Drugie śniadanie do szkoły. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
W naszej kuchni Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne i niebanalne śniadanie dla ucznia, które można zabrać do szkoły i zjeść ze smakiem między lekcjami. Zobacz przepisy.

Smażone naleśniki w kokosie z bananem i pastą czekoladową

Składniki na smażone naleśniki:

  • 200 g mąki pszennej
    • 3 jajka
      • 250 ml mleka
        • 1 łyżeczka soli i cukru

          Jak przygotować smażone naleśniki w kokosie z bananem i pastą czekoladową?

          Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i smaż cienkie, rumiane naleśniki z małą ilością oleju.

          • 100 g pasty czekoladowej
            • 10 szt. dojrzałych bananów
              • 100 g orzechów nerkowca

                Gotowego naleśnika posmaruj równomiernie pastą czekoladową, nałóż na niego banana, posyp orzechami, dokładnie zwiń i schowaj do lodówki.

                • 100 g wiórków kokosowych
                  • 200 ml oleju do smażenia

                    Do pozostałego ciasta dodaj jeszcze mąkę pszenną tak, aby było gęstsze i zanurz w nim zwinięte naleśniki, a następnie przełóż do wiórków kokosowych i smaż na głębokim oleju, aż będą mieć złoty kolor.

                    Tortilla po grecku z kurczakiem i sosem jogurtowym

                    Składniki na tortillę po grecku:

                    • 3 szt. piersi z kurczaka
                      • sól, pieprz do smaku
                        • 3 łyżki oliwy
                          • 1 duże opakowanie jogurtu gęstego
                            • 1 pęczek natki pietruszki
                              • 5 ząbek czosnku
                                • 3 zielone ogórki
                                  • 3 cebule czerwone
                                    • 5 pomidorów malinowych
                                      • po 100 g oliwek czarnych i zielonych
                                        • 200 g sera feta
                                          • 100 ml oliwy z oliwek
                                            • 10 szt. ciasta na tortille pszenną

                                              Jak przygotować tortillę po grecku z kurczakiem i sosem jogurtowym?

                                              1. Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem, polej oliwą i wstaw do pieczenia na 20 minut do temp. 180 st. C. Pierś powinna być soczysta po upieczeniu, gdy wystygnie, potnij na 1 cm plastry.
                                                1. W misce wymieszaj gęsty jogurt z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i szczypta soli.
                                                  1. Zielonego ogórka, czerwoną cebulę, paprykę i pomidory pokrój w grubszą kostkę, posyp solą i przełóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie warzywa przełóż do miski, dodaj do środka przecięte na pół oliwki, kawałki sera feta, świeże listki oregano, pieprz i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść sera.
                                                    1. Placek na tortillę połóż na ciepłą patelnię, gdy się zagrzeje, będzie elastyczny i łatwy do zwijania. Nałóż na niego porcję sosu, następnie dodaj warzywa, kawałki mięsa i dokładnie zwiń. Gotową tortillę zagrzej na patelni lub w piekarniku i owiń w pergamin.

                                                      Chia z płatkami owsianymi na mleku kokosowym z owocami i migdałami

                                                      Składniki na chia z płatkami:

                                                      • 100 g chia
                                                        • 200 g płatków owsianych
                                                          • 0,5 l mleka kokosowego
                                                            • 200 g borówek
                                                              • 200 g jeżyn
                                                                • 200 g truskawek
                                                                  • 100 g jogurtu naturalnego
                                                                    • 100 g migdałów w całości
                                                                      • mięta do dekoracji

                                                                        Jak przygotować chia z płatkami owsianymi na mleku kokosowym z owocami i migdałami?

                                                                        Nasiona chia wymieszaj razem z płatkami owsianymi i zalej ciepłym mlekiem kokosowym na około 20 minut. Gdyby płatki były suche, można dolać jeszcze mleka, do płatków dodaj przecięte na pół borówki, kawałki jeżyn, truskawki i jogurt naturalny. Przełóż masę do misek i udekoruj migdałami w całości, liśćmi mięty i pozostałymi kawałkami owoców.

                                                                        Zobacz wideo: Ekspresowe placuszki z syropem klonowym, czyli idealne niedzielne śniadanie

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.

                                                                        Autor: Kamila Glińska

                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości