Herbata zimowa – najlepsze przepisy na chłodne dni. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewający napar

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Herbata zimowa nie tylko doskonale smakuje, ale jest również skutecznym sposobem na rozgrzanie się w chłodne dni, a przy tym ma wiele prozdrowotnych właściwości. Można przygotować ją na podstawie różnych przepisów, a do najpopularniejszych należą te z wykorzystaniem goździków, pomarańczy lub imbiru.

W najzimniejszym okresie roku herbatę zimową można zamówić w wielu restauracjach czy kawiarniach. Równie pyszny napar możemy z łatwością przygotować we własnym domu. Jak zrobić herbatę zimową i jak taki napój może przysłużyć się zdrowiu?

Dzień Herbaty

15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty. To jednak nie jest jedyna data, kiedy obchodzone jest to nietypowe święto. Także 21 maja świętujemy Dzień Herbaty. Jednak w grudniu warto sięgać po rozgrzewające i ciepłe, zimowe herbatki. Jak je przygotować?

Przepisy na herbatę zimową – jak ją zaparzyć?

Najlepszą bazą do zaparzenia herbaty zimowej jest ta najbardziej popularna, czyli czarna, choć swoich zwolenników ma również herbata czerwona. Obie potrafią doskonale rozgrzać w chłodne, zimowe wieczory. Do tego celu można użyć herbaty ekspresowej, jednak najlepszy smak osiągnie się parząc znacznie lepszą jakościowo herbatę sypaną. Czarną herbatę powinno się zaparzać od ok. 1 do 5 minut, choć powyżej 3 minut zwykle nabiera ona lekko gorzkiego smaku. Czerwoną herbatę parzy się od 1 do 4 minut.

Jednym z popularniejszych przepisów na rozgrzewający napar jest zimowa herbata z pomarańczą i goździkami .

Składniki (na 4 szklanki):

  • 1 litr wody,
  • 3 łyżki herbaty,
  • łyżeczka goździków,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę i wsyp do niej goździki.
  2. Odstaw wrzątek na kilkanaście minut do lekkiego ostygnięcia.
  3. Herbatę wsyp do dzbanka i zalej gorącą wodą z goździkami.
  4. 1,5 pomarańczy pokrój w cienkie plastry i wrzuć do herbaty.
  5. Sok z pozostałej połówki pomarańczy wyciśnij do dzbanka z naparem.
  6. Gdy herbata nieco ostygnie, dodaj do niej miód lub syrop.

Taka herbata zimowa jest prosta w przygotowaniu, dość delikatna w smaku, a przy tym doskonale rozgrzewa podczas mrozów.

Miłośnikom nieco bardziej intensywnych smaków powinna przypaść do gustu herbata zimowa z imbirem .

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 litr wody,
  • 3 łyżki herbaty,
  • 1 korzeń imbiru (ok. 80 g),
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2–3 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru dokładnie obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wodę zagotuj, wsyp do niej cynamon i kardamon oraz wrzuć imbir.
  3. Gdy wrzątek odrobinę przestygnie, do naparu dosyp herbatę.
  4. Cytrynę pokrój w cienkie plastry i dodaj do herbaty.
  5. Kiedy napar osiągnie odpowiednią do picia temperaturę, dodaj cukier lub syrop.

Herbata zimowa z imbirem nie tylko bardzo dobrze rozgrzewa ciało podczas mrozów, lecz także chroni organizm przed infekcjami.

Dlaczego warto pić herbatę zimową?

Napar przyrządzony z dodatkiem cytrusów i przypraw to idealna herbata na zimowe wieczory nie tylko ze względu na doskonały smak oraz właściwości rozgrzewające, ale również z uwagi na właściwości prozdrowotne.

Dobrej jakości herbata to roślina niezwykle bogata w polifenole o działaniu przeciwutleniającym. Substancje te spowalniają starzenie się organizmu, wspomagają regenerację komórek, a przy tym poprawiają pracę serca. Napar zawiera również kofeinę, która pobudza i poprawia koncentrację. Jednak ta obecna w liściach herbaty jest dla organizmu znacznie zdrowsza i bezpieczniejsza niż ta znajdują się w kawie.

Zobacz film: Ciasto na bazie herbat. Źródło: Dzień Dobry TVN

Herbata wykazuje również działanie antybakteryjne, dzięki czemu pomaga w przypadku problemów z układem trawienia, korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej, a także poprawia pracę nerek. Czerwona herbata dodatkowo wspomaga metabolizm, pomagając w zachowaniu smukłej sylwetki.

Szczególnie cennym składnikiem herbaty zimowej jest imbir, od dawna znany jako środek poprawiający odporność. Imbir zwiększa również właściwości rozgrzewające naparu, a przy tym doskonale pobudza i poprawia koncentrację. Poprawia też metabolizm, wspomagając odchudzanie. Ponadto usprawnia krążenie krwi i pomaga zapobiegać tworzeniu się zakrzepów.

Dodawane do herbaty zimowej goździki wykazują działanie przeciwbólowe, a przy tym są niezwykle bogate w witaminy i mikroelementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można w nich znaleźć między innymi witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, potas, sód, cynk, żelazo i magnez.

Korzystny wpływ na zdrowie mają również cytrusy. Pomarańcze i cytryny to przede wszystkim cenne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizm, niezwykle ważną w sezonie zwłaszcza podczas sezonu przeziębień.

Korzystne dla zdrowia są również naturalne słodziki, szczególnie miód i syrop klonowy. Pierwszy z nich wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, natomiast drugi jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów.

Herbata zimowa to nie tylko pyszny napar na długie, zimowe wieczory. Jest ona również niezwykle korzystna dla zdrowia, chroniąc między innymi przed przeziębieniem, dlatego zdecydowanie warto po nią sięgnąć w chłodnych miesiącach.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości