Najprostszy przepis na pyszny sos z opieniek

sos z opieniek
Johner Images/Getty Images
Opieńki to niepozorne, małe grzybki, które kryją w sobie wyjątkowy smak. Świetnie sprawdzają się w postaci marynowanej, jak i świeżej - w sosach. Taki opieńkowy sos można dodać np. do ziemniaków, kasz, mięs, makaronów. Sprawdź szybki i prosty przepis.

Sos z opieniek do mięsa i makaronu

Przed zbieraniem opieniek warto wiedzieć o nich jak najwięcej. Dlatego polecamy przeczytać artykuł, w którym uważnie im się przyglądamy i przestrzegamy, kiedy mogą być trujące.

Składniki na sos (dla 3-4 osób):

  • litr bulionu warzywnego,
  • 400 g opieniek,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 2 łyżki dowolnej mąki do zagęszczenia sosu),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyścić opieńki i wygotować je przez pięć minut, po czym odlać wodę, przepłukać i zalać gotowym bulionem warzywnym.
  2. Gotować opieńki w bulionie do momentu, aż staną się miękkie.
  3. Zmniejszyć ogień lub całkiem zdjąć garnek z palnika. Śmietanę zaprawić z bulionem w oddzielnym kubku. Do sou dodać mąkę i śmietanę - mają zagęścić sos.
  4. Przed podaniem z makaronem, ziemniakami lub czymkolwiek innym, dodać posiekaną natkę pietruszki.

Zobacz również inne pyszne przepisy na dania z jesiennymi grzybami:

Zobacz wideo: Czas na grzybobranie! Ciekawe fakty ze świata grzybów

x-news

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości