i miód.
- Przelać całość do butelki i odstawić na noc do lodówki.
- Całość wymieszać i można pić.
Składniki (na ok. 400 ml syropu):
- 1 główka czosnku,
- 1 szklanka miodu,
- ½ szklanki wody,
- sok z 2 cytryn,
- 2 cm korzenia imbiru.
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Dodać sok z cytryny, starty imbir i wodę.
- Wymieszać całość w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Przecedzić do słoika, dodać miód, zakręcić słoik i ponownie wymieszać, aż miód się rozpuści.
- Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Czosnek na przeziębienie – przepis na nalewkę
Składniki (na ok. pół litra nalewki):
- ½ główki czosnku,
- 0,5 litra wódki,
- ½ szklanki miodu,
- ½ cytryny.
Przygotowanie:
- Pokroić czosnek i cytrynę, zalać je miodem i wódką.
- Odstawić na 2–3 tygodnie, przefiltrować i odstawić na kolejne 2–3 tygodnie.
- Po tym czasie można zacząć pić nalewkę.
Cebula i czosnek na przeziębienie
Dla czosnku dobrym towarzystwem jest nie tylko cytryna i miód, ale także cebula, która również ma charakterystyczne właściwości. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze oraz witaminę C, co sprawia, że jest dobra na przeziębienie i wzmacnia odporność. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, A, E, K, a także wapń, potas, fosfor, magnez i sód.
Czosnek na przeziębienie dla dzieci
Ze względu na właściwości czosnku, który jest naturalnym środkiem bakteriobójczym, warto włączyć go również do diety dzieci. Czosnek można wprowadzić do ich jadłospisu w 10.–11. miesiącu życia. Ze względu na jego silny smak i aromat należy zaczynać od małych ilości i zwiększać je z czasem. Na początku można dodawać czosnek do potraw poddawanych obróbce termicznej, dzięki czemu będzie łagodniejszy w smaku.
Zobacz także:
- Sezonowe warzywa i owoce. Co najlepiej jeść w styczniu i lutym?
- Uniwersalna szczepionka przeciwko grypie. Koniec corocznych szczepień?
- Najzdrowsza dieta na rok 2022. Po jakie produkty warto sięgać w kuchni?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN