W najzimniejszym okresie roku herbatę zimową można zamówić w wielu restauracjach czy kawiarniach. Równie pyszny napar możemy z łatwością przygotować we własnym domu. Jak zrobić herbatę zimową i jak taki napój może przysłużyć się zdrowiu?
Dzień Herbaty
15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty. To jednak nie jest jedyna data, kiedy obchodzone jest to nietypowe święto. Także 21 maja świętujemy Dzień Herbaty. Jednak w grudniu warto sięgać po rozgrzewające i ciepłe, zimowe herbatki. Jak je przygotować?
Przepisy na herbatę zimową – jak ją zaparzyć?
Najlepszą bazą do zaparzenia herbaty zimowej jest ta najbardziej popularna, czyli czarna, choć swoich zwolenników ma również herbata czerwona. Obie potrafią doskonale rozgrzać w chłodne, zimowe wieczory. Do tego celu można użyć herbaty ekspresowej, jednak najlepszy smak osiągnie się parząc znacznie lepszą jakościowo herbatę sypaną. Czarną herbatę powinno się zaparzać od ok. 1 do 5 minut, choć powyżej 3 minut zwykle nabiera ona lekko gorzkiego smaku. Czerwoną herbatę parzy się od 1 do 4 minut.
Jednym z popularniejszych przepisów na rozgrzewający napar jest zimowa herbata z pomarańczą i goździkami .
Składniki (na 4 szklanki):
- 1 litr wody,
- 3 łyżki herbaty,
- łyżeczka goździków,
- 2 pomarańcze,
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę i wsyp do niej goździki.
- Odstaw wrzątek na kilkanaście minut do lekkiego ostygnięcia.
- Herbatę wsyp do dzbanka i zalej gorącą wodą z goździkami.
- 1,5 pomarańczy pokrój w cienkie plastry i wrzuć do herbaty.
- Sok z pozostałej połówki pomarańczy wyciśnij do dzbanka z naparem.
- Gdy herbata nieco ostygnie, dodaj do niej miód lub syrop.
Taka herbata zimowa jest prosta w przygotowaniu, dość delikatna w smaku, a przy tym doskonale rozgrzewa podczas mrozów.
Miłośnikom nieco bardziej intensywnych smaków powinna przypaść do gustu herbata zimowa z imbirem .
Składniki (na 4 porcje):
- 1 litr wody,
- 3 łyżki herbaty,
- 1 korzeń imbiru (ok. 80 g),
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2–3 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
- Korzeń imbiru dokładnie obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Wodę zagotuj, wsyp do niej cynamon i kardamon oraz wrzuć imbir.
- Gdy wrzątek odrobinę przestygnie, do naparu dosyp herbatę.
- Cytrynę pokrój w cienkie plastry i dodaj do herbaty.
- Kiedy napar osiągnie odpowiednią do picia temperaturę, dodaj cukier lub syrop.
Herbata zimowa z imbirem nie tylko bardzo dobrze rozgrzewa ciało podczas mrozów, lecz także chroni organizm przed infekcjami.
Dlaczego warto pić herbatę zimową?
Napar przyrządzony z dodatkiem cytrusów i przypraw to idealna herbata na zimowe wieczory nie tylko ze względu na doskonały smak oraz właściwości rozgrzewające, ale również z uwagi na właściwości prozdrowotne.
Dobrej jakości herbata to roślina niezwykle bogata w polifenole o działaniu przeciwutleniającym. Substancje te spowalniają starzenie się organizmu, wspomagają regenerację komórek, a przy tym poprawiają pracę serca. Napar zawiera również kofeinę, która pobudza i poprawia koncentrację. Jednak ta obecna w liściach herbaty jest dla organizmu znacznie zdrowsza i bezpieczniejsza niż ta znajdują się w kawie.
Herbata wykazuje również działanie antybakteryjne, dzięki czemu pomaga w przypadku problemów z układem trawienia, korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej, a także poprawia pracę nerek. Czerwona herbata dodatkowo wspomaga metabolizm, pomagając w zachowaniu smukłej sylwetki.
Szczególnie cennym składnikiem herbaty zimowej jest imbir, od dawna znany jako środek poprawiający odporność. Imbir zwiększa również właściwości rozgrzewające naparu, a przy tym doskonale pobudza i poprawia koncentrację. Poprawia też metabolizm, wspomagając odchudzanie. Ponadto usprawnia krążenie krwi i pomaga zapobiegać tworzeniu się zakrzepów.
Dodawane do herbaty zimowej goździki wykazują działanie przeciwbólowe, a przy tym są niezwykle bogate w witaminy i mikroelementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można w nich znaleźć między innymi witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, potas, sód, cynk, żelazo i magnez.
Korzystny wpływ na zdrowie mają również cytrusy. Pomarańcze i cytryny to przede wszystkim cenne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizm, niezwykle ważną w sezonie zwłaszcza podczas sezonu przeziębień.
Korzystne dla zdrowia są również naturalne słodziki, szczególnie miód i syrop klonowy. Pierwszy z nich wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, natomiast drugi jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów.
Herbata zimowa to nie tylko pyszny napar na długie, zimowe wieczory. Jest ona również niezwykle korzystna dla zdrowia, chroniąc między innymi przed przeziębieniem, dlatego zdecydowanie warto po nią sięgnąć w chłodnych miesiącach.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak przygotować domowy napój izotoniczny?
- Grzańce i inne rozgrzewańce dla całej rodziny według przepisów Katarzyny Bukowskiej
- Zdrowy napar z liści czarnej porzeczki. Dlaczego warto po niego sięgać?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Image by Catherine MacBride / Getty Images