Czekolada na słodko i na wytrawnie według przepisów Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Grudzień jest miesiącem, gdy dostajemy sporo czekolady. Skoro mamy jej dużo, zróbmy z niej coś innego. Jak przerobić świąteczne figurki? Daria Ładocha proponuje tartę z gorzką czekoladą, wegański mus czekoladowy i daktylowe brownie z jeżynami. Wypróbuj przepisy pełne słodyczy.

Tarta z gorzką czekoladą i granatem

Składniki na tartę z gorzką czekoladą i granatem:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
    • 150 g masła
      • 1 jajko
        • 50 g cukru pudru
          • szczypta soli

            Nadzienie:

            • 1 granat
              • 400 g gorzkiej czekolady
                • 400 ml śmietanki 36% homogenizowanej

                  Jak przyrządzić tartę z gorzką czekoladą i granatem:

                  Składniki na ciasto połącz ze sobą w misce. Powstałą masę zlep w kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na stolnicy i przełóż do formy na tartę wysmarowaną masłem i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

                  W tym czasie pokrusz na miał czekoladę. Śmietankę zagotuj i wyłącz źródło ciepła. Dodaj do śmietanki czekoladę i energicznie zamieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przełóż na ostudzony spód i udekoruj ziarenkami granatu. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

                  Mus czekoladowy wegański z orzechami i borówkami

                  Składniki na mus czekoladowy wegański z orzechami i borówkami:

                  • 350 g miękkiego tofu
                    • 200 g gorzkiej czekolady
                      • 1 papryczka chili
                        • ½ szklanki drobnego cukru
                          • 50 ml likieru migdałowego
                            • garść orzechów włoskich
                              • garść orzechów laskowych
                                • 250 g borówek amerykańskich

                                  Jak przyrządzić mus czekoladowy wegański z orzechami i borówkami:

                                  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj cukier i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tofu zblenduj na jednolitą masę, dodaj likier, chili i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do małych kokilek i wstaw do lodówki na godzinę. Udekoruj borówkami i orzechami.

                                  Daktylowe brownie z jeżynami

                                  Składniki na daktylowe brownie z jeżynami:

                                  • 110 g masła
                                    • 75 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
                                      • 170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
                                        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                          • 70 g kakao
                                            • 70 ml mleka
                                              • 2 duże jajka
                                                • 80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
                                                  • 200 g jeżyn
                                                    • 100 g białej czekolady
                                                      • skórka z pomarańczy

                                                        Jak przyrządzić daktylowe brownie z jeżynami:

                                                        Masło należy roztopić. Resztę składników czyli mąkę, proszek, kakao, mleko, jajka i orzechy połącz ze sobą. Dodaj zmiksowane daktyle i masło.

                                                        Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na koniec dodaj jeżyny. Piecz 15 minut w piekarniku nastawionym na 15 minut. Możesz udekorować rozpuszczoną białą czekoladą i skórką z pomarańczy.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana