Sos z opieniek do mięsa i makaronu
Przed zbieraniem opieniek warto wiedzieć o nich jak najwięcej. Dlatego polecamy przeczytać artykuł, w którym uważnie im się przyglądamy i przestrzegamy, kiedy mogą być trujące.
Składniki na sos (dla 3-4 osób):
- litr bulionu warzywnego,
- 400 g opieniek,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 2 łyżki dowolnej mąki do zagęszczenia sosu),
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyścić opieńki i wygotować je przez pięć minut, po czym odlać wodę, przepłukać i zalać gotowym bulionem warzywnym.
- Gotować opieńki w bulionie do momentu, aż staną się miękkie.
- Zmniejszyć ogień lub całkiem zdjąć garnek z palnika. Śmietanę zaprawić z bulionem w oddzielnym kubku. Do sou dodać mąkę i śmietanę - mają zagęścić sos.
- Przed podaniem z makaronem, ziemniakami lub czymkolwiek innym, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz również inne pyszne przepisy na dania z jesiennymi grzybami:
- Zupa z kurkami od Magdy Gessler. Przepis idealny na lato
- Przepisy na duszone grzyby – ze śmietaną, z cebulą, jajkami i na zimę
- Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
- Przepisy z grzybem koźlakiem – marynowane czy duszone?
- Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy
- Grzyby mrożone – jak je mrozić, aby nie straciły smaku?
- Letni wysyp grzybów - gdzie ich szukać? Sprawdź, w którym województwie jest ich najwięcej
Zobacz wideo: Czas na grzybobranie! Ciekawe fakty ze świata grzybów
Autor: Diana Ryściuk
podziel się: