Cantucci
Składniki na cantucci:
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- łyżka masła
- 2 jajka
- 150 g migdałów ze skórką
Do posmarowania:
- żółtko jaja
- łyżka mleka
Jak przygotować cantucci:
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, wybić jajka. Zagarnąć nożem i zaraz po tym, jak zrobią się "kluski" zarobić ciasto. Gdy tylko składniki się połączą, dosypać pokrojone migdały i zagnieść je z ciastem. Uformować wałek i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Po leżakowaniu w chłodzie podzielić na trzy części, uformować wałki (około 2 cm średnicy). Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wałki ciasta, lekko spłaszczyć. Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut. Wyjąć i wystudzić, następnie pokroić w ukośne kromeczki o grubości około 2 cm. Ponownie umieścić je na blasze wyłożonej papierem i suszyć w 150 st. C przez 20 minut. Podawać z kawą.
Tiramisu
Składniki na tiramisu:
- 30 savoiardi (podłużnych biszkoptów)
- kawa
- likier amaretto
- gorzkie kakao
- garść prażonych migdałów w płatkach
- 70 g gorzkiej czekolady
Krem:
- 250 ml świeżej śmietanki
- 250 g sera mascarpone
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- laska wanilii
Jak przygotować tiramisu:
Krem: ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, dodajemy ser mascarpone i nasiona z laski wanilii. Ubijamy śmietanę i delikatnie dodajemy ją do mieszanki. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki.
Kompozycja deseru: savoiardi namaczamy w kawie i amaretto. Przekładamy każde na przemian z kremem. Chowamy nasze tiramisu do lodówki, a przed podaniem posypujemy migdałami, kakao i gorzką czekoladą.
Dyniowa panna cotta z agarem
Składniki na dyniową panna cotta:
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 50 ml mleka
- 50 g cukru
- 300 g dyni, już obranej
- szczypta: gałki muszkatołowej, cynamonu, soli
- 5 g agaru
Do dekoracji:
- 100 g czekolady gorzkiej 64 proc.
Jak przygotować dyniową panna cotta:
Puree dyniowe: piekarnik rozgrzej do 180 st. C (funkcja góra-dół). Z dyni usuń pestki, pokrój w plasterki i umieść na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do miękkości. Następnie obierz dynię i zblenduj, aż otrzymasz gładkie puree.
Panna cotta: w rondelku umieść śmietankę, mleko, cukier, dodaj przyprawy i podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Teraz dodaj puree dyniowe i dokładnie wymieszaj, przelej przez sitko o drobnych oczkach celem pozbycia się ewentualnych włókien. Teraz zagotuj miksturę i dodaj agar. Gotuj przez 5 minut, następnie rozlej do naczyń/kieliszków i zostaw do ostygnięcia, następnie umieść w lodówce na minimum 3-4 godziny.
Dekoracja: posiekaj drobno czekoladę i posyp nią wierzch deserów.
Uwagi: agar bardzo dobrze rozpuszcza się we wrzącej wodzie. Natomiast w wodzie zimnej i alkoholu nie rozpuszcza się wcale. W zimnej wodzie agar pęcznieje, rozpuszcza się w 90 st. C. 5 g agaru to odpowiednik 6 g sproszkowanej żelatyny lub 3 listków żelatyny o masie 2 g każdy. Aby zrobić galaretkę z 500 ml płynu, użyj 5 g agaru.
Zobacz także:
- Mistrzowskie desery Anity Włodarczyk i Bartka Boratyna. Jak przygotować najlepsze tiramisu, sernik na zimno i brownie?
- Amaretto – jak i z czym pić włoski likier migdałowy? Przepis na wersję domową
- Matchak Latte, czyli waniliowa matcha latte Maty - jak ją zrobić samodzielnie? Sprawdź prosty przepis
Cristina Catese
Autor: Izabela Dorf
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN