Tiramisu Anity Włodarczyk
Składniki na tiramisu mistrzyni:
- filiżanka mocnej kawy
- 500 g serka mascarpone
- 150 g cukru
- 4 jajka
- biszkopty
- kakao
- syrop “spicy pumpkin”
Jak przygotować tiramisu mistrzyni?
- Do miski wbijamy żółtka i ubijamy je z połową cukru, by powstał kogel mogel.
- W drugiej misce ubijamy białka z druga połową cukru, do powstania bezy.
- Mascarpone delikatnie mieszamy z koglem moglem oraz syropem "spicy pumpkin".
- Do masy serowej dodajemy ubitą bezę i mieszamy do powstania gładkiej masy.
- Biszkopty nasączamy w kawie z dodatkiem syropu "spicy pumpkin" i przekładamy do filiżanki.
- Derser przekładamy nakładając na wilgotne biszkopty masę serową.
- Całość posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na ok 3 godz.
Sernik na zimno (i na medal)
Składniki na kruszonkę:
- 100 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 70 g cukru
Składniki na sernik na zimno:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 5 żółtek
- 250 g cukru
- 3 łyżki żelatyny
- wanilia
- świeże maliny/świeże mango
- 500 g puree malinowego/mango
Jak przygotować sernik na zimno?
- Do miski dajemy masło w temp pokojowej, dodajemy cukier oraz mąkę i mieszamy do powstania sypkiej kruszonki.
- Wysypujemy na blachę wyścielona papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp 180 st.
- Do miski dajemy żółtka, cukier, wanilię i ubijamy na puszystą masę.
- Gotową masę jajeczną dodajemy do serka i mieszamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, następnie upłynniamy na ogniu i wlewamy do masy sernikowej.
- Na upieczoną kruszonkę wlewamy masę sernikową wsypujemy świeże owoce (maliny lub mango). Odstawiamy do lodówki do stężenia.
- Na sernik wylewamy puree owocowe, zagęszczone żelatyną.
Olimpijskie brownie z matchą prosto z Tokio
Składniki na brownie:
- 200 g białej czekolady
- 3 jajka
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 135 g mąki
- 8 g herbaty matcha
- szczypta soli
- garść orzechów nerkowca
Jak przygotować brownie?
- Białą czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
- Mąkę mieszamy z herbatą
- Do masy jajecznej wlewamy ciepła czekoladę z masłem, mieszamy
- Do masy na brownie wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do połączenia składników.
- Pieczemy w temp 150 st. 40 min w kąpieli wodnej.
Zobacz także:
- Pieczone i smażone kotlety mielone bez mięsa - propozycje Darii Ładochy
- Sernik z morelami i ciasto drożdżowe z kurczakiem. Pyszne dania na piątek trzynastego
- Drugie śniadanie do szkoły. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Anita Włodarczyk, Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: