Przepisy kulinarne

Grzańce i inne rozgrzewańce dla całej rodziny według przepisów Katarzyny Bukowskiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Katarzyna Bukowska
Potrawy słodkie i rozgrzewające
Dzień Dobry TVNPotrawy słodkie i rozgrzewające

Kiedy za oknem zimno, w kuchni może być słodko i gorąco. Rozgrzewające dania i grzańce dla całej rodziny przyrządza blogerka Katarzyna Bukowska. Poznaj jej sprawdzone przepisy na tarte tatin z przyprawami korzennymi, szybkie bułeczki cynamonowe, pierniczkową pieczona owsiankę, prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejpfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.

Tarte tatin z przyprawami korzennymi

Składniki na tarte tatin z przyprawami korzennymi:

  • 8 jabłek typu szara reneta lub gala
  • 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Jak przyrządzić tarte tatin z przyprawami korzennymi

Jabłka obieramy, jeśli są bardzo duże kroimy je na ćwiartki, jeśli normalnej wielkości - na 3 części i pozbawiamy pestek. Wrzucamy do miski i dokładnie obtaczamy w soku z połowy cytryny. Odstawiamy i przechodzimy do przygotowania karmelu.

Na dużej patelni podgrzewamy cukier. Nie mieszamy go, a jedynie czekamy. Gdy większość cukru roztopi się możemy całość przemieszać i czekamy aż nabierze jasno złotego koloru. Od tego momentu musimy zachować czujność, bo karmel bardzo szybko się przypala i cały proces trzeba będzie zacząć od początku. Od jasno-złotego koloru do bursztynowo-brązowego, który chcemy uzyskać wystarczy czasem kilkanaście sekund. Gdy tylko karmel osiągnie pożądany kolor, patelnię ściągamy z ognia i dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę masło. Mieszamy szybko do całkowitego połączenia.

Patelnia wraca na ognień, dodajemy do niej jabłka. Karmel początkowo stwardnieje, ale szybko rozgrzeje się ponownie i pokryje jabłka. Obtaczamy je równomiernie w karmelu i dusimy około 10 minut. Nie mogą się rozpaść, ale nie powinny być również surowe w środku.

Gdy jabłka są uduszone, przekładamy je do okrągłej formy do zapiekania (średnica ok.25cm). Jabłka układamy okrągłą stroną do dołu, na zakładkę, ciasno w naczyniu. Nie musimy wykorzystać wszystkich owoców. Delikatnie obsypujemy jabłka przyprawami - kardamonem i imbirem. Jeżeli na dnie patelni pozostał jakiś karmel - przelewamy go na jabłka i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

W tym czasie zajmujemy się ciastem francuskim. Wycinamy z niego okrąg o średnicy ok.2-3cm większej niż naczynie i układamy na jabłkach, podwijając brzegi pod spód jabłek. Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200oC) na około 25 minut.

Po upieczeniu powinniśmy odczekać około pół godziny zanim wyjmiemy ciasto z blachy. By je wyjąć, przykładamy talerz do formy, mocno trzymamy i szybkim ruchem odwracamy ciasto na talerz. Podnosimy formę delikatnie, a jeżeli jakaś cząstka jabłka przykleiła się do formy układamy ją z powrotem na miejsce. Tarte tatin zwykle podaje się z lodami lub bitą śmietaną, ale nie jest wtedy już tak rozgrzewająca.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Szybkie bułeczki cynamonowe

Składniki na szybkie bułeczki cynamonowe

Ciasto

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 120 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki tłustej śmietany (najlepiej 36%)
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak przyrządzić szybkie bułeczki cynamonowe

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i zaczynamy zagniatać kruche ciasto. Tłuszcz rozcieramy w sypkich składnikach, aż uzyskamy drobne grudki. Działamy szybko, by masło nie zaczęło się topić.

Do ciasta dodajemy śmietanę roztrzepaną z jajkiem i zaczynamy mieszać. Początkowo używamy widelca, a gdy większość płynu zostanie wchłonięta szybko zagniatamy ciasto dłonią w kulę.

Zaczynamy wałkować ciasto. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na wielkość prostokąta ok.25x15cm. Na połowie prostokąta rozprowadzamy łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu, składamy na pół. Ponownie wałkujemy, teraz na nieco mniejszy prostokąt niż poprzednio. I znów na połowie wysypujemy łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu, składamy ciasto na pół. Powstały kształt dłońmi wyrównujemy, by przypominał koło, a następnie dzielimy na około 6 trójkątów.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ostatnią łyżką cukru i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 190oC na około 15 minut.

Pierniczkowa pieczona owsianka

Składniki na pierniczkową pieczoną owsiankę:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki powideł śliwkowych
  • pierniczki do dekoracji

Jak przyrządzić pierniczkową pieczoną owsiankę

Suche składniki - płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową oraz sól wrzucamy do kielicha blendera i mielimy przez około 20-30 sekund. Następnie do blendera trafiają składniki mokre - obrane banany (im bardziej dojrzałe tym owsianka smaczniejsza), jajka, mleko, masło orzechowe oraz miód. Całość blendujemy jeszcze kolejne 30 sekund aż składniki utworzą jednolitą, kremową masę.

Następnie dodajemy do masy posiekane orzechy i krótko mieszamy łyżką. Przygotowujemy 4 małe foremki do zapiekania. Możemy wysmarować je masłem, by owsianka mniej przywierała i miała ładnie przypieczone brzegi. Można ją upiec również w 1 większym naczyniu, jednak polecam wydłużyć wtedy czas pieczenia.

Do każdej foremki wlewamy ok. pół szklanki owsianki, na środku układamy łyżeczkę powideł śliwkowych, przykrywamy resztą owsianki - po równo w każdej foremce. Owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 25-30 minut.

Prawdziwa gorąca czekolada z pomarańczową nutą

Składniki na czekoladę z pomarańczową nutą;

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1 spora szczypta soli
  • 1 spora szczypta cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • mleko

Jak przyrządzić czekoladę z pomarańczową nutą

Czekoladę siekamy dość drobno. W blenderze umieszczamy posiekaną czekoladę, cukier, kakao, skrobię, sól, cynamon i skórkę drobno otartą z wyparzonej pomarańczy. Wszystko mielimy aż do całkowitego połączenia składników. Mieszankę przesypujemy do słoiczka i przechowujemy w chłodnym miejscu.

By przygotować gorącą czekoladę, do szklanki mleka lekko gotującego się w garnuszku dodajemy około 3 łyżki mieszanki i gotujemy około 2 minut, często mieszając. Możemy podawać z bitą śmietaną, piankami, porcją lekko startej czekolady.

Zimowa herbata z jabłkiem i przyprawami

Składniki na zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami:

  • 2 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 1/2 jabłka
  • miód do osłodzenia

Jak przyrządzić zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami

Herbatę wsypujemy do rondelka, zalewamy 400 ml wody, dodajemy cynamon, anyż i pieprz oraz jabłko pokrojone w grubsze plasterki. Podgrzewamy aż od momentu, gdy zacznie się gotować (na wolnym ogniu) zaparzamy herbatę przez około 5 minut. Przelewamy do szklanek, dosładzamy do smaku.

Malinowa herbata z grejfrutem i rozmarynem

Składniki na malinową herbatę z grejfrutem i rozmarynem:

  • 2 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty
  • 4 łyżki syropu malinowego lub przetartych malin
  • 1 grejpfrut
  • 2 gałązki rozmarynu

Jak przyrządzić malinową herbatę z grejfrutem i rozmarynem

W 2 filiżankach zaparzamy herbatę, do każdej dodajemy po 2 łyżki malin, 2 półplasterki grejpfruta (wcześniej dobrze sparzyć jego skórkę we wrzątku) oraz gałązkę rozmarynu.

Napar goździkowy z pomarańczą

Składniki na napar goździkowy z pomarańczą:

  • 1 łyżka goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 3-4 plasterki imbiru
  • 1 pomarańcza
  • miód do smaku

Jak przyrządzić napar goździkowy z pomarańczą

Goździki, laskę cynamonu i imbir wrzucamy do garnuszka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy przez około 5 minut, by przyprawy oddały swój aromat. Następnie dodajemy pomarańczę pokrojoną w plastry (wcześniej dobrze sparzyć jej skórkę we wrzątku). Gdy napar nieco ostygnie, dosładzamy do smaku miodem. Pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości prozdrowotne w temperaturze około 60oC!

Napar z kurkumy, czyli złote mleko

Składniki na napar z kurkumy, czyli złote mleko:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 laski cynamonu
  • 1 kawałek imbiru (ok.3cm)
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • miód do osłodzenia

Jak przyrządzić napar z kurkumy, czyli złote mleko

Kurkumę, cynamon, imbir (obrany i pokrojony w cienkie plasterki), pieprz i gałkę muszkatołową umieszczamy w garnku i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy przez około 10 minut, po czym dolewamy mleko i olej kokosowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 minuty, po czym dosładzamy miodem i przecedzamy przez sitko.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Katarzyna Bukowska

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości